Φάμελλος | Ο Μητσοτάκης ευθύνεται για την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας

Share on:

Ευθείες βολές στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επιδοματική πολιτική που ασκεί από τα χρήματα των πολιτών – όπως είπε χαρακτηριστικά-εξαπέλυσε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κος Φάμελλος, απηύθυνε ερώτημα στον Πρωθυπουργό για ποιο λόγο η Ελλάδα να έχει μέχρι και σήμερα την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα; Τόνισε δε ότι είναι επιβεβλημένη η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας.

Ο πρώην Υπουργός, υποστήριξε ακόμη ότι η Κυβέρνηση επιτρέπει την αισχροκέρδεια και είτε αδυνατεί είτε δεν θέλει να προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους.

Ειδικότερα:

Η Ελλάδα πρέπει να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

«Τα αποτελέσματα αυτής την συνάντησης θα χρειαστεί να τα αξιολογήσουμε λίγο πιο ήρεμα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να έχει το δικό της αυτόνομο ρόλο και λόγο όσο είναι δυνατόν. Γιατί στο παρελθόν οφείλω να πω ότι οι επιλογές της πρώτης περιόδου του κ. Μητσοτάκη, τότε που ήμασταν “δεδομένος σύμμαχος”, δεν ήταν και οι καλύτερες, μας είχαν οδηγήσει στο να βγούμε από την γεωπολιτική πρωτοβουλία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να βγει από το γεωπολιτικό χάρτη προφανώς, αλλά θα θέλαμε μια Ελλάδα με περισσότερες πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική και να μην τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα, όπως έγινε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Είναι γεγονός πως σε μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα, ιδιαίτερα τη περίοδο των μνημονίων και της χρεοκοπίας, είχαμε καταφέρει και με την τη συμφωνία EastMed με την Ανατολική Μεσόγειο, την πρωτοβουλία 3+1 με το Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ να κατοχυρώσουμε αρκετά ζητήματα συμφερόντων μας και ιδιαίτερα αν θέλετε τη διεθνή παρακολούθηση παραβιάσεων της Τουρκίας στον εναέριο χώρο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι η πολιτική μας πρέπει να έχει πρωτοβουλίες, όπως παραδείγματος χάριν ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγουν προοπτικές για την Ελλάδα, διευρύνουν τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα για πρωτοβουλίες από την τουρκική πλευρά για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία, για μια πρόταση 6 σημείων. Κρατώ λοιπόν μια επιφύλαξη γιατί πολλές φορές αποκαλύπτονται εκ των υστέρων πολλά πράγματα που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανάρτηση του Πολάκη

«Δεν υπάρχει καμία αναστάτωση και ανησυχία, αυτή τη στιγμή απαντήθηκε ήπια και δημοκρατικά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι στοιχείο της ελεύθερης και δημοκρατικής βούλησης του καθενός από εμάς. Εμείς παρόλα αυτά τα ψηφοδέλτια τα αποφασίζουμε σε Δημοκρατικές διαδικασίες οργάνων. Άρα κανείς μόνος του δεν μπορεί να πει για τα ψηφοδέλτια, όλοι μαζί αποφασίζουμε και όλοι μαζί θα κλείσουμε και το θέμα των Χανίων. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Εμείς ανακοινώσαμε την Κυριακή το 75% των υποψηφίων, των ψηφοδελτίων που θα δώσουν διέξοδο για την Ελλάδα. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρετε τόσο για την παραπολιτική συζήτηση όσο για το κόστος ρεύματος, για τα ζητήματα υγείας κτλπ».

Δύσκολη εκλογική μάχη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνηθισμένος να ασχολείται με τα δύσκολα. Είναι κάτι δύσκολο για εμάς μόνο εάν δυσκολεύεται η κοινωνία. Εμείς δεν έχουμε αυτοσκοπό την πολιτική ή τις εκλογές. Εμείς είμαστε στην πολιτική ως ενεργοί πολίτες. Αυτό που έχει σημασία για εμάς δεν είναι εάν θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, είναι αν θα πετύχει η κοινωνία, η οικονομία, η Ελλάδα. Ο λόγος που λέμε πως πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση είναι γιατί δεν πάμε καλά στην οικονομία και στην κοινωνία. Η μάχη προφανώς θα είναι μια ισχυρή εκλογική διαδικασία, παίζονται πάρα πολλά.

Το εάν θα υπάρχουν θέματα άλλης Δημοκρατικής ανάγνωσης, εγώ λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν. Δηλαδή ο κύριος Μητσοτάκης έχει αμφισβητήσει τις Δημοκρατικές λειτουργίες της χώρας μας παραβιάζοντας πολλά σημεία του συντάγματος, με τις παρακολουθήσεις, με τις ανεξάρτητες αρχές. Εγώ δε θέλω να επεκταθεί αυτή η συζήτηση πριν τις εκλογές. Εμείς θα είμαστε εκεί να υπερασπιστούμε όπως και το Σύνταγμα σε κάθε λειτουργία της ζωής μας, έτσι και τις εκλογές. Δεν θα υπάρξει νομίζω άλλο ζήτημα αμφισβήτησης ή ανησυχίας για τις εκλογές».

Σκοπιμότητα συμμετοχής ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας στην επένδυση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη με χρήση φυσικού αερίου

«Θέλουμε να μάθουμε για ποιο λόγο η ΔΕΗ επέλεξε να μπει στη μονάδα αυτή συνέταιρος, καθώς και η ΔΕΠΑ εμπορίας. Διότι αυτό που προκύπτει είναι ότι σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη στροφή απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βλέπουμε να ανακοινώνεται ξαφνικά, ένα μήνα δηλαδή πριν την υπογραφή της τελικής έναρξης κατασκευής του εργοστασίου, ότι δεν παίρνει συνέταιρους, παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό ενός εργοστασίου, το οποίο δεν σχεδιάστηκε από τη ΔΕΗ και δεν ήταν στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ. Επομένως προκύπτει ένα ερώτημα: Με ποια στρατηγική, με ποιο bussiness plan, με ποιες επιλογές κόστους οφέλους θα συμμετέχει η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ εμπορίας; Αυτά δεν ανακοινώθηκαν. Γιατί αν είναι να παίρνει ο κύριος Τάσης, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, τα υπερκέρδη από τους λογαριασμούς των καταναλωτών και να επενδύουμε πάλι στα ορυκτά καύσιμα, ενώ πρέπει να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο γιατί είδατε πόσο δύσκολη ήταν η περίοδος της ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας της εξάρτησής μας από εισαγόμενο καύσιμο, δεν θα είναι θέμα σωστής επιλογής. Είναι θέμα στρατηγικής.

Επειδή λοιπόν τίποτα από αυτά δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε καν αν η ΔΕΗ θα προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό της μονάδος φυσικού αερίου που έχει στην Κομοτηνή ή θα προχωρήσει μόνο στη μονάδα αυτή του ομίλου Κοπελούζου. Όλα αυτά είναι αδιαφανή και εμείς ζητάμε εξηγήσεις. Για το δημόσιο χρήμα πρέπει να δίνονται απαντήσεις».

Την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα

«Ο Ιανουάριος έκλεισε με την Ελλάδα να έχει την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως των μετέπειτα επιδοτήσεων, η Ελλάδα ως οικονομία και ως κοινωνία επιβαρύνεται με το ακριβότερο ρεύμα. Γιατί κύριε Μητσοτάκη η ελληνική κιλοβατώρα είναι η ακριβότερη; Ούτε αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί και αυτό είναι επικίνδυνο για την οικονομία και την κοινωνία.

Επίσης, η Eurostat έδωσε στοιχεία για το πρώτο 6μηνο του 2022, η Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή χώρα στο κόστος ενέργειας, με την τιμή της να είναι η μεγαλύτερή στην Ευρώπη.

Μάλιστα ακόμη και μετά από τις επιδοτήσεις για τους μη οικιακούς καταναλωτές, άρα για όλη την οικονομία, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία και τον τουρισμού, ήμασταν η 2η πιο ακριβή μετά την επιδότηση. Δηλαδή παρόλα τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων, που είναι και πάλι λεφτά των πολιτών, ήμασταν οι πιο ακριβοί. Αυτό σημαίνει μείωση της οικονομίας μας, μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Επομένως έχουμε ένα σοβαρό θέμα που δημιουργεί αισθήματα ανταγωνισμού αλλά και βιωσιμότητας των νοικοκυριών με τα υπερκέρδη στο ρεύμα που επιτρέπει ο κ Μητσοτάκης».

Οι επιδοτήσεις είναι χρήματα των πολιτών

«Οι επιδοτήσεις πρώτα από όλα είναι λεφτά των πολιτών, άρα σας λείπουν από μια άλλη τσέπη. Για ποιο λόγο είναι επικίνδυνος αυτός ο τρόπος επιδοτήσεων; Διότι κρατάει την τιμή υψηλά. Δεν λέει στον ηλεκτροπαραγωγό ή στον έμπορο ενέργειας ότι έχεις υπερκέρδη και θα στα μειώσω. Επιτρέπει τα υπερκέρδη και πάει και τα επιδοτεί. Άρα πληρώνουμε πολύ ακριβό ρεύμα στο τέλος.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν φύγει από την αγορά 3,5 δις μέσα σε 18 μήνες μόνο για το ρεύμα, και ακόμη άλλα 2.5 δις στα διυλιστήρια μέσα με ένα χρόνο. Είναι λοιπόν πάρα πολλά τα λεφτά που λείπουν από την αγορά, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επιτρέπει την αισχροκέρδεια»

Η αγορά ενέργειας δουλεύει χωρίς έλεγχο

«Η αγορά ενέργειας δουλεύει χωρίς έλεγχο. Ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε τον Νοέμβριο του 2020 να ξεκινήσει την αγορά ενέργειας, το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας, χωρίς ρύθμιση και έλεγχο. Μάλιστα ακόμα και νομοθετημένα από το ΣΥΡΙΖΑ εργαλεία όπως τα σταθερά συμβόλαια, ήταν νομοθετημένα από τον κ. Σταθάκη, δεν ενεργοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε απόλυτη έλλειψη ελέγχου. Ακόμα και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας που μας έφερε την έκθεση με τα υπερκέρδη την Πέμπτη(16/02) μας αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ που έχει διοίκηση διορισμένη κατά την άποψη μου, ήταν πρωταθλητές στα υπερκέρδη. Μέσα σε ένα 6μηνο είχαν 730 εκατ. υπερκέρδη. Αισχροκερδεί η ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών. Αυτό ισχύει με τον κο Μητσοτάκη, δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχει αισχροκέρδεια».

Οι προοπτικές της ενέργειας στην Ελλάδα

«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσουμε είναι εάν η ενέργεια είναι ένα παραγωγικό και κοινωνικό αγαθό ή ένα αντικείμενο κερδοσκοπίας. Εάν θεωρήσουμε όπως θεωρεί και η κυβέρνηση ότι είναι ένα πεδίο κερδοσκοπίας τότε το έχασε το παιχνίδι. Η λύση στην ενέργεια είναι μονοσήμαντη, είναι η πράσινη ενέργεια.

Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι αντίθετη με την κλιματική υποχρέωση- επιβίωση-κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα μπει όλο αυτό το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε. Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι ενεργειακές κοινότητες, να έχουμε δηλαδή έναν πλουραλισμό της ενεργειακής παραγωγής. Και το τρίτο είναι αποθήκευση ενέργεια,  που δυστυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουμε καν νομοθεσία για το πλαίσιο αυτό, παρόλο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε υποσχέσεις για την πράσινη ενέργεια. Με αυτές τις τρεις παρεμβάσεις και με ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης θα μπορούσαμε να έχουμε πραγματικά κέρδη αλλά και ευημερία με ενεργειακή ασφάλεια».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE