Κατρούγκαλος | Η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει από τις ΗΠΑ συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας

Share on:

Για επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική πολιτική κατηγόρησε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM.

Όπως είπε ο κος Κατρούγκαλος το θέμα της πώλησης ή αναβάθμισης των F 16 έπρεπε να τεθεί ενώπιων του Προέδρου των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει να τίθεται το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ειδικότερα ο κος Κατρούγκαλος ανέφερε:

«Η τουρκική αναθεωρητική στρατηγική είναι δεδομένη. Όπως επίσης και ότι υπηρετείτε με εξάρσεις επιθετικότητας ανά διαστήματα. Βέβαια σωστά παρατηρείτε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κλιμάκωση σχετικά με την κυριαρχία των νησιών μας.

Με λίγα λόγια ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα. Ο λόγος που πράγματι έχουν αποθρασυνθεί τελευταία σε πολλές δηλώσεις οι Τούρκοι Αξιωματούχοι, κατά τη γνώμη μου είναι επειδή δεν έχουν λάβει αντίστοιχα ισχυρές απαντήσεις από τους δικούς μας εταίρους και συμμάχους. Μάλιστα μερικές φορές η αφωνία, η πολύ μικρή σε σχέση με τις προκλήσεις αντίδραση είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Θυμίζω ότι 2,5 μίλια έφτασαν τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από την Αλεξανδρούπολη και αυτή η πρόκληση, που δεν ήταν μόνο απέναντι στην Ελλάδα ήταν και απέναντι στην Αμερική, ουσιαστικά πέρασε αναπάντητη. Για αυτόν τον λόγο εμείς θεωρούμε ότι έπρεπε να έχουν ζητηθεί, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας, από την στιγμή που έχουμε δώσει τόσα πολλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την επ’ αόριστη παραμονή των Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, κάτι που πάντα ζητούσαν οι Αμερικανοί και ποτέ δεν το έδιναν.

Κατά την διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης είχε κατατεθεί στο Κογκρέσο, ο περίφημος νόμος. Αυτός προέβλεπε την καταγραφή των εναέριων παραβιάσεων από την Τουρκία. Όταν πάψαμε να ζητούμε να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η ρύθμιση, όταν θεώρησε η κυβέρνηση ότι αρκεί να ήμαστε πιστοί και δεδομένοι, το Στέιτ Ντιμπάρμπεντ τοποθετήθηκε ξανά, όπως και στο παρελθόν, λέγοντας όχι μόνο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε παρόμοιά καταγραφή εναέριων παραβιάσεων γιατί η άποψη της Αμερικανικής πλευράς σε σχέση με αυτά που λέμε εμείς ότι ο εναέριος χώρος μας εκτείνεται στα 10 μίλια είναι διαφορετική, αλλά έφτασε στο σημείο μέχρι και να φανεί ότι ανέχεται τις παραβιάσεις των Τούρκων στις γκρίζες ζώνες, λέγοντας πως δεν είναι σαφής η συνοριακή οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι έχουμε χάσει έδαφος σε σχέση με το πως μας υποστηρίζει τουλάχιστον η εκτελεστική εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μητσοτάκης έπρεπε να θέσει ενώπιων του Προέδρου Μπάιντεν το θέμα των F 16

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό γεγονός που πάλι δεν φαίνεται να το θέτει στις δημόσιές δηλώσεις του ενώπιον του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ο κύριος Μητσοτάκης ήταν το ζήτημα της προσπάθειας της Αμερικανικής προεδρίας να μεταπείσει το Κογκρέσο όσον αφορά την πώληση ή την αναβάθμιση 120 F-16. Πέρα λοιπόν των δηλώσεων που έγιναν στο Κογκρέσο και της συμβολικής σημασίας που πράγματι είχε η ομιλία του Πρωθυπουργού, η άποψη μας ήταν ότι αυτά τα θέματα έπρεπε να έχουν τεθεί ενώπιον του προέδρου, ο όποιός τελικά αποφασίζει, όπως τα είχε θέσει στην παρόμοια επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον το 2017 ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πολλές φορές απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο του όταν μιλάει για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνει ποτέ μια ελληνική κυβέρνηση.

Για αυτό λέω ότι εντόπισα στις πρώτες τοποθετήσεις του κ Μητσοτάκη μια έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Μπορεί να περιμένει κανείς μια έξαρση της τουρκικής ρητορικής, έχουν πράγματι περάσει σε άλλη πίστα. Εάν η δική μας η θέση είναι δεδομένη δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να δούμε κάτι θερμότερο από αυτό. Και μάλιστα από αυτή την άποψη θεωρώ όχι σκόπιμες τις διαρροές αυτές που εκπορεύονταν από τον Υπουργό Άμυνας, παρά ότι ανακλήθηκαν στην συνέχεια από κύκλους του Υπουργείου Άμυνας για αναμονή με βεβαιότητα υβριδικών απειλών την περίοδο του καλοκαιριού. Η δική μας θέση θα πρέπει να είναι ούτε να το διανοηθείτε και να υπηρετείτε με καθαρό υδατικό των κόκκινων γραμμών και με μια ετοιμότητα να γυρίσουμε στον διάλογο όταν η άλλη πλευρά αντιληφθεί ότι αυτές οι κινήσεις είναι αδιέξοδες.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE