Χατζηθεοδοσίου | Με ευχές δεν λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας

Share on:

Για ανταλλαγή ευχών στο φλέγον θέμα της ακρίβειας και όχι ουσιαστικών λύσεων, μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ, έκανε λόγο σε συνέντευξη του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει άμεσα το μέτρο των 120 δόσεων για σώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδάλλως όπως είπε χαρακτηριστικά οδηγούμαστε σε μια οικονομία ολιγοπωλίων.

Ειδικότερα:

Η Κυβέρνηση να υιοθετήσει το μέτρο των 120 δόσεων για να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο θέμα της επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εάν η Κυβέρνηση δεν υιοθετήσει το μέτρο των 120 δόσεων, τότε θα είναι δύσκολος ο χειμώνας για τουλάχιστον το 30% των επιχειρήσεων της χώρας. Οι επιχειρήσεις κουβαλάνε χρέη 250 δις πριν το ενεργειακό ζήτημα, με το ενεργειακό έχουν ξεπεράσει τα 285 δις και οφείλω να πω ότι μόνον στον ΕΦΚΑ προστέθηκαν άλλα 10 δις χρέη. Να θυμίσω ότι 1 δις 100 εκατ. είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί σε εταιρείες ενέργειας και βέβαια πάνω από 800.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν την δόση της εφορίας τον Μάιο – Ιούνιο. Άρα μιλάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, στην οποία δεν βοηθάει ούτε ο πληθωρισμός, ο οποίος ξεπερνάει το 12% και έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια ακρίβεια, που όσο ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα να επιβιώσει δεν έχει και χρήματα για να καταναλώσει στις επιχειρήσεις, άρα οι επιχειρήσεις έχουν τεράστια μείωση του τζίρου».

Λίστα για το καλάθι της νοικοκυράς στο σούπερ μάρκετ

«Η συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους ήταν μια συνάντηση με ευχές. Ο Υπουργός εξέφρασε την ευχή στις αλυσίδες να μειώσουν σε 50 προϊόντα τις τιμές τους. Η εκτίμηση που έχω είναι ότι οι αλυσίδες θα προσπαθήσουν να βάλουν μπροστά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή τα δικά τους. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουν να συγκρατηθούν οι τιμές. Πέντε αλυσίδες έχουν το 86% του τζίρου, αυτό σημαίνει ότι έχουμε την κλασσική μορφή ολιγοπωλίου. Η ευχή μου είναι ότι ο Υπουργός θα μπορέσει κάποια στιγμή σε επιχειρήσεις, οι οποίες κάνανε ρεκόρ τζίρου στην πανδημία, καταγράψανε υψηλά κέρδη, θα μπορούσε να ζητήσει μείωση του κέρδους τους».

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να χτυπήσει την πηγή του προβλήματος

Η πρόταση που έχουμε κάνει είναι: Πλαφόν στην ενέργεια, στο ηλεκτρικό ρεύμα στον καταναλωτή, άρα έτσι θα έχουμε μια τιμή, η οποία θα είναι ελεγχόμενη και έτσι θα μπορέσουμε να τιθασεύουμε μεγάλο μέρος του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Το δεύτερο μέτρο που προτείνουμε είναι μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και δεν θα μειώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, θα βοηθήσει η δημιουργία, οι μεταφορές κλπ των προϊόντων να γίνουν πιο οικονομικά και όλο αυτό να μεταφραστεί και σε μείωση των τιμών.

Το τρίτο μέτρο που προτείνουμε είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, από το 13% στο 6%. Αυτές οι προτάσεις για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Αν καμία από αυτές τις προτάσεις δεν εισακουστεί από την Κυβέρνηση τότε κατά την εκτίμησή με δεδομένο ότι το ενεργειακό ζήτημα θα το έχουμε τουλάχιστον για ακόμη 3 – 4 χρόνια, τότε ο χειμώνας θα είναι πολύ σκληρός για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν στα όρια.

Για πρώτη φορά με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κλείσανε 50 φούρνοι. Κλασσικά συμβαίνει στους φούρνους, στα αρτοποιεία να πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Το ότι κλείσανε τα 50 αρτοποιεία, τα οποία δεν καταφέρανε να επιβιώσουν από το ψωμί που είναι είδος πρώτης ανάγκης, δείχνει το μέγεθος της κρίσης.

Φοβάμαι ότι εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, το μέλλον της οικονομίας μας είναι ο έλεγχος μεγάλων κλάδων από λίγες επιχειρήσεις, μορφές ολιγοπωλίων παντού και μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα υπάρχει. Εξυφαίνεται ότι το σχέδιο Πισσαρίδη παίρνει σάρκα και οστά, το οποίο απεύχομαι».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE