Ιωακειμίδης | Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι σκαλοπάτι για την κεντρική πολιτική

Share on:

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Valuenews.gr

  • Είστε ο μακροβιότερος δήμαρχος της Αττικής και ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού εκλέγεστε από το 1994, αρχικά ως δήμαρχος Ρέντη και στην συνέχεια στον ενιαίο δήμο Νίκαιας-Ρέντη. Κι ενώ έχουμε συνηθίσει από θητεία σε θητεία, η δημιουργικότητα και η αποδοτικότητα δημάρχων να φθίνει, εδώ βλέπουμε μια συνεχόμενα δημιουργική πορεία η οποία αποτυπώνεται και σε επίπεδο εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία είναι εντυπωσιακά. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας επ΄ αυτού.

Η διαφάνεια σε κάθε μου επιλογή είναι και παραμένει σταθερός κανόνας της αυτοδιοικητικής μου πορείας από τον οποίο και δεν αποκλίνω. Ο Δήμαρχος οφείλει να εντοπίζει αδυναμίες και προβλήματα και με σταθερά βήματα να  προχωρά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών. Μέσα από παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης, ορθολογικοποίησης και σωστού προγραμματισμού όλα αυτά τα χρόνια επιδίωξή μου είναι  να ανταποκρίνομαι με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις του  ενιαίου Δήμου μας.

Όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την πολύτιμη συνεργασία των εργαζομένων μας.

Μόνο τότε ο δημότης είναι ικανοποιημένος όταν διαπιστώνει ότι την αποτελεσματικότητα,  παραγωγικότητα και την ταχύτητα στη λειτουργία της δημοτικής μηχανής. Το πιο σημαντικό είναι να λαμβάνω την ευγνωμοσύνη των συμπολιτών μου δίνοντας λύσεις στα προβλήματά του και αυτή η ικανοποίηση που νιώθεις , όταν οι παρεμβάσεις σου βελτιώνουν την καθημερινότητά τους δεν περιγράφεται με λόγια.

  • Δέκα χρόνια μετά τον Καλλικράτη, οι συνενώσεις διάφορων δήμων, σε πολλές περιπτώσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλού πέτυχαν, αλλού δημιούργησαν προβλήματα και αλλού δεν έχουν επι της ουσίας ολοκληρωθεί ακόμα. Στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, πώς πήγε αυτή η πρόκληση;

Αν και ήρθα αντιμέτωπος με το  μεγαλύτερο κοινό πρόβλημα των δυο δημοτικών κοινοτήτων Νίκαιας και Αγ. Ι. Ρέντη που δεν  είναι άλλο από το οικονομικό, θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει οι δυο δημοτικές ενότητες να αναπτύσσονται παράλληλα. 

Όταν αναλαμβάνεις έναν υπερχρεωμένο δήμο όπως ήταν η Νίκαια τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολο. Επί σειρά ετών αυτή η πόλη έβλεπε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη να περνούν από δίπλα της χωρίς όμως να την αφορούν. Καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία περιθωριοποίησης κι αποκλεισμού. Και αυτή η εξέλιξη δεν ήρθε εξ ουρανού. Απαίτησε σκληρή προσπάθεια και λεπτούς χειρισμούς. Καταβάλλαμε σοβαρές προσπάθειες για το νοικοκύρεματων οικονομικών του Δήμου αφού δυστυχώς βρεθήκαμε να «κολυμπάμε χωρίς σωσίβιο» σ’ έναν «ωκεανό» χρεών και δανείων. 

Έχοντας τις γνώσεις και την εμπειρία, αλλά και τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν τις αναγκαίες λύσεις, να κάνουν τις σωστές επιλογές, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε  στις υποχρεώσεις μας   και να επιτευχθεί η έρρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας. 

  • Από το 2010 μέχρι σήμερα, όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν ότι αυτή ως πρώτο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης με την πιο άμεση επαφή με τους πολίτες, κλήθηκε να σηκώσει μεγάλα και δυσανάλογα βάρη. Κυρίως, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, τα χρόνια της έντονης κρίσης. Μιλήστε μας λίγο για την δική σας εμπειρία.

H πανδημία μας πείσμωσε και δεν μας αποθάρρυνε γι’ αυτό και οι περισσότερες παροχές μας δεν σταμάτησαν.  Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής αξίζει να αναφέρω ότι στον Δήμο μας λειτουργεί Κέντρο Διανομής Τροφίμων  που παρέχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα τα οποία δίνονται από την ιματιοθήκη που στεγάζεται στο Ρέντη. Ακόμη η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχει κατ΄οίκον υπηρεσίες φροντίδας σε  ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και σε άτομα με ειδικές ανάγκες που είναι οικονομικά ασθενείς .Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στηρίζουν ψυχοκοινωνικά τις συγκεκριμένες ομάδες, παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες και κλείνουν ραντεβού όπου κρίνεται απαραίτητο σε νοσηλευτικά ιδρύματα για την αντιμετώπιση των αναγκών των συγκεκριμένων ομάδων.

  • Είστε υπέρ της λειτουργίας των δήμων ως αυτόνομες κυβερνητικές μονάδες (αμερικάνικο μοντέλο) ή υπέρ της άρρηκτης σχέσης (τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά) με την κεντρική διοίκηση του κράτους;

Η πρόοδος στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επέλθει αν δεν αλλάξουμε εμείς οι αιρετοί τον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε. Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι το «σκαλοπάτι» για την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό το υπηρέτησα με συνέπεια γι’ αυτό και παρέμεινα «αυτοδιοικητικός» σε πείσμα των καιρών. Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός καθημερινής μάχης και φορέας εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο αν οι παρεμβάσεις μας δεν διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αυτοδιοικητικής λειτουργίας που να είναι ευέλικτο, λειτουργικό, αντιγραφειοκρατικό και ανοιχτό στον κοινωνικό έλεγχο.

  • Κάνοντας έναν απολογισμό, ας δούμε μαζί ένα θετικό κι ένα αρνητικό. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σας ως δήμαρχος και τι θα θέλατε να έχετε κάνει διαφορετικά;

Mετά την έλευση του Μετρό, η μετεγκατάσταση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά στο Σπίτι της Άρσης Βαρών, σηματοδοτεί την αλλαγή του προσώπου της πόλης. Αναπλάσεις και απελευθερώσεις χώρων στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν μερικές από τις παρεμβάσεις. Μαζί με το Κατράκειο που βρίσκεται παραπλεύρως του Πανεπιστημίου,  το Πάρκο του Ποντιακού Ελληνισμού, τους αθλητικούς χώρους του «Π. Νικολαΐδη», το κλειστό Γυμναστήριο και το κορυφαίο έργο του ποδηλατοδρόμου που θα διασχίζει μεγάλο μέρος του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, δημιουργούν ένα σύμπλεγμα χώρων πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και μόρφωσης. 

 Τα αρνητικά είναι δυο που δεν ισχύουν μόνο για τον δικό μας δήμο αλλά και για τους δήμους όλης της χώρας.   Πρώτον είναι το θέμα των προσλήψεων που αποτελεί τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία μας. Αν σκεφθεί κανείς ότι οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2008, μεσολάβησαν τα μνημόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε. Ο εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να έρθει με ένα «γερασμένο» προσωπικό. Η αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα και η ταχύτητα στη λειτουργία της δημοτικής μηχανής έχουν ανάγκη από ένα μόνιμο προσωπικό που να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις ενός μεγάλου δήμου , όπως είναι ο Δήμος μας. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το πρόγραμμα αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο αν και έχει εξαγγελθεί πριν από δυο χρόνια δεν έχει προχωρήσει.

  • Ποια θεωρείτε πως είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης σας και τι έχετε κάνει για να τα αναδείξετε αλλά και να τα κεφαλαιοποιήσετε δημιουργώντας όφελος για τους δημότες σας;

Ως Δημοτική Αρχή είμαστε ανοιχτή σε συνεργασίες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και κατοίκων αυτής της πόλης και αυτό από μόνο του αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως προς αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθεί ένα πολυσήμαντο έργο στην πόλη μας, το Γήπεδο Ζωής με επικεφαλής τον Παναγιώτη Γιαννάκη.  Ο συγκεκριμένος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Γήπεδο Ζωής που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα εγκατασταθεί  στον δήμο μας.  Σε ένα οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων θα στεγαστούν οι δράσεις του  που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας.  Πρόκειται για έναν νέο χώρο 5.300 τ.μ.  ο οποίος θα στεγάσει όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού. Το έργο περιλαμβάνει υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους αναψυχής, μελέτης, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα γραφεία του οργανισμού.  Τα παιδιά μετά το σχολείο θα μπορούν  να συμμετέχουν στα προγράμματα του Γηπέδου Ζωής με δυνατότητα παροχής μεσημεριανού γεύματος. Παράλληλα θα λειτουργεί πρόγραμμα μελέτης από εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια θα ακολουθούν αθλητικά προγράμματα που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: μπάσκετ, βόλεϊ, τρέξιμο, κυνηγητό, αναρρίχηση, κολύμβηση. Στο πλαίσιο των δράσεων του Γηπέδου Ζωής περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.  Μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το Γήπεδο Ζωής πραγματοποιεί δράσεις για τα παιδιά σε διάφορα σημεία της πόλης μας και είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτή τη συνεργασία.

  • Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας και μας έφερε αντιμέτωπους με μια σειρά από προκλήσεις. Πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις προκλήσεις; Πόσο επηρέασε τον σχεδιασμό σας;

Η αλήθεια είναι ότι βγαίνοντας από τα μνημόνια, ο κόσμος είχε άλλες προσδοκίες, πίστευε ότι θα ζήσουμε καλύτερες μέρες και ερχόμενος ο κορονοϊός τα γκρέμισε όλα. Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε το αίσθημα του φόβου και να το μετατρέψουμε σε χρόνο ωφέλιμο για έργα στην πόλη. Η πανδημία μας δυσκόλεψε γιατί έπρεπε να διαχειριστούμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σ ’αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο φροντίσαμε η αυτοδιοίκηση να συντονίσει το βήμα της με τους ρυθμούς των νέων δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα προχωρήσαμε σε τρία αντιπλημμυρικά έργα , δυο στη Νίκαια και ένα στον Αγ. Ι. Ρέντη , συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ.€. Δεν σταματήσαμε τα έργα σε πλατείες και δρόμους. Ακόμη προχωρήσαμε στη λειτουργική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Οι υπηρεσίες του Δήμου με εντατικούς ρυθμούς ολοκλήρωσαν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στο μεγαλύτερο εύρος της πόλης έγιναν διαμορφώσεις πρασίνου σε κάθε πρόσφορο ελεύθερο χώρο

  • Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για την τετραετία που διανύουμε, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει απέναντι στους συμπολίτες σας;

Το στοίχημά μου είναι το  Δίκτυο 17 χιλιομέτρων μόνο για ποδήλατα και πεζούς από τον Ρέντη μέχρι τη Νεάπολη της Νίκαιας.  Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο θα ξεκινά από την οδό Πειραιώς στο Ρέντη, θα φτάνει μέχρι το πρώην κοιμητήριο της Νεάπολης στη Νίκαια και θα διατρέχει ολόκληρη την πόλη.  Ολόκληρο το δίκτυο, θα είναι ανεξάρτητο από τη διέλευση των οχημάτων, άρα απόλυτα ασφαλές και θα ξεχωρίζει την όδευση των πεζών και των ποδηλάτων, ενώ το πλάτος του θα κυμαίνεται από 3,75 μέχρι 4,5 μέτρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο το δίκτυο θα συνδέει την κεντρική πλατεία, το Δημαρχείο, τον Προαστιακό. Θα διακλαδώνεται για να περάσει από το αθλητικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», το χώρο ψυχαγωγίας στο Village Park, το «Μάνος Λοϊζος» και τον «Πλάτωνα», το Κρατικό Νοσοκομείο, θα περνά από την Μπελογιάννη για να φτάσει από το Δημαρχείο μέχρι το Σταθμό του ΜΕΤΡΟ και το ιστορικό κέντρο της Νίκαιας, τη Μάντρα, το Μουσείο και το Κηποθέατρο, αλλά και από την Π. Ράλλη, το Περιβολάκι, μέχρι τη Χαλκηδόνα, το Κατράκειο και μέσα από το άλσος του Άγιου Φίλιππου, θα καταλήγει στον μεγάλο χώρο πρασίνου και αναψυχής που θα δημιουργηθεί στο πρώην κοιμητήριο της Νεάπολης. Η μελέτη προβλέπει ειδικό οδόστρωμα, φυτεύσεις πρασίνου και νέο χαμηλό και ψηλό φωτισμό Led.

  1. Σκοπεύετε να είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος το 2023;

Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να εγκαταλείψω τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για μένα είναι ένας θεσμός καθημερινής μάχης και φορέας εκσυγχρονισμού κι ανάπτυξης. Είναι πρόκληση να ανταποκρίνομαι σ ’αυτό το ρόλο με επάρκεια και να αγωνίζομαι για μια αυτοδιοίκηση οικονομικά αυτοδύναμη  χωρίς να βρίσκεται στη θέση του επαίτη. Δεν θα άφηνα το τιμόνι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  γιατί μόνο απ’ αυτή τη θέση μπορώ να αναζητήσω μια πολιτική για την πόλη μου που θα είναι συμβατή με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και θα διανοίγει σε πείσμα των καιρών ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον.

  1. Θέλουμε πάντα να δίνουμε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους μας, να κλείνουν την συζήτηση με όποιον τρόπο επιλέγουν, οπότε πώς θα θέλατε να κλείσουμε την κουβέντα μας;

H πολιτική μας συνοψίζεται σε τρεις λέξεις που αρχίζουν από «δέλτα».   Δημοκρατία, διαφάνεια, δουλειά. Δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, διαφάνεια στις λειτουργίες μας, δουλειά στην καθημερινή πραγματικότητα.  Μαζί με τους συνεργάτες μου δουλεύουμε για να θέσουμε σε κίνηση ευρηματικά και τολμηρά προγράμματα τα οποία οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων ενώ παράλληλα βασίζονται στις έννοιες του εφικτού και της ανταποδοτικότητας.

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE