Γιαννούλης | Αφελείς οι καταναλωτές που αγοράζουν τενεκέ λάδι χωρίς έλεγχο και τυποποίηση

Share on:

«Αν θέλουμε να μην τρώμε νοθευμένα λάδια πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη τενεκές. Ο τενεκές απαγορεύεται από το νόμο, από το 2002», με την φράση ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Εμμανουήλ Γιαννούλης, έκρουσε τον κώδωνα για το κακής ποιότητας και πιθανόν επικίνδυνο λάδι που διακινείται παρανόμως στην αγορά.

Ο κος Γιαννούλης χαρακτήρισε αφελείς τους καταναλωτές που επιμένουν να αγοράζουν ελαιόλαδο από αγνώστους παραγωγούς και σε ανώνυμη συσκευασία το προϊόν.

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου αναφέρθηκε ακόμη στην υψηλή τιμή του ελαιολάδου, αλλά και στα φαινόμενα κλοπών σε ελαιοκαλλιέργειες.

Ειδικότερα:

Αγοράστε μόνο τυποποιημένο λάδι

«ο κόσμος δεν θα να σταματήσει να αγοράζει σε χύμα συσκευασία και να αγοράζει από το σούπερ μάρκετ. Επώνυμο, τυποποιημένο προϊόν, το οποίο ελέγχεται και γνωρίζουμε ποιος το έχει συσκευάσει και τυποποιήσει. Εάν το προϊόν δεν είναι αυτό, το οποίο αναγράφεται στη συσκευασία τότε υφίσταται τις συνέπειες. Είναι τόσο απλό.

Δυστυχώς στην Ελλάδα και σε αυτό το σημείο θέλω να είμαι πάρα πολύ απόλυτος, έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να θεωρούμε φυσιολογικό να διακινείται ένα τρόφιμο όπως είναι το ελαιόλαδο σε ανώνυμες συσκευασίες από πωλητές, οι οποίοι μπορεί να είναι και γνωστοί μας, έχουν τις καλύτερες προθέσεις, πλην όμως το προϊόν δεν έχει ελεγχθεί ούτε από τους ίδιους ούτε όσον αφορά τα χημικά χαρακτηριστικά. Το ότι ο πωλητής λοιπόν είναι συγγενής μας, φίλος μας ή επαγγελματικός συνεργάτης μας δεν σημαίνει κάτι. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα του προϊόντος, το οποίο πλέον είναι και πάρα πολύ ακριβό είναι αγοράζουμε από ένα επίσημο κανάλι λιανεμπορίου ένα τυποποιημένο προϊόν».

Κλοπές σε ελαιοκαλλιέργειες

«Με τις τιμές που έχει το ελαιόλαδο σήμερα είναι λογικό να υπάρξουν και τέτοια φαινόμενα, τα οποία είναι μεμονωμένα. Περισσότερο θόρυβος δημιουργείται στα ΜΜΕ. Όταν το ελαιόλαδο πριν από δύο χρόνια είχε 2,5 ευρώ το κιλό σε τιμές παραγωγού και σήμερα έχει 8,5 ευρώ, το ενδιαφέρον τότε ήταν πολύ λιγότερο απ’ ότι είναι σήμερα προκειμένου το προϊόν αυτό να γίνει αντικείμενο εγκληματικής ενέργειας. Ένας τόνος λάδι σήμερα κάνει 8.500 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα είναι πολλά»

Που θα φτάσει η τιμή του ελαιολάδου

Μειωμένη-κατά-80%-η-παραγωγή-λαδιού-στην-Κρήτη-–-Παρέμβαση-της-Επιτροπής-Ανταγωνισμού-για-τις-τιμές-ζητούν-οι-ελαιοπαραγωγοί-(video)

«Η τιμή του ελαιολάδου θα καθοριστεί που φτάσει από το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Εάν η κατανάλωση συνεχίζει να μειώνεται, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο σχεδόν ισορροπίας. Η τιμή θα είναι μεν υψηλή, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο γιατί γνωρίζουμε ότι η παραγωγή είναι μειωμένη σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, όχι μόνον στην Ελλάδα. Άρα με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο, η οποία πλησιάζει το 40%, ξέρουμε ότι το λάδι που θα παραχθεί τώρα πρέπει να επαρκεί μέχρι και τον επόμενο Νοέμβριο, που ξεκινά η επόμενη ελαιοκομική περίοδος. Άρα η τιμή θα είναι υψηλή. Πιθανόν να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο ταβάνι, πιθανόν να έχει λίγο ακόμη, κανείς δεν μπορεί να μας το πει αυτό ακόμη με βεβαιότητα, πρωτού ολοκληρωθεί η παραγωγή για να δούμε τα οριστικά στοιχεία παραγωγής σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, διότι το ελαιόλαδο μη ξεχνάμε ότι είναι διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν και η τιμή του επηρεάζεται από το γενικότερο ισοζύγιο που διαμορφώνεται στην παγκόσμια παραγωγή  και ταυτόχρονα πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν μειώσει σχεδόν κατά 40% την κατανάλωση».

Η Ελληνική ελαιοκομία έχει διάφορες παθογένειες

«Η Ελληνική ελαιοκομία έχει διάφορες παθογένειες, οι οποίες απαιτούν τη συνεργασία και την προσπάθεια, εκτός από την πολιτεία όσο και από τον ίδιο τον ελαιοκομικό τομέα για να μπορέσουν να διορθωθούν. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία σαν πληθυσμός δεν χαρακτηριζόμαστε για την οργάνωσή μας και για την τεχνοκρατική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ως εκ τούτου, πολλές φορές περιμένουμε τον μεγαλοδύναμο να μας λύσει τα προβλήματα. Θα χρειαστεί και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε πράγματα. Αναφέρομαι και στην πολιτεία, αλλά και σε εμάς. Πλην όμως το θετικό από τις δύο τελευταίες ελαιοκομικές περιόδους, την περυσινή και αυτή που εξελίσσεται,  είναι ότι το ελαιόλαδο ύστερα από χρόνια που είχε τιμές παραγωγού, οι οποίες δεν κάλυπταν ούτε το κόστος παραγωγής πλέον έχει τιμές οι οποίες είναι ικανοποιητικές για τον παραγωγό. Θα υπάρξει κέρδος. Και πρέπει να υπάρχει κέρδος διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα τείνει να εξαφανιστεί σε πολλές περιπτώσεις. Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να έχει πάρα πολύ μικρό κόστος.

«Χρυσό»-το-λάδι-φέτος-τον-χειμώνα:-Στα-ύψη-οι-τιμές-–-Στα-130-ευρώ-ο-τενεκές-στην-Αχαΐα

Είναι μια καλλιέργεια, η οποία έχει περιοδική καρποφορία. Ο παραγωγός έχει να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες δυστυχώς έχουν επηρεάσει πάρα πολύ τον αγροτικό τομέα. Θα χρειαστεί και ο παραγωγός να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί, να ζει στην επαρχία, να συνεχίζει να ζει το σπίτι του από το χωράφι, από την καλλιέργεια. Αυτό επί χρόνια δεν συνέβαινε».

Εξαγωγές ελαιολάδου

«Οι εξαγωγές ελαιολάδου τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Στην Ελλάδα το 85% της παραγωγής μας είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Βεβαίως η ποιότητα είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές του εξωτερικού είναι χώρες οι οποίες εστιάζουν πρωτίστως στην τιμή και δευτερευόντως στην ποιότητα. Ο καταναλωτής στις χώρες αυτές αξιολογεί πρώτα την τιμή και έπειτα την ποιότητα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, όπως αυτές που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για να μπορέσει να αυξήσει το μερίδιο της στη Διεθνή αγορά τυποποιημένου προϊόντος, διότι ούτως άλλως η Ελλάδα εξάγει πολύ μεγάλο μέρος από την παραγωγή της χύμα λάδι , το οποίο χρησιμοποιείται από τους Ιταλούς και Ισπανούς τυποποιητές για τα μείγματα που πωλούν στην διεθνή αγορά»

Στροφή στο αγουρέλαιο

«Το αγουρέλαιο είναι το λάδι που συλλέγεται πάρα πολύ νωρίς από άγουρη ελιά, εξού και το όνομα. Είναι ένα προϊόν το οποίο έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο καταναλωτών. Υπάρχουν πάρα πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι προτιμούν ένα ελαιόλαδο με μια πιο γλυκιά γεύση, πιο ουδέτερη. Υπάρχουν άλλοι, οι οποίοι προτιμούν την έντονη γεύση, τα χαρακτηριστικά και τα αρώματα του αγουρέλαιου. Το κάθε είδος ελαιολάδου έχει τον πελάτη του. Η γεύση είναι κάτι το υποκειμενικό. Όμως επειδή το αγουρέλαιο είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά, σε πολυφαινόλες, είναι βέβαιο ότι έχει πλεονέκτημα υγείας σε σχέση με ένα ελαιόλαδο που θα μαζευτεί πιο αργά. Έχει μια πελατεία, η οποία είναι συγκεκριμένη, εκτιμά και θέλει αυτού του είδους το ελαιόλαδο.

Πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη τενεκές

«Αν θέλουμε να μην τρώμε νοθευμένα λάδια πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη τενεκές. Ο τενεκές απαγορεύεται από το νόμο, από το 2002. Εικοσιένα χρόνια τώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία του τενεκέ. Ο κόσμος είναι γεμάτος αφελείς ανθρώπους.

Η τιμή παραγωγού σε χύμα λάδι που αγοράζεις σήμερα στο εμπόριο είναι περίπου 8,5 ευρώ και ο καταναλωτής πρέπει μόνος του να κάνει τις πράξεις πόσο πρέπει πληρώσει εάν αγοράσει σε ένα 16κιλο τενεκέ. Ακούω νούμερα που ειλικρινά με παραξενεύουν, ακούω για 180 ευρώ, ακούω για 200 ευρώ τενεκέ. Ακούω απίθανα πράγματα. Ειλικρινά καταλαβαίνετε ότι η θέση μου είναι λεπτή. Δεν μπορώ να μιλήσω όπως θα΄θελα να μιλήσω. Θεωρώ όμως ότι ο καταναλωτής, ο οποίος δίνει αυτά τα ποσά για αγοράσει ένα προϊόν, το οποίο είναι ανώνυμο, δεν έχει ελεγχθεί και στηρίζεται μόνο στην καλή διάθεση του πωλητή.

Όλοι πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ για προμήθειες. Όπως αγοράζουμε ρύζι, όπως αγοράζουμε μακαρόνια κλπ., αγοράζουμε και ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, τυποποιημένο για να πάμε στο σπίτι μας. Είναι ανάγκη να πάμε στη λαϊκή αγορά, σε ένα απίθανο τύπο που τον βλέπουμε πρώτη φορά στη ζωή μας και μας πουλάει ελαιόλαδο σε μια ανώνυμη συσκευασία, είμαστε τόσο εύπιστοι να πάμε να αγοράσουμε αυτό το προϊόν;».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE