Ιωακειμίδης | Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου κρίνεται η επιβίωση της Ευρώπης

Share on:

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επικείμενες Ευρωεκλογές, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ιωακειμίδης με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου. Ο κος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι μέσα από αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η επιβίωση της Ευρώπης.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς, επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους διάλυσης της Ευρωζώνης.

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΕΚΠΑ, σχολίασε ακόμη την μεγάλη αποχή των Ευρωπαίων πολιτών από την κάλπη, αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας που περνά μέσα από τους διαύλους καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Ειδικότερα:

Αυτοί είναι οι λόγοι που οδηγούν στην αποχή από τις εκλογές τους Ευρωπαίους πολίτες

«Δυστυχώς ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης δεν γνωρίζει επαρκώς το ρόλο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά του. Και το κοινοβούλιο δεν έχει φροντίσει να επικοινωνήσει επαρκώς το έργο που επιτελεί.

Παράλληλα, οι Ευρωεκλογές λαμβάνονται από τον πολίτης ως εκλογές δεύτερης τάξης. Από την πλευρά μου θα έλεγα ότι επειδή το Κοινοβούλιο τόσο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και επειδή έχει ένα σημαντικό ρόλο στην επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις θα έλεγα οι πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες την Κυριακή και να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.

Τα πολιτικά κόμματα ενώ διεξάγουν προεκλογική καμπάνια για την Ευρώπη δεν ασχολούνται και δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στην Ευρώπη».

Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου

«Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες διότι διακυβεύεται η επιβίωση της Ευρώπης.  Πέραν των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την Ευρώπη, υπάρχει και ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς, η οποία ακροδεξιά εάν διεξάγει πρόοδο τότε θα επιχειρήσει να υπονομεύσει την Ευρώπη από τα μέσα.

Επιπλέον οι δύο πόλεμοι, ο ένας στην Ουκρανία , δηλαδή στο έδαφος της Ευρώπης και ο άλλος στην άμεση περιφέρεια της, στην Μέση Ανατολή, στη Γάζα και φυσικά η επιθετικότητα της Ρωσίας συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συγκροτήσει την άμυνά της, προκειμένου να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις αξίες της».

Πως εξηγείται η άνοδος της ακροδεξιάς

Plenary session week 29 -2014 Jean Claude JUNCKER is elected as new EC President

«Πρώτον ο μέσος πολίτης αισθάνεται μια απόσταση από την Ευρώπη. Δεύτερον υπάρχουν τα φαινόμενα της ανασφάλειας στον Ευρωπαϊκό χώρο για μια σειρά από λόγους, όπως η μετανάστευση αλλά και η φτωχοποίηση και η διεύρυνση των ανισοτήτων. Ορισμένα τμήματα των ανισοτήτων αισθάνονται ότι έχουν περιθωριοποιηθεί και ότι δεν μπορούν να περιμένουν πάρα πολλά πράγματα από τους πολιτικούς ηγέτες που κυβερνούν στις Ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου υποκύπτουν στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Οι σειρήνες αυτές προσφέρουν τα πάντα, αλλά πρόκειται για ψεύτικες υποσχέσεις. Για αυτό υπάρχει ανάγκη οι πολίτες να σκεφτούν ψύχραιμα και νηφάλια και να κάνουν τις σωστές επιλογές. Να επιλέξουν κόμματα που θα ασκήσουν κριτική στην Ευρώπη αλλά όχι να έχουν στόχο να κατεδαφίσουν την Ευρώπη».

Τουρκόφρονο κόμμα DEB και κάθοδος στις Ευρωεκλογές

«Η εκλογική διαδικασία είναι μια ελεύθερη διαδικασία και ειδικώς οι Ευρωπαϊκές εκλογές οφείλουν να είναι ελεύθερες. Επομένως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε δεν μπορεί να απαγορεύσει σε οποιοσδήποτε να διεκδικήσει ψήφο σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Το ποιο ρόλο μπορεί να παίξει το Τουρκικό Προξενείο, αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Προφανώς δεν θα πρέπει να υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα».

Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στο δρόμο προς την Ευρώπη

«Για την Τουρκία υπάρχει προοπτική μιας ειδικής σχέσης που θα φέρνει πιο κοντά την Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη σχέση την υποστηρίζει η Ελλάδα. Όσο πιο κοντά είναι η Τουρκία στην Ευρώπη τόσο ακίνδυνη γίνεται.

Σε ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η νέα εθνικιστική ηγεσία οφείλει να σεβαστεί πλήρως το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα πρέπει να εγκαταλείψει τις οποιεσδήποτε εθνικιστικές κορώνες και σε οποιαδήποτε περίσταση να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία. Χώρα Μακεδονία δεν υπάρχει.

Βόρεια-Μακεδονία:-Ομόθυμη-καταδίκη-της-πρόκλησης-της-Σιλιάνοφσκα-–-Αυστηρό-μήνυμα-και-από-τις-Βρυξέλλες

Εάν η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμείνει σε μια λογική παρέκκλισης ή παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα υπάρξει από Ελληνικής πλευράς άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η Αλβανία ως υποψήφια χώρα, οφείλει να σεβαστεί πλήρως το κράτος δικαίου, τα ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα. Θα πρέπει να βρούμε μια προσέγγιση ώστε να εκτονωθεί η όλη κατάσταση. Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να μην συμπεριληφθεί ο κος Μπελέρης στο Ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. διότι επιβαρύνει ένα πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να τύχει διαφορετικού χειρισμού.

Μετά το πέρας των Ευρωεκλογών θα πρέπει να αναζητηθεί μια διαφορετική προσέγγιση, προκειμένου να εκτονωθούν στη βάση της εκπλήρωσης, από πλευράς Αλβανίας, όλων των προϋποθέσεων που προβλέπονται για ένταξη».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE