Δράκος | Πανελλαδική στάση εργασίας των λογιστών στις 6 Ιουλίου – Δουλεύουμε σαν ΚΕΠ

Share on:

Για κυριολεκτική μετατροπή των λογιστικών γραφείων σε ΚΕΠ, εξαιτίας της πληθώρας εγκυκλίων της Κυβέρνησης αλλά και της πανδημίας που μετέφερε όλες τις διαδικασίες ηλεκτρονικά, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Δράκος.

Σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, ο κος Δράκος έκανε έκκληση στην κρατική μηχανή να μην εφαρμοστούν τα mydata έως το τέλος του χρόνου ή έστω να εφαρμοστούν πιλοτικά, εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στην λειτουργία της εφαρμογής.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, σχολίασε την δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, περί απολύσεων των λογιστών.

Ειδικότερα:

Παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου – Σοβαρά προβλήματα με τα mydata

«Μπορούμε να πούμε ότι φέτος σχέση με πέρσι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά σχετικά με αλλαγές. Το βασικό πρόβλημα που απασχόλησε τον κλάδο των λογιστών ήταν ότι οι δηλώσεις συνέπεφταν με μια σειρά πληθώρα πραγματικά άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων, η σημαντικότερη αυτών ήταν των Mydata. Τα Mydata είναι πρακτικά ένα νέος τρόπος που θα διαβιβάζονται τα έσοδα και τα έξοδα από όλες τις εταιρίες.

Σε αυτή τη διαδικασία είχαμε πάρα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις και πραγματικά πολλές ασυνέπειες στις οδηγίες που βγαίνουν από τους αρμόδιους φορείς, προσπαθούν οι συνάδελφοι να τα βγάλουν πέρα. Πραγματικά υπάρχει ένα πάνδημο αίτημα όλου του κλάδου, είτε αυτοί είναι όπως η ομοσπονδία μας που αφορά τους μισθωτούς εργαζόμενους στον κλάδο των λογιστικών ελεγκτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών είτε οι φορείς των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων να ζητούν να μην εφαρμοστούν τα Mydata ή τουλάχιστον να εφαρμοστούν σε μια πιλοτική κατάσταση μέχρι και το τέλος του χρόνου. Πραγματικά έχουν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και πολύ μεγάλη πίεση με φοβερά ασταμάτητα ωράρια εργασίας, εάν κάποιος γνωρίζει έναν λογιστή ξέρει πως έχει και η κατάσταση. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε υπάρχει Σαββατοκύριακο, εάν είναι βράδυ, εάν θα καταφέρουν να πάνε διακοπές. Το αίτημα των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων είναι να μπορεί για έναν μήνα, τον μήνα Αύγουστο, να ξεκουραστούν, που ούτε αυτό προβλέπεται για ένα μεγάλο μέρος του κλάδου».

Σάλος από την δήλωση Τσακίρη να απολυθούν οι λογιστές που απασχολούνται με την επιστρεπτέα προκαταβολή

«Εδώ έχουμε πραγματικά την κυνικότητα με την οποία εμείς θα πούμε η κυβέρνηση, και αυτή είναι η θέση της ομοσπονδίας μας, και όχι απλά ένας υπουργός αντιμετωπίζει γενικά τους εργαζομένους. Ο κος Υφυπουργός είπε πρακτικά ότι επειδή υπήρχαν πολλά λάθη και αστοχίες στις περιπτώσεις των επιστρεπτέων καταβολών, θα έπρεπε οι επιχειρηματίες να απολύσουν τους λογιστές τους και να μην τους πληρώσουν καν».

Οι λογιστές έγιναν ΚΕΠ

«Και εμείς ερχόμαστε και λέμε ότι τουλάχιστον εδώ και 2 ή 3 χρόνια που έχουμε πανδημία έχουνε πέσει μια σειρά υποχρεώσεις πάνω στον κλάδο μας, αυτές οι υποχρεώσεις μπορούν να αφορούν από την μετακίνηση που βγάζαμε τότε για να κινηθούμε τις άδειες μετακινήσεις όταν είμασταν σε καραντίνα μέχρι τα πάντα δηλαδή κάθε λογιστικό γραφείο είχε γίνει ΚΕΠ. Και για οτιδήποτε χρειάζεται κωδικούς taxis ο κάθε πολίτης απευθύνεται στον λογιστή του χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο λογιστής θα πάρει πάρα πάνω έσοδο για τον λογιστή.  Αυξάνετε πάρα πολύ η δουλειά του, γιατί αυτή δουλειά μεταφέρετε από το κράτος, από αυτή που έπρεπε να κάνει κράτος κοινωνικά να διαθέτει την μεταφέρουν στο κλάδο.

Και έχουμε αυτή την κυνική μαρτυρία του υφυπουργού, η οποία λέει εμείς αυτά που δεν καταφέραμε να κάνουμε, δηλαδή βγάζανε κάθε ημέρα μια δήλωση που αναιρούσε την προηγούμενη πρακτικά, δηλαδή υπήρχε καταιγισμός εγκυκλίων πράξεων νομοθετικών περιεχομένου οι οποίες είχαν ανακολουθίες μεταξύ τους και σε αυτά τα προβλήματα δείχνει με το δάχτυλο το κλάδο το δικό μας, οι οποίοι πραγματικά έχουν σηκώσει ένα τεράστιο βάρος. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των εργαζόμενων του κλάδου να ξέρετε δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας και όπως βέβαια και στην πλειοψηφία των κλάδων».

Χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας δουλεύει ο κλάδος των λογιστών

«Αυτή τη στιγμή παίρνουμε πρωτοβουλίες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με τα σωματεία που έχει σε ολόκληρη την Ελλάδα, το επόμενο διάστημα έχουμε ζητήσει συνάντηση από τους εργοδοτικούς φορείς, όπως το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, και άλλους φορείς με τους οποίους υπογράφαμε μέχρι και 2009 τη σύμβαση που αφορούσε όλους τους λογιστές και όλο το κλάδο και βάζουμε στόχο την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το κλάδο μας.

θα πω εγώ και όλους τους υπολοίπους κλάδους για το κάθε κλάδο υπάρξεις συλλογικής συμβάσεις εργασίας, άλλα δεν υπάρχει κάτι άλλο από αυτό το ασταμάτητο να κυνηγάμε ημερομηνίες και να περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει μια παράταση για να καταλάβουμε αν θα δουλέψουμε μέχρι το βράδυ, το Σαββατοκύριακο κ.τ.λ..  Άρα εμείς στις 6 Ιουλίου προετοιμάζουμε μια μεγάλη ημέρα Πανελλαδικής Δράσης του κλάδου.  Αφορά όλα τα σωματεία μισθωτών λογιστών και μάλιστα θα έχουμε στάση εργασίας του κλάδου μας στην Αττική από τις 2:30 ώρα το μεσημέρι και μετά για να είμαστε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ για να απαιτήσουμε την υπογραφή συλλογικής συμβάσεις εργασίας».

Ακούστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE