Τζομάκας | Απογραφή των Βορειοηπειρωτών για την απόδειξη ύπαρξης της Ελληνικής μειονότητας

Share on:

Για εσκεμμένη πολιτική του Αλβανικού κράτους σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας που διαβιεί στην Βόρεια Ήπειρο, με απώτερο σκοπό τη φυγή τους από τα πάτρια εδάφη, έκανε λόγο σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ), Γιώργος Τζομάκας.

Παράλληλα ο κος Τζομάκας, γνωστοποίησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, δηλαδή το συνταξιοδοτικό θα επιλυθεί και με τη συνδρομή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

Δύσκολος αγώνας των υπερήλικων Βορειοηπειρωτών για τη σύνταξη

«Το συνταξιοδοτικό είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο είναι σε δύο σκέλη. Πρώτα είναι το συνταξιοδοτικό για τους ασφαλισμένους Βορειοηπειρώτες, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για τουλάχιστον 30 χρόνια. Υπήρχε ένα πρόβλημα με τον νόμο Κατρούγκαλου, στον οποίο απαιτούσε για να λάβει κάποιος Βορειοηπειρώτης την εθνική σύνταξη εξ ολοκλήρου 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα. Κάτι που πραγματικά δεν μπορεί να ισχύει αφού οι πρώτοι Βορειοηπειρώτες ήρθαν το 1991-2, οπότε ήταν ανέφικτο. Παλέψαμε 3 χρόνια, η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν εκείνη που έδωσε τον αγώνα με την επιτροπή συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών, με αποτέλεσμα τους 2 προηγούμενους μήνες να ανακοινωθεί και ψηφιστεί ο νόμος στην Βουλή με την μείωση από 40 σε 30 χρόνια που χρειάζονται για να λάβει κάποιος εξ ολοκλήρου την σύνταξη.

Το δεύτερο μέρος του συνταξιοδοτικού αφορά τους ανασφάλιστους Βορειοηπειρώτες, που είναι ένα μεγάλο θέμα. Στην ουσία λαμβάνανε το επίδομα μέχρι και το 2008. Μετά αφαιρέθηκε από ένα ζευγάρι υπερήλικων η μία σύνταξη, με αποτέλεσμα να έχουν ένα μόνο εισόδημα. Το 2013 με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αφαιρέθηκε και η δεύτερη, επομένως οι Βορειοηπειρώτες έμειναν χωρίς εισόδημα.

Ξαναδώσαμε αγώνα από τότε και συγκεκριμένα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με πολλές προσπάθειες κατάφερε να περάσει έναν νόμο, ο οποίος είχε πολύ σκληρές προϋποθέσεις. Για να λάβει κάποιος το επίδομα αυτό έπρεπε να είναι 35 χρόνια στην Ελλάδα, έπρεπε να έχει μόνιμη κατοικία εδώ κτλ, του αφαιρούσαν και την σύνταξη που έπαιρνε από την Αλβανία.

Την Τρίτη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας. Θα συζητηθεί μια καινούργια υπουργική διάταξη, όπου οι υπερήλικες θα καταθέτουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά (την ταυτότητα τους, την φορολογική τους δήλωση, βεβαίωση φορέα ασφάλισης με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει από την Αλβανία). Επίδομα ύψους 250 ευρώ.»

Η Αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να διώξει τους Βορειοηπειρώτες από τον τόπο τους

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταπατήσεις που γίνονται από το Αλβανικό κράτος σε βάρος των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών, ένα θέμα που μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να επιλυθεί.

«Ξεκινώντας από την Χειμάρρα μέχρι και τους Αγίους Σαράντα, προσπαθεί η κυβέρνηση να απαλλοτριώσει με οποιονδήποτε τρόπο και να υφαρπάξει ακόμα τεράστιες εκτάσεις, δίνοντας τες σε υποτίθεται στρατηγικούς επενδυτές για την ανάπτυξη της περιοχής. Το θέμα είναι πως αυτές οι περιουσίες από ελληνικά χέρια μεταφέρονται σε αλβανικά.

Στόχος της αλβανικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο να υφαρπάξει τις περιουσίες και να εξυπηρετήσει δικούς της ανθρώπους, αλλά είναι και να αλλοιώσει τον πληθυσμό.
Έχει καταφέρει με τις πολιτικές που έχει ασκήσει διαχρονικά να διώξει τους Βορειοηπειρώτες από τον τόπο τους, γιατί μέσα σε τέτοιες συνθήκες, μέσα σε τέτοιο εκβιασμό και με συνθήκες αλβανικού εθνικισμού, δεν μπορεί κάποιος να διακινδυνέψει την οικογένεια του και να παραμείνει. Προτιμάει να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ζήσει.

Ένα επιπλέον πρόβλημα για τους Βορειοηπειρώτες αφορά το οδικό δίκτυο, το οποίο στα χωριά της μειονότητας είναι ένας άθλιος χωματόδρομος. Είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφερθείς από το ένα χωριό στο άλλο, από τα αστικά κέντρα στα χωριά χωρίς να έχεις αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού. Αυτές δεν είναι συνθήκες για να ζει κάποιος και μάλιστα μεγάλης ηλικίας.

Ακόμη δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, δεν υπάρχουν νοσοκομεία. Τον καιρό της πανδημίας όσοι Βορειοηπειρώτες θέλανε να περάσουν τα σύνορα και να έρθουν στα ελληνικά νοσοκομεία δεν γινόταν, τα σύνορα ήταν κλειστά. Ένα τεράστιο σφάλμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Ντούλιας, δίνει την μάχη του στα Τίρανα στην Βουλή της Αλβανίας προβάλλοντας και απαιτώντας την επίλυση των προβλημάτων, όπως και άλλα στελέχη του κόμματος. Θα συνεχίσουμε μέχρι να διεξαχθούν όλες οι διεργασίες που είπαμε νωρίτερα. Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ επομένως ούτε και η δραστηριότητα του κόμματος.»

Τον Οκτώβριο η απογραφή πληθυσμού

Στα πλαίσια της απογραφής αλλά και της αναδιοργάνωσης του κόμματος και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πραγματοποιήθηκε μια περιοδεία σε όλη την Βόρεια Ήπειρο.

«Αρχές Οκτωβρίου επίκειται να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματος στα Τίρανα.

Επομένως πρέπει οι τοπικές οργανώσεις και τα παραρτήματα να αρχίσουν την διεργασία για την αναδιοργάνωση, να εκλέξουν τα όργανα τους και τους σύνεδρους. Αυτό όμως δεν είναι μόνο ο αυτοσκοπός, οι εκλογές και οι αρχαιρεσίες. Περισσότερο είναι η επαφή με τον κόσμο, είναι το να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία είναι τεράστια στην Βόρεια Ήπειρο, και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για την επίλυση τους.

Κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής, όπου θα διαρκέσει για περίπου 6 εβδομάδες. Όμως αυτή την στιγμή κάπως έχει παγώσει, δεν υπάρχει ακόμη κάποια καινούργια ανακοίνωση. Για να πραγματοποιηθεί η απογραφή τον Οκτώβριο θα πρέπει νωρίτερα να γίνουν μεγάλες προετοιμασίες από την κυβέρνηση και από τοπικούς παράγοντες. Αυτή την στιγμή φαίνεται μια αδράνεια, οπότε και εμείς είμαστε σε αναμονή καθώς και ο νόμος περί απογραφής έχει ακόμη κενά. Πρώτοι εμείς θέλουμε να πραγματοποιηθεί σωστά η απογραφή για να αποδείξουμε την ύπαρξη μας και τον ακριβή αριθμό των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Ημερίδα με θέμα ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, οι εξελίξεις και η προοπτική

Τέλος αναφέρθηκε στο 2ο ΠανΒορειοηπειρώτικο αντάμωμα και συγκεκριμένα στην πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αναλύοντας τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας.

«Η πολιτική συζήτηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι δυο κεντρικοί ομιλητές του, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο Βασίλης Κάγιος και ο πρόεδρος του κόμματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες, ανέπτυξαν πολύ καλά την κατάσταση και την προοπτική. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση.

Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία πρέπει να έχει την αυτόνομη της εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα. Όταν εκπροσωπείτε από τρίτους, δηλαδή από Αλβανικά κόμματα, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτός που το δημιούργησε.

Επομένως οι κυβερνήσεις, το εθνικό κέντρο πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά και να προγραμματίσει, να χαράξει μια στρατηγική για το Βορειοηπειρωτικό»

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE