Χριστοδουλίδης | Δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στις τιμές των νέων τιμολογίων ρεύματος

Share on:

Πρεμιέρα κάνει εντός των ημερών το νέο μπλε τιμολόγιο ρεύματος, που αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Παράλληλα για όλους τους τύπους των τιμολογίων θα ισχύει το προηγούμενο καθεστώς μέτρησης, δηλαδή με τους έναντι και τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς έως και τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε πως ο ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τα χρωματιστά τιμολόγια, φαίνεται να αποκλιμακώνει τις τιμές για τον μήνα του Φεβρουαρίου. Οι τιμές αυτές αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής ο κος Χριστουδουλίδης σημείωσε πως η τιμή της διαμορφώνεται διαφορετικά αναλόγως το τιμολόγιο, επισημαίνοντας όμως πως δεν θα υπάρξουν “δυσάρεστες εκπλήξεις” στις τελικές τιμές.

Η αντλία θερμότητας, σύμφωνα με τον κο Χριστοδουλίδη, αποτελεί σήμερα την πιο οικονομική λύση για θέρμανση, καθώς λειτουργεί με ρεύμα και το κόστος λειτουργίας ανέρχεται στα 0,6€/ θερμική κιλοβατώρα, όταν του αερίου είναι στα 0,11€ και του πετρελαίου στα 13-14 €.

Ειδικότερα:

Μπλε τιμολόγιο | Ανατροπή με συμβόλαια 6μηνης διάρκειας και σταθερές τιμές

«Προφανώς, και είναι προς όφελος των καταναλωτών τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια εταιρία να δίνει μια τιμή στα 12,03 για 8μήνες “κλειδωμένοι”. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν ήταν στο θεσμικό πλαίσιο που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ της ΡΑΕ, Υπουργείου Ενέργειας και του παρόχου. Τελικά, με απόφαση του κ Σκυλακάκη θα τροποποιηθεί η τελευταία υπουργική απόφαση και να συμπεριληφθούν και αυτά τα τιμολόγια, με χρονική διάρκεια ισχύος 6 μήνες έως και 12. Επομένως, το τιμολόγιο 8μηνης διάρκειας θα είναι τώρα από 1η Φεβρουαρίου μέσα στο “καλάθι των τιμολογίων”.

Είναι πράγματι ένα τιμολόγιο που λειτουργεί για όφελος του καταναλωτή, διότι εάν έχεις μια “κλειδωμένη” τιμή για έστω 6 μήνες, η οποία είναι κάτω από 12 λεπτά, θεωρώ πως το ρίσκο που παίρνει και ο πάροχος αλλά και ο καταναλωτής είναι μικρότερο».

Πως ενσωματώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

«Μέχρι πρότινος, υπήρχε μια ποικιλομορφία τύπων τιμολογίων, πάνω από 130 τύποι τιμολογίων, όπου δεν ήξερε κανένας από τους καταναλωτές πιο είναι το πιο συμφέρον. Και αυτό γιατί υπήρχαν σταθερά, ημισταθερά, κυμαινόμενα, ημικυμαινόμενα τιμολόγια, υπήρχαν ειδικές προσφορές με δώρα κτλ.. Δεν μπορούσε κανείς να συγκρίνει στην ουσία ανόμοια πράγματα.

Με τα χρωματιστά τιμολόγια, κατηγοριοποιήθηκαν όλοι οι τύποι τιμολογίων σε μόνα 4 κατηγορίες. Στα μπλε, όπου γνωρίζει ο καταναλωτής ότι θα πληρώνει ένα ποσό σταθερό για είτε 6μήνες, είτε 8μήνες, είτε 12μήνες. Το πράσινο, που είναι το ειδικό τιμολόγιο, το οποίο είναι ημισταθερό, με ελεγχόμενη κυμαινόμενη τιμή. Το συγκεκριμένο έχει και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Τα πορτοκαλί, που είναι τα δυναμικά τιμολόγια, με τη χρέωση να γίνει ώρα- ώρα, μέσα σε ένα 24ωρο. Και τα κίτρινα, που είναι τα αμιγώς κυμαινόμενα και είναι και αυτά που είναι πλήρως εκτεθειμένα στο χρηματιστήριο ενέργειας στο 100%.

Και στο πράσινο και στο κίτρινο και στο πορτοκαλί υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο κίτρινο τιμολόγιο, η ρήτρα αναπροσαρμογής εξάγεται με βάση τον μήνα κατανάλωσης. Ενώ στο πράσινο, η ρήτρα υπολογίζεται με βάση τον προηγούμενο μήνα κατανάλωσης. Αν για παράδειγμα μιλάμε για τον Ιανουάριο, ο προηγούμενος μήνας κατανάλωσης είναι ο Δεκέμβριος, ενώ στην περίπτωση του κίτρινου τιμολογίου θα μας ενδιαφέρει ο μήνας του Ιανουαρίου ως προς την κατανάλωση που είχε».

Σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν απρόσμενες αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια

« Η περίπτωση να δούμε ένα αυξημένο ποσό στο τιμολόγιο λόγω της ρήτρας, εξαρτάται από το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά. Αυτή τη στιγμή, οι διεθνής τιμές ενέργειας είναι σε αποκλιμάκωση. Βλέπουμε δηλαδή, το φυσικό αέριο τον τελευταίο μήνα να κινείται κάτω από τα 30 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσής, στη χονδροεμπορική αγορά του ρεύματος είναι κάτω από τα 100 ευρώ. Ενώ τον Δεκέμβριο ήταν πάνω από 100. Αν συνεχιστεί αυτή η πτώση ή αν σταθεροποιηθεί δε θα δούμε δυσάρεστες εκπλήξεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Λειτούργησε ο ανταγωνισμός και είδαμε διαφορές σε τιμολόγια μεταξύ παρόχων. Αρκεί να θυμηθούμε πως το 2022 και το 2023, οι πάροχοι είχαν “κάτσει” σε μια υψηλή τιμή, είχε δηλαδή καρτελοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια και η αγορά της και είχαν “αράξει” οι πάροχοι στην κρατική επιδότηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουμε υψηλές τιμές χρέωσης κιλοβατώρας. Όμως, με αυτό το σύστημα της νέας τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε από 1η Ιανουαρίου, οι πάροχοι αναγκάστηκαν να “βγάλουν στον αέρα” τα ακριβώς τιμολόγια τους για να είναι συγκρίσιμα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς σημειώσεις. Πλέον δηλαδή μπορείς να συγκρίνεις εύκολα και γρήγορα, ώστε να καταφέρεις να επιλέξεις αυτό που θεωρείς ότι σου ταιριάζει καλύτερα ή ακόμα και το πιο οικονομικό ».

Κανονικά οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί μέχρι τον Ιούνιο

« Σύμφωνα και με τον κ Σκυλακάκη ξεκινάει η μηνιαία καταμέτρησή στα ρολόγια των καταναλωτών από τη ΔΕΔΗΕ, που όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιουνίου. Μέχρι και τον Ιούνιο θα ισχύει το προηγούμενο καθεστώς μέτρησης, δηλαδή με τους έναντι και τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, υπάρχει μια επιλογή που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής, όπου μπορεί να δίνει κάθε μήνα τις αναλισκόμενες κιλοβατώρες στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΔΗΕ, στο 8004004000 ή στο site της ΔΕΔΗΕ όπου μπορεί να καταχωρηθεί η ένδειξη του μετρητή. Επίσης, υπάρχει και εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα όπου μπορεί ο καταναλωτής να καταχωρεί κάθε μήνα τις κιλοβατώρες του. Ώστε όταν στο 4μηνο γίνει η εκκαθάριση, θα έχουν δοθεί τα στοιχεία μήνα – μήνα ».

Η αντλία θερμότητας είναι το πιο φθηνό μέσο θέρμανσης

«To ρεύμα παραμένει ως η πιο φθηνή πηγή θέρμανσης, όχι όμως με ηλεκτρικά στρώματα, ηλεκτρικές θερμάστρες ή ηλεκτρικές σόμπες. Εκεί είναι πολύ ακριβή η θέρμανση. Για να παραμείνει οικονομική επιλογή το ρεύμα θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέξουν air condition Inverter ή αντλία θερμότητα. Το πιο φθηνό μέσο θέρμανσής σήμερα είναι η αντλία θερμότητας, η οποία λειτουργεί με ρεύμα και το κόστος λειτουργίας ανέρχεται στα 0,6 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα, όταν του αερίου είναι στα 11 λεπτά και το πετρέλαιο είναι στα 13-14 λεπτά».

Μεγάλη ανάσα για τους καταναλωτές τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

«Μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές προσφέρουν τα κυβερνητικά προγράμματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας. Καλό θα ήταν να ήταν περισσότερα τα κονδύλια και να μπορούσαν να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά. Θα έλεγα ότι είναι τα πιο φιλολαϊκά προγράμματα, διότι απορροφούν στο 100% όλα τα κονδύλια. Έχουν επίσης αναβαθμιστεί γύρω στις 180.000 κατοικίες. Βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε το 70% των κατοικιών που χρήζουν ενεργειακή αναβάθμιση. Νομίζω πως εάν το Υπουργείο δώσει περισσότερα κονδύλια και διευρυνθούν και τα όρια ένταξης σε αυτά τα προγράμματα, θα είμαστε στον κατάλληλο δρόμο για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια.

Γιατί η Ελλάδα έχει τους χειρότερους δείκτες αναφορικά με τον δείκτη ενεργειακής φτώχειας, είμαστε δηλαδή λίγο καλύτερα από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Έχουμε ακόμα δρόμο γιατί τα προγράμματα έχουν τρέξει με αργούς ρυθμούς και ενώ έπρεπε να έχουμε αναβαθμίσει γύρω στο 20%, δεν έχουμε ξεπεράσει το 10%».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE