Εξαδάκτυλος | Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και αποτελούν κίνδυνο για τη νέα μετάλλαξη – Συνέντευξη στη ValueNews

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και της ισχυρής  μεταδοτικότητάς της, έκρουσε σε συνέντευξή του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι του κοινωνικού συνόλου, είπε μεταξύ άλλων ο κος Εξαδάκτυλος και αναφέρθηκε τόσο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις εγκύους αλλά και στο σύνδρομο long covid.

Μετάλλαξη Όμικρον

“Για την μετάλλαξη όμικρον έχουμε περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα, παρά απαντήσεις. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ποσό βαριά είναι η νόσος που προκαλεί. Μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη κάνει πολύ περισσότερους ανθρώπους να αρρωσταίνουν ταυτόχρονα, ακόμη και εάν είναι ηπιότερη η νόσος θα μας δίνει περισσότερους ασθενείς στο τέλος θα νοσούν βαριά λόγω του μεγάλου αριθμού των νοσούντων ανθρώπων και θα προκαλεί πρόβλημα στο σύστημα υγεία, το οποίο παλεύει με πολύ μεγάλες δυσκολίες με την μετάλλαξη Δέλτα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι αυτής της μετάλλαξης. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η απάντηση με σαφήνεια, δεν περιμένουμε βεβαίως να ακούσουμε ότι είναι αναποτελεσματικά, αλλά μάλλον δεν θα ακούσουμε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά όσο είναι για τις τρέχουσες μεταλλάξεις. Εμείς εκείνο που έχουμε να κάνουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά της τρέχουσας μορφής του ιού, της Δέλτα, διότι αντιμετωπίζοντας αυτή την διασπορά θα έχουμε και πιο αργή διασπορά της επόμενης μορφής. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και όσοι χρειάζονται την τρίτη δόση είναι καλύτερο να βρεθούν εμβολιασμένοι απέναντι σε μια πολύ μεταδοτική μορφή του ιού.

Τρίτη δόση

 

“Δεν είναι απολύτως σαφές πότε την χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος και θα πρέπει να πούμε ότι αυτό είναι και λίγο εξατομικευμένο. Ένας στους δέκα ανθρώπους που εμβολιάζονται πλήρως δεν αποκτά άμυνα έναντι του ιού, διότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι 90 – 95%. Επίσης, άνθρωποι που αποκτούν άμυνα δεν γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια ναι θα πρέπει να πάμε γρηγορότερα σε τρίτη δόση”.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

 

“Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν στο 100% άνθρωποι άνω των 60 ετών. Ακόμη και όσοι παρουσιάζονται ως εμβληματικές μορφές του αντιεμβολιαστικού κινήματος, των οποίων τα λόγια επικαλούνται, ακόμη και αυτοί οι άνθρωποι δηλώνουν ότι οι άνω των 60 πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Οι άνθρωποι που δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν ακόμη παρά τα όσα λέγονται διαρκώς και με ένα κουραστικό τρόπο εδώ και καιρό, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι του κοινωνικού συνόλου. Διότι όταν κάποιος λέει ότι εγώ δεν επιθυμώ να εμβολιαστώ, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να καθιστά τα νοσοκομεία μας μονοθεματικά. Υπάρχουν πολλοί εμβολιασμένοι που έχουν ανάγκες, των οποίων μετατίθεται προς τα πίσω χρονικά και αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και δεν μπορούν επίσης να επιβαρύνουν το σύστημα με αυτό τον τρόπο, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι διασωληνωμένοι. Και βεβαίως είναι άδικο να χάνονται τόσοι άνθρωποι από την χώρα μας. Το μέτρο υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 απαντά απολύτως σωστά στην ιατρική αναγκαιότητα αυτών των ανθρώπων και θα αποδειχθεί για αυτούς σωτήριο”.

Εγκυμονούσες και εμβόλιο

“Είναι απολύτως απαραίτητος ο εμβολιασμός τους. Αυτό έχει ειπωθεί, λέγεται κατά κόρον. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Βλέπουμε τραγικά περιστατικά, δηλαδή εκεί που σταματάει η σκέψη του ανθρώπου, να γεννιέται παιδί ορφανό. Οι έγκυες γυναίκες είναι σε μια φάση πολύ ευαίσθητη στιγμή της ζωής τους, είναι πολύ ευάλωτες, θα πρέπει όλοι να τις συμπαραστέκονται προς την κατεύθυνση που η επιστήμη μπορεί να τις βοηθήσει, όχι εναντίον αυτής της βοήθειας, διότι αυτό καταλήγει σε τραγωδίες, άδικες”.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE