Καλπάκης | Οι πολίτες να μην πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Εκλογές τώρα

Share on:

Δριμύ κατηγορώ στην Κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας, εξαπέλυσε με συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, o αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Καλπάκης, η Κυβέρνηση επιδοτεί στην ουσία την αισχροκέρδεια, σε σχέση με τους λογαριασμούς ρεύματος και κάλεσε τους πολίτες να μην πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αναφορικά με τα σενάρια εκλογών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή ηγεσίας στην διακυβέρνησης της χώρας και δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία.

Ειδικότερα ο κος Καλπάκης ανέφερε:

Ενεργειακή κρίση | Δραματική καθυστέρηση των μέτρων από την Κυβέρνηση

«Δεν θεωρώ πως ζούμε απλά μια κρίση ακρίβειας, μια ενεργειακή κρίση. Αυτή η κρίση εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση ικανοποίησης βασικών αναγκών της καθημερινότητας των ανθρώπων όταν έρχονται λογαριασμοί ρεύματος που υπερβαίνουν τον μισθό, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει περιορίσει τελείως την κατανάλωση ακόμα και σε είδη που θεωρούνται βασικής ανάγκης. Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε πως ήμαστε μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Για την εκάστη αυτού του προβλήματος και για τους κινδύνους που ευλοχεύει αυτή η κατάσταση, τα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση είναι δραματικά καθυστερημένα και πάρα πολύ ανεπαρκή για την έκταση του προβλήματος και κινούνται στο ίδιο μοτίβο που κινούνταν και όλο το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στον πυρήνα του, αντί να πλήξουν τους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις πλάτες των καταναλωτών, στην ουσία επιδιώκουν την αισχροκέρδεια επιστέφοντας στην κοινωνία πίσω μόνο ένα μικρό μέρος από τα σπασμένα όλων των προηγούμενων μηνών».

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει

«Θα πω μόνο ότι η κυβέρνηση λέει διαρκώς ότι θέλει να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα από τον Σεπτέμβριο 2021, δεν έχουμε δει τίποτα έκτοτε, συνεπώς δεν υπάρχει αξιοπιστία στα λεγόμενα της. Εδώ ταιριάζει μάλιστα και η γνωστή λαϊκή φράση: Οποίος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 ήμερες κοσκινίζει.

Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή η μόνη χώρα ίσως της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι προδεδομένη κατά 100% στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Ένα δεύτερο στοιχείο αφορά το γεγονός πως ακριβώς αυτές οι χρηματιστηριακές διακυμάνσεις και αυξήσεις που παρατηρούνται στο κόστος παραγωγής στην Ελλάδα μεταφέρονται κατά 99% στον καταναλωτή. Αυτή είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%. Δηλαδή εδώ έχουμε μια κατάσταση που η παραγωγή και οι πάροχοι δεν αναλαμβάνουν κανένα απολύτως επιχειρηματικό κόστος ή ρίσκο.

Με τα όσα έχουμε ακούσει από την Πέμπτη με το μήνυμα του Πρωθυπουργού μέχρι και σήμερα είναι ασαφή, δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα. Επικαλούμαι συγκεκριμένα στοιχεία και επί συγκεκριμένων στοιχείων και κοστολόγησης θα πρέπει να είναι και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Εμείς έχουμε κάνει και μια νομοθετική πρόταση προκειμένου να μην πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Επειδή αυτή την στιγμή η διαδικασία κινείται και σε δικαστικό επίπεδο από την κοινωνία των πολιτών έως ότου κριθεί η νομιμότητα της από τα δικαστήρια και φυσικά να μην κόβεται και το ρεύμα για αυτό το διάστημα.

Μιλάμε για να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για αυτό το ζήτημα. Για αυτόν τον λόγο έχουμε καταθέσει σχετική νομοθετική τροπολογία και ζητάμε πάνω σε αυτήν να τοποθετηθεί η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Στις κάλπες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου και κεντρικής πολιτικής επιτροπής

Νομίζω ότι τα δυο αυτά στοιχεία συνδέονται και συναντιούνται την Κυριακή 15 Μάϊου, όπου θα γίνει η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος. Όσοι και όσες επιθυμούν μπορούν να έρθουν εκείνη την ημέρα να γραφτούν και να ψηφήσουν με κάποιο στοιχείο ταυτοποίησης τους. Υπάρχει ένα αντίτιμο στα 3ευρω. Έχουμε και τις εκλογές για την κεντρική επιτροπή για όσους έχουν γραφτεί μέχρι τις 21 Μαρτίου. Επομένως έχουμε δυο πολιτικούς στόχους.

Ο ένας είναι να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, ότι δεν πάει άλλο αυτή η κυβέρνηση και πως πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση με το κόμμα Σύριζα προοδευτική συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Και το δεύτερο είναι να δυναμώσει και ο Σύριζα μέσα από αυτή την διαδικασία, να γίνει ένα μαζικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της αριστεράς του 21ου αιώνα που θα αγκαλιάσει κάθε αριστερό προοδευτικό πολίτη. Έχουμε ανάγκη από την δύναμη των ανθρώπων, από τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους, αλλά κυρίως από την διάθεση τους για προσφορά προκειμένου να πέτυχουμε και τους πολιτικούς στόχους που έχουμε θέσει.

Οι Δημοσκοπήσεις και οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, δεν το υποτιμούμε καθόλου. Αυτό όμως που μας δίνει την μεγάλη εικόνα και παρατηρώντας τις δημοσκοπήσεις σε ένα βάθος 1-1,5χρόνων, βλέπουμε πως έχουμε μια ραγδαία κατακόρυφη πτώση της κυβέρνησης και μια σταδιακή διαρκώς άνοδο για το Σύριζα».

Στόχος μας είναι ο Σύριζα να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές

«Με την απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή προκειμένου να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση στην βάση προγραμματικής συμφωνίας. . Εμείς κάνουμε λόγο για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες κόλας εκλογές και μιλάμε για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, για αυτό είχαμε φέρει και το 2016 την απλή αναλογική γιατί πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας και θεωρούμε ότι μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την χώρα. Εξάλλου οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν την χώρα, ας μην το ξεχνάμε αυτό».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE