Συρεγγέλα | Στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της γυναικείας ανεργίας και τη στήριξη νέων ζευγαριών

Share on:

Σε καινοτόμες δράσεις ώστε να μειωθεί και άλλο το ποσοστό ανεργίας που πλήττει τις γυναίκες, προχωρά το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με την Υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, που μίλησε στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου και την Valuenews.gr, έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικά βήματα στήριξης των γυναικών, ώστε να μπορούν να συνδυάσουν οικογένεια και εργασία.

Όπως υποστήριξε η Υφυπουργός, η Κυβέρνηση προχωρά και σε σημαντικές δράσεις στήριξης των νέων ζευγαριών, μέσα από στεγαστικά και άλλα προγράμματα, προκείμενου να μπορούν να προχωρήσουν στην δημιουργία οικογένειας και να συμβάλλουν στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που μαστίζει την χώρα μας.

Ειδικότερα:

Μείωση γυναικείας ανεργίας κατά 6,5%

Job seekers looks over their paperwork while waiting to speak to recruiters at a Rutgers University job fair in New Brunswick, New Jersey, U.S., on Thursday, Jan. 7, 2010. The number of Americans filing first-time claims for unemployment benefits rose less than forecast last week from the lowest level in more than a year, indicating jobs cuts are waning as companies become more confident in the economy. Photographer: Jin Lee/Bloomberg

«Υπάρχει μία πτώση από το 21,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, στο 15% αντίστοιχα στον Σεπτέμβριο του 2022. Με δράσεις που έγιναν από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας, καταφέραμε και μειώσαμε το ποσοστό της ανεργίας που ήταν από τα πιο υψηλά στην Ε.Ε. Ξεκινήσαμε και κάποια προγράμματα που είχαν να κάνουν και με τη στήριξη των γυναικών στη καθημερινότητα τους. Πλέον και στην χώρα μας να μην χρειάζεται να διαλέγουν αν θα κάνουν καριέρα ή οικογένεια, να υπάρχει στήριξη απ’ το κράτος για να κάνουν και τα δύο. Συν ότι, όπως είναι τα προγράμματα η νταντά της γειτονιάς, οι χώροι φύλαξης για τις επιχειρήσεις που βγαίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, βρεφονηπιακοί σταθμοί και παιδικοί σταθμοί, παντού για όλα τα παιδιά και ταυτόχρονα και όλα τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, έχουν δώσει έμφαση στην απασχόληση της γυναίκας.

Το 15% σαφώς είναι ακόμα πολύ, έχουμε δρόμο μπροστά μας, τουλάχιστον όμως έχουν αρχίσει τα πρώτα βήματα και μια ουσιαστική στήριξη, στη καθημερινότητα, ώστε να μπορούν και οι γυναίκες να στηρίζονται στο χώρο εργασίας τους».

Φαινόμενα βίας κατά των γυναικών και δράσεις της Κυβέρνησης

«Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς υπήρχαν από πάντα. Είτε στην έμφυλη βία, είτε στην ενδοοικογενειακή, γνωρίζαμε ότι πάντα υπήρχε η σκιώδης βία, δηλαδή, ότι υπήρχαν περιπτώσεις οι οποίες ποτέ δεν καταγγέλλονταν. Στόχος μας, με μια ολιστική πολιτική που κάνουμε όλα τα υπουργεία γιατί αυτό δεν αφορά μόνο ένα υπουργείο και με γνώμονα τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που έχει να κάνει με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, είναι και να μειωθούν τα κρούσματα. Σαφώς όμως όταν υπάρχουν κρούσματα, να αυξηθούν οι καταγγελίες,  γιατί πολλές φορές οι γυναίκες στο παρελθόν δεν μιλούσαν. Δεν μιλούσαν γιατί υπήρχε το ταμπού; Ή γιατί δεν θεωρούσαν ότι θα βρουν στήριξη; Πρώτον, για το χώρο της εργασίας, πλέον όλες οι εταιρείες έχουν κώδικα δεοντολογίας για την βία και την παρενόχληση στο χώρο της εργασίας που αφορούν και τις γυναίκες και τους άνδρες.

Ένα πλαίσιο και από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου υπάρχει αυτόνομο τμήμα που μπορούν να γίνουν καταγγελίες και όπως βγάλαμε και στον παρελθόν και ο ίδιος ο Υπουργός, κύριος Χατζηδάκης, έχουν μπει και πρόστιμα σε εταιρείες που δεν έχουν προχωρήσει σε κώδικα δεοντολογίας πάνω στα θέματα αυτά. Επίσης, υπάρχει ένα δίκτυο δομών όπου μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες, που είναι τα συμβουλευτικά κέντρα, 44 σε όλη τη χώρα. Εκεί προσφέρουμε και στήριξη ψυχολογική, στήριξη κοινωνική, εργασιακή στήριξη μέσω προγραμμάτων που έτρεχαν στη ΔΥΠΑ όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τις γυναίκες θύματα βίας και σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους, έχουν ξεκινήσει και μνημόνια συνεργασίας για να δίνουμε και νομική στήριξη δωρεάν για όλα τα εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, υπάρχουν 19 ξενώνες στο δίκτυο δομών σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα βίας, όπως και τα ανήλικα παιδιά τους και φυσικά η 24ωρη λειτουργίας γραμμή 15900 όπου εκεί υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Από τη πλευρά της αστυνομίας έχουν αρχίσει να φτιάχνονται πολλά τμήματα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με εκπαιδεύσεις αστυνομικών, ανδρών και γυναικών πάνω στα θέματα αυτά. Αν πρόκειται για άμεση απειλή της σωματικής ακεραιότητας να καλέσουν το 100 ή να πάνε στον πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Προσπαθούμε σιγά-σιγά και στο κομμάτι της πρόληψης να κάνουμε πράγματα και στο κομμάτι της αντιμετώπισης. Με την πρόληψη θα μάθουμε στα παιδιά μας τον αλληλοσεβασμό, ότι δεν υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές, να μην μεγαλώνουμε τα αγόρια διαφορετικά από τα κορίτσια. Ότι είναι ίσα και έχουν τα ίδια δικαιώματα και να προσπαθήσουμε οι τις επόμενες γενιές να είναι καλύτερες από τη δική μας».

Δημογραφικό πρόβλημα

«Μια δημογραφική πολιτική θα πρέπει να είναι διαχρονική. Να μην γίνεται κάτι τώρα και να αλλάζει από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση ή από Υπουργό σε Υπουργό. Όλα αυτά που κάνουμε τώρα και με τις άδειες πατρότητας και με τις πατρικές γονικές άδειες, την στεγαστική πολιτική που είναι πολύ σημαντικό για τα νέα ζευγάρια, όλα αυτά θα δείξουν στα επόμενα χρόνια, διότι το πρόβλημα αυτό επειδή υπάρχει δεκαετίες δεν αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να ξεκινήσουμε τις δράσεις από τώρα, όπως έχουν ήδη γίνει αρκετές δράσεις και με τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που παίρνει η κάθε οικογένεια, με τα βρεφικά είδη που έχουμε κάνει μείωση του ΦΠΑ στο 13%, με το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά το πιο σημαντικό είναι το θέμα της εργασίας. Όταν ένα νέο ζευγάρι αισθάνεται ασφάλεια ότι έχει μια εργασία που του προσφέρει τα προς το ζην και αισθάνεται ότι μπορεί να προχωρήσει στην δημιουργία οικογένειας, εκεί πρέπει να υπάρχει η πολιτεία, να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά η στέγη, με το πρόγραμμα αυτό για την στεγαστική πολιτική, καθώς η στέγη είναι πολύ σημαντική. Με τα άτοκα δάνεια επίσης».

Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»

«Το πρόγραμμα αυτό αφορά όλες και όλους που έχουν παιδιά μέχρι 2,5 ετών. Είμαστε στη διαδικασία της πιστοποίησης. Πιλοτικά ξεκίνησε από 33 Δήμους συν άλλους 29 που άνοιξαν πριν από λίγες μέρες. Δίνουμε ένα ποσό των 250ευρώ για κάθε παιδί, είτε για να υπάρχει ένας πιστοποιημένος άνθρωπος, μία νταντά στο σπίτι τον γονιών, είτε μία νταντά να μπορεί να κρατάει δύο ως τρία βρέφη. Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο πρωινές ώρες και φυσικά τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα υψηλά, δηλαδή, δεν πάμε μόνο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι το ατομικό εισόδημα των γυναικών μέχρι 24.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν για να πάρουν το voucher».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

http://Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE