Τσουκαλάς | Χωρίς αύξηση περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς

Share on:

Αυξήσεις έως και 7,75% καταγράφονται στις αποδοχές των συνταξιούχων, εκ των οποίων ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός περίπου 910.000 συνταξιούχων δεν θα δει καμία αύξηση εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς.

Τα παραπάνω διευκρίνισε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός Εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Σημαντική αύξηση έρχεται από τον Απρίλιο και για τον κατώτατο μισθό, η οποία συμπαρασύρει και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα:

Αναδρομικά και Αυξήσεις συντάξεων

«Αυξήσεις θα υπάρξουν και μάλιστα το πλήθος των συνταξιούχων είναι 2.000.600,  από αυτούς το 1.000.400, κάτι παραπάνω δηλαδή από τους μισούς, θα δει 7,75% αυξημένη τη σύνταξη. Αυτό είναι επί των μικτών αποδοχών, αν μιλάμε για καθαρές αποδοχές ο φόρος μπορεί να πάρει πιο μεγάλο κομμάτι, τα πρώτα 720 ευρώ είναι αφορολόγητα σε μια σύνταξη ενώ μετά δεν είναι. Θα είναι υπαρκτές οι αυξήσεις.

Ένα μεγάλο μέρος, περίπου 910.000 δεν θα δουν καμία αύξηση, διότι υπάρχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές, θα δουν όμως να μειώνεται η προσωπική διαφορά. Και περίπου 300.000 είναι εκείνου που έχουν ναι μεν προσωπική διαφορά αλλά την αύξηση την υπερβαίνει, άρα το ποσό που υπερβαίνει την προσωπική διαφορά, θα το δουν ως αύξηση».

Τι είναι η προσωπική διαφορά

«Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016  δεν μείωσε τις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, αλλά αυτό που είπε είναι βγάζω ένα μέτρο προϋπολογισμού που είναι χειρότερος για την μεγάλη πλειοψηφία των νέων συντάξεων. Επαναϋπολογίζουμε τις παλιές συντάξεις με τον νέο νόμο, για να παίρνουν τα ίδια με τον νέο συνταξιούχο, αλλά αυτό που είναι η διαφορά με εκείνον που πέρνανε, το κρατάνε σαν εισόδημα και το βαφτίζω “προσωπική διαφορά”. Επομένως είναι το υπερβάλλον ποσό που διαφοροποιούσε τις παλιές συντάξεις με τις νέες.

Και επειδή λοιπόν οι παλαιοί συνταξιούχοι παίρνουν περισσότερα από ότι τους αναλογεί, οι αυξήσεις συμψηφίζονται με αυτό που κράτησαν τότε ως προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που τελείωσε το 2016 παίρνει 1.100 ευρώ, ενώ κάποιος με τα ίδια χρονιά έπαιρνε 900 ευρώ. Και οι δύο θεωρούν ότι παίρνουν 900, όμως ο ένας έπαιρνε και 200 ευρώ προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις λοιπόν που δίνονται πηγαίνουν μόνο σε αυτόν που έπαιρνε τα 900 και μόνο όταν αυτός πάει στα 1.100 θα “ξεκολλήσει” και του άλλου η αύξηση»

Συντάξεις γυναικών

«Δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά τις γυναικείες συντάξεις. Ο γυναίκες έχουν συνήθως σαν μέσο όρο λιγότερα χρόνια ασφάλισης, λόγω του ότι οι γενιά που αναφερόμαστε ήταν πιο σύνηθες να μην εργάζονται οι γυναίκες και να μένουν στο σπίτι.

Για αυτό το λόγο οι γυναίκες είναι ζημιωμένες με την έννοια ότι κατά κανόνα έχουν συνήθως πιο μικρή παροχή άρα και πιο μικρή αύξηση. Άρα μέχρι οι γυναίκες να εξομοιωθούνε στην πραγματικότητα με τους άνδρες θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Θα υπάρξει μια αύξηση στις συντάξεις χηρείας και στα κατώτατα όρια,  λόγω θανάτου, από 360 θα πάει 378. Άρα αυξάνονται τα κατώτατα όρια θανάτου. Αυξάνεται το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα από 360 πηγαίνει 380 ευρώ».

Επίδομα ανεργίας και αύξηση κατώτατου μισθού

«Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από τον Μάιο, ο οποίος συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας. Εάν πάμε στο σενάριο της μεγάλη αύξησης 9% θα δούμε από 438 να πηγαίνει 465-470 ευρώ και το επίδομα ανεργίας. Υπάρχει μια αλλαγή εάν κάποιος έχει αρνηθεί πάνω από 3 φορές μια θέση εργασίας θα διαγράφεται από τα μητρώα ανέργων με συνέπεια να χάνει κάθε ευνοϊκό βοήθημα που υπάρχει».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE