Καιρίδης | Μιλάνε για τρομοκρατία αυτοί που μετέτρεψαν την Κων/πολη σε κέντρο τζιχαντιστών

Share on:

Για μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε παγκόσμιο κέντρο τζιχαντιστών, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, o Βουλευτής της Ν.Δ. και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, ανταπαντώντας στις κατηγορίες των Τούρκων περί «περίθαλψης» τρομοκρατών από την Ελλάδα.

Ο κος Καιρίδης υποστήριξε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται να μιλάνε οι Τούρκοι για την αποστρατικοποίηση νησιών και να επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάνης, την στιγμή που παραβιάζουν ανερυθρίαστα στη Συρία. Η συνθήκη προβλέπει τα σύνορα της Τουρκίας προς όλες τις πλευρές, τόνισε ο Καθηγητής.

Τέλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κατηγόρησε την Τουρκία για αήθη εκμετάλλευση του πολέμου στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καταγγέλλουν δημοσίως τις πολιτικές προκλήσεων της γείτονας χώρας.

Ειδικότερα

Έξαρση επιθετικότητας των Τούρκων

«Είναι μια πρωτοφανής έξαρση αυτή με διαρκείς επιθέσεις, οι οποίες γίνονται και προσωπικές και αήθης ενώ έχουμε επιπλέον και αμφισβητήσεις που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν. Σαν έναν διαγωνισμό θα μπορούσαμε να πούμε στο εσωτερικό της Τουρκίας ποιος θα πει την μεγαλύτερη ακρότητα και από την μεριά της κυβέρνησης μεταξύ Ερντογάν και του κυβερνητικού ετέρου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και η αντιπολίτευση από κοντά σε εθνικιστική υστερία στα κεντρικά κανάλια πια. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που μοιάζει με χιονοστιβάδα και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει. Δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες, και κάπως έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος. Προφανώς και έχουμε την εμπειρία, ξέρουμε να διαχειριστούμε, δεν είναι η πρώτη φορά είναι κάτι που έχει παρελθόν αλλά νομίζω ότι τέτοια ακρότητα είχαμε πάρα πολλά χρόνια να συναντήσουμε. Έχει να κάνει με το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας και την προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να το εξάγει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί πολιτικά και να επιβιώσει όχι μόνο πολιτικά. Όπως ξέρετε σε λίγο έρχονται εκλογές στην Τουρκία και για πρώτη φορά απειλείται, κινδυνεύει να μην τις κερδίσει . Έχει δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα που αν χάσει δεν θα μπορέσει απλώς να επιστρέψει σπίτι του. Θα πάει είτε στη φυλακή είτε στην εξορία. Μέχρι εχθές πίστευα ότι την ένταση του θα την εκτονώσει στη Συρία, με τους κούρδους, μεταφέροντας κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες από Σύριους πρόσφυγες και αυτό πλέον είναι ένα βάρος στο εσωτερικό της Τουρκίας δεδομένου και την οικονομία της. Μέχρι και η τούρκικη κοινωνία πλέον είναι εχθρική απέναντι σε αυτούς που κάποτε είχε αποδεχθεί. Αλλά τώρα πλέον βλέπουμε εντάσεις παντού, στη Σουηδία, στη Φιλανδία, στο ΝΑΤΟ από μεριάς της Τουρκίας και φυσικά σε εμάς στο Αιγαίο.

Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Γερμανίας στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Αυτή την στιγμή η δική μας δουλειά είναι να βάλουμε τους συμμάχους και εταίρους μας αι να εξηγήσουμε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αμετροέπεια της Τουρκίας του Ερντογάν μας βοηθάει, και για αυτό βλέπετε και μια σειρά από δηλώσεις που δεν τις είχαμε δει στο παρελθόν, ακόμα και της Γερμανίας να μετατοπίζονται. Είναι μια καλή αρχή, μια προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα από την κυβέρνηση συνασπισμού. Βεβαίως έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, εγώ δεν ενθουσιάζομαι ούτε μου αρέσουν οι θριαμβολογίες.

Αυτά που λένε οι Τούρκοι, όχι μόνο δεν ευσταθούν αλλά αντιφάσκουν πλήρως με τα υπόλοιπα. Μιλάνε για τη Λωζάνη την ίδια ώρα που την παραβιάζουν ανερυθρίαστα στη Συρία, διότι η συνθήκη προβλέπει τα σύνορα της Τουρκίας προς όλες τις πλευρές, όχι μόνο προς τα δυτικά, και την έχουνε κάνει κουρελόχαρτο στη Συρία και στο Ιράκ.

Έχουν καταστήσει την Κωνσταντινούπολη παγκόσμιο κέντρο Τζιχαντσιμού

«Μιλάνε για τους τρομοκράτες και ξεχνάνε να μας πουν ότι έχουν καταστήσει την Κωνσταντινούπολη παγκόσμιο κέντρο του διεθνούς τζιχαντισμού. Και όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, τα πήρε η Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπολεμικής διευθέτησης ως ελάχιστη ανταμοιβή για τον μεγάλο φόρο αίματος που κατέβαλλε το έθνος μας περήφανα πολεμώντας, την ώρα που η Τουρκία σφύριζε αδιάφορα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή μας προκαλούν να ξαναθυμηθούμε τις πομπές της Τουρκίας με όλα αυτά που λένε».

Άνοιξε θέμα εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

«Έχει τεθεί αυτό το ζήτημα στο διεθνή τύπο. Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο ενός μεγάλου πρώην Αμερικανού γερουσιαστή, του Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την αντιπροεδρία το 2000, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο αποβολής της Τουρκίας, η οποία δεν συμπορεύεται με τις αρχές και τις αξίες της δυτικής συμμαχίας. Υπάρχει το περίφημο εξώφυλλο LE POINT του γαλλικού περιοδικού, ότι ο Ερντογάν είναι το δεξί χέρι του Πούτιν στην ουσία εντός του ΝΑΤΟ, και κάνει το παιχνίδι του Πούτιν. Είναι πράγματα που είχα πει και εγώ στη συνάντηση εθνικών κοινοβουλίων πρόσφατα στο Παρίσι.

Ότι η Τουρκία κάνει bussiness από το δράμα του Ουκρανικού λαού, διευκολύνοντας τους Ρώσους να παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Προφανώς υπάρχει μια ανοχή την ώρα της μεγάλης κρίσης γιατί αυτή τη στιγμή η δυτική τους χρειάζεται όλους και δεν θέλουν να χάσουν Τουρκία, υπάρχει όμως και ένα όριο σε αυτή την ανοχή που νομίζω γρήγορα εξαντλείτε. Χαρακτηριστικό είναι οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί οι οποίοι δεν περίμεναν αυτή την συμπεριφορά. Πήγαν οι υπουργοί εξωτερικών τους στην Άγκυρα να συνομιλήσουν και πάθαν σοκ από την στάση της Άγκυρας. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, γιατί μπορεί η Σουηδία και η Φιλανδία να μην είναι στο ΝΑΤΟ αλλά είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση .Μέχρι εχθές είχαν έναν εφησυχασμό όταν εμείς θέταμε τα θέματα, τώρα αυτό τελειώνει. Προφανώς μέχρι και οι χώρες που είχανε καλές σχέσεις με την Τουρκία όπως η Πολωνία, βλέπουνε τον ρόλο που παίζει. Άρα δίνονται δυνατότητες στην ελληνική διπλωματική προσπάθεια και αυτό κάνει και ο Μητσοτάκης με πολύ δυναμισμό, μεγάλη ενεργητικότητα και για αυτό πήραμε και αυτή τη θέση στην Ουκρανία γιατί όλα συνδέονται.

Υπάρχει πλέον ένα χάσμα, διότι αυτό το “αντριλίκι” που προσπαθούν να πουλήσουν κάποιοι στην Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση καταλαβαίνεται ότι εκνευρίζει ακόμη περισσότερο τους πράσινους, τους φιλελεύθερους, τους αριστερούς, τους δημοκράτες. Είναι πράγματα τα οποία φαντάζουν τόσο εκτός Ευρωπαϊκού πλαισίου και λογικής που πραγματικά εκθέτους την Τουρκία και την καθιστούν από ένα σημείο και μετά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός γραφική. Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις με αυτά που ακούς».

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE