Χαρέλας | Στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και άλλες διόδους αναζητούν είσοδο οι μετανάστες

Share on:

Για έξαρση των μεταναστευτικών ροών που οφείλεται κυρίως στην διευκόλυνση που παρέχουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και  για την ανάγκη δημιουργίας απροσπέλαστων σημείων από τα Ελληνοβουλγαρικά, τα Ελληνοαλβανικά σύνορα κλπ.,. έκανε λόγο σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

Ο κος Χαρέλας υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία πήρε το μάθημά της και δύσκολα θα επαναλάβει επεισόδια εργαλειοποίησης μεταναστών που έλαβαν χώρα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθούν και άλλο οι συνοριοφυλάκες, ώστε τα Ελληνικά σύνορα να καταστούν άτρωτα σε κάθε επίδοξο παράνομο μετανάστη.

Ειδικότερα ο κος Χαρέλας ανέφερε:

«Ναι είναι μία περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών και φέτος βέβαια η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια συν το γεγονός ότι βλέπετε και εσείς ότι γίνονται μάχες πραγματικά όχι μόνο στο Έβρο αλλά και στα νησιά.

Άρα έχουμε μία αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων που δεχόμαστε και αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αποκρούουμε είτε στο Αιγαίο με τους συνάδελφους μας του λιμενικού και τη συνεισφορά και των νέων παιδιών συνοριοφυλάκων στα νησιά που έχουν προσληφθεί, είτε από τον Έβρο με τις δικές μας δυνάμεις να αποκρούουμε και να προσπαθούμε να αποτρέψουμε την είσοδο των παράνομων μεταναστών μέσω των κυκλωμάτων.

Είναι θέμα εποχής η αύξηση της μεταναστευτικής ροής

«Είναι θέμα εποχικότητας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε σε αυτό το κομμάτι γιατί σίγουρα μία τέτοιου είδους ρητορική από την μεριά της Τουρκίας, ενισχύει αυτές τις πιέσεις που δεχόμαστε και είναι και ξεκάθαρο αυτό.

Από την δική μας πλευρά όμως νομίζω ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να μπορέσουμε να αποκρούσουμε αυτές τις πιέσεις που δεχόμαστε, σε οποιοδήποτε σημείο των συνόρων μας και αυτό κάνουμε νομίζω με το καλύτερο τρόπο δυνατότερο».

Ποια σημεία των συνόρων θέλουν προσοχή

«Θα σας φέρω ένα νέο παράδειγμα για να καταλάβετε ότι κακώς θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί που ενδεχομένως σήμερα έχουμε πίεση π.χ. στα νησιά και στον Έβρο.

Όταν πιέζουμε, όταν προσπαθούμε να έχουμε την αρτιότερη φύλαξη των συνόρων σε αυτά τα σημεία, που σημαίνει ότι τα κυκλώματα δυσκολεύονται να μπούνε και να μας περάσουνε μετανάστες, τότε παρατηρούμε είσοδο μεταναστών σε άλλα σημεία, όπωςείναι η Ελληνοβουλγαρική , η Ελληνοαλβανική και Ελληνοσκοπιανή μεθόριος. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 104 και όχι μόνο στο Έβρο και νησιά και από πίσω και αν με ρωτήσετε τι περνάνε είναι αυτά τα κυκλώματα που οδηγούνε στις Βαλκανικές οδούς και πάλι όμως προς την Ελλάδα τους μετανάστες, τους ασιατικής καταγωγής κλπ.. Όταν έχουμε μια άρτια προφύλαξη των συνόρων τότε θα πρέπει να κοιτάμε και στα άλλα σύνορα μας γιατί ενδεχομένως να δεχτούμε πίεση».

Δεν είναι αρκετοί οι συνοριακοί φύλακες που προσλήφθηκαν

«Σίγουρα δεν είμαστε σε κατάσταση που ήμασταν πριν το Μάρτη του 2020 όχι μόνο στο Έβρο αλλά και γενικότερα στα νησιά. Για 18 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μια πρόσληψη συνοριακού φύλακα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που φωνάζαμε και λέγαμε ότι χρειαζόμαστε συνοριακούς φύλακες, πολλές φορές μας χλεύαζε η πολιτεία. Δεν είναι αρκετοί οι συνοριακοί φυλακές που προσλήφθηκαν, πρέπει να καλύψουμε τα κενά σε όλη την επικράτεια μας αυτά που δημιουργήθηκαν με το πάροδο των 18 χρόνων».

Η Τουρκία πήρε ένα καλό μάθημα από την Ελλάδα

«Η Τουρκία πήρε ένα πολύ καλό μάθημα για το πως η Ελλάδα μπορεί να φυλάει τα σύνορα της. Μάλιστα σε μια περίοδο όπου πραγματικά είχαμε κενά και ελλείψεις, αλλά εκεί είναι το φιλότιμο και την αυταπάρνηση και το σθένος των συνάδελφων (όχι μόνον αυτών που βρισκότανε εκείνη την στιγμή στο Έβρο), αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα όσοι ενίσχυσαν μέσα σε λίγες ώρες κατάλαβε η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει με τα σύνορα της χώρας μας και μάλιστα με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το γεγονός ότι σήμερα φωνάζουμε και λέμε ότι θέλουμε περισσότερη ενίσχυση κ.λπ. δεν σημαίνει ότι τα σύνορα μας τα έχουμε ξέφραγο αμπέλι. Τα υπερασπιζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με αυτό το τρόπο θα συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE