Καββαθάς | Κανένα στρέμμα Ελληνικής γης να μη μείνει ακαλλιέργητο

Share on:

Την αναγκαιότητα επιβολής πλαφόν στην λιανική και χονδρική τιμή της εταιρείας, επανέλαβε σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM o Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε ότι όσα μέτρα λαμβάνονται από την Κυβέρνηση είναι ναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Απαιτείται άμεσος εξορθολογισμός που θα φτάσει στη ρίζα του προβλήματος, είπε μεταξύ άλλων ο κος Καββαθάς. Τόνισε ακόμη ότι κανένα στρέμμα ελληνικής γης δεν πρέπει να μείνει ακαλλιέργητο.

Θετική εξέλιξη η προσωρινή παύση διακοπής του ρεύματος

«Είναι μια θετική εξέλιξη στο μεγάλο πρόβλημα των νοικοκυριών και ιδιαίτερα στα ευάλωτα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καταβάλλουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Από την άλλη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια σολομώντεια λύση, με την λογική ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλα προβλήματα, ίσως και πολύ μεγαλύτερα λόγο του ύψους των τιμολογίων που δέχονται από τους παρόχους ρεύματος».

Αναγκαία η επιβολή πλαφόν στην χονδρική και λιανική τιμή της ενέργειας

«Είναι ένα απαραίτητο μέτρο, όπως είναι και οι δομικές αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στον υπολογισμό παραδείγματος χάριν του κόστους ρεύματος, μέσα και από το χρηματιστήριο ενέργειας. Λέγοντας ότι σήμερα υπολογίζεται η τιμή με βάση τον ακριβότερο πάροχο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το 40% περίπου της ενέργειας που παράγεται στην χώρα είναι μέσα με κινητήρια δύναμη ουσιαστικά το φυσικό αέριο, που έχουμε μια υψηλή τιμή και στις διεθνής αγορές αλλά ταυτόχρονα το 60% παράγεται από φωτοβολταϊκά κτλπ. ή με πρώτη ύλη των λιγνίτη. Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο, να μην παίρνεις κατάλογο ,να παραγγέλνεις και να χρεωθούν όλα τα πιάτα στην τιμή του ακριβότερου πιάτου. Είναι ακριβώς το ίδιο. Και φυσικά η ίδια η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και η επιλογή μας ως χώρα να εντάξουμε στο χρηματιστήριο ενέργειας το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας και όχι μέρος όπως έχουν κάνει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία που έχουν ένταξη μόνο το 20 με 30% της παραγόμενης ενέργειας, ενώ τα υπόλοιπα που είναι με ιδιωτικά συμβόλαια μπορούν και κρατούν χαμηλότερο το κόστος της ενέργειας».

Απαραίτητος ο εξορθολογισμός

«Σε κάθε περίπτωση αυτός που πληρώνει πάλι την νύφη είναι ο καταναλωτής, είτε με την έννοια της απευθείας πληρωμής είτε με την έννοια του φορολογούμενου πολίτη. Για αυτό πρέπει να πάμε σε έναν εξορθολογισμό και μάλιστα γρήγορα. Διότι όσα μέτρα παίρνονται είναι με χρονική καθυστέρηση. Είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα διογκώνεται. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε ταυτόχρονη μετατόπιση του κόστους της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του φυσικού αερίου στην παραγωγική διαδικασία και στις μεταφορές. Γιατί δεν έχουμε προχωρήσει ούτε σε μέτρα που αφορούν τα καύσιμα π.χ. την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ούτε στην μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αυτά που θα εξοικονομούσαν πόρους για τα νοικοκυριά και θα άφηναν διαθέσιμο εισόδημα για τους άλλους κλάδους της οικονομίας τους. Πριν από 1,5 μήνα σε δημόσια δήλωση του ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και αυτό θα διευκολύνει τα προβλήματα των ανατιμήσεων».

Κανένα Ελληνικό στρέμμα δεν πρέπει να μείνει ακαλλιέργητο

«Και σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα τα πράγματα δεν θα είναι εξαιρετικά καλά. Αυτό που εννοώ είναι πως εκτός από την ενεργειακή κρίση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια επισιτιστική κρίση. Και αυτός θα είναι ένας δύσκολος δρόμος από την στιγμή που η οικονομία της χώρας και η διατροφή του πληθυσμού εξαρτάται παρά πολύ από εισαγόμενα προϊόντα. Και ακριβώς εδώ θα πρέπει να δούμε την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε στον πρωτογενή τομέα. Δεν πρέπει κατά την άποψη μου κανένα στρέμμα να μείνει ακαλλιέργητο και ειδικότερα από βασικά προϊόντα που είναι το στάρι.

Μην ξεχνάμε πως παρά τα μέτρα στήριξης στον αγροτικό κόσμο στο θέμα της ενέργειας έχουν να αντιμετωπίσουν και την αγορά των λιπασμάτων, που είναι εισαγόμενα. Δεν παράγουμε πλέον στην χώρα ή αν παράγουν οι ποσότητες είναι πολύ μικρές. Από την άλλη μεριά ακόμα και τα υβρίδια που χρησιμοποιούν για την σπορά, είναι και αυτά εισαγόμενα. Δεν έχουμε εθνική παρακαταθήκη σε υβρίδια.

Έχουμε τεράστια προβλήματα να λύσουμε και τώρα που ερχόμαστε πρόσωπα με πρόσωπο με την επισιτιστική κρίση πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα και να αλλάξουμε και το παραγωγικό μας μοντέλο. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε και το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας. Έχω τονίσει κατ’επανάνηψη διαχρονικά ότι η χώρα μπορεί κάλλιστα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης και του κλίματος αλλά και τις σύστασης των εδάφιών της να γίνει η California της Ευρώπης αλλά εμείς εισάγουμε ντομάτες από την Ολλανδία».

Πηγή:Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE