Συρίγος | Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση του κατέταξε την Ελληνική οικονομία στα σκουπίδια 

Share on:

Το μείζον διακύβευμα των εκλογών του 2023 θα είναι η οικονομία, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παιδείας και Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελο Συρίγο.

Σε συνέντευξη του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Συρίγος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες πριν προσέλθουν στην κάλπη θα πρέπει να συγκρίνουν το έργο της Νέας Δημοκρατίας και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που κατέταξε την Ελληνική οικονομία στα σκουπίδια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία και χαρακτήρισε παράλογες τις δηλώσεις Ανδρουλάκη περί τοποθέτησης άλλου προσώπου στη θέση του Πρωθυπουργού, στην περίπτωση συνεργασιών.

Σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, ο κος Συρίγος εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα είναι εκ νέου Πρόεδρος της Τουρκίας εξαιτίας του αυταρχικού καθεστώτος που διέπει τη γείτονα χώρα.

Ειδικότερα:

Η οικονομία το μείζον διακύβευμα των εκλογών

«Το πιο βασικό είναι μια σύγκριση μεταξύ της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια. Η σύγκριση από μόνη της αρκεί αλλά ας μην μείνω στη σύγκριση ας περάσω και σε εκείνο που θεωρώ ότι είναι το μείζον διακύβευμα των εκλογών. Είναι το θέμα της οικονομίας της χώρας.

Το 2010 η οικονομία της χώρας ήταν καταταγμένη διεθνώς στην κατηγορία σκουπίδια. Δεν υπήρχε επιχειρηματική δραστηριότητα, οι μισθοί ήταν καθηλωμένοι, οι συντάξεις ήταν καθηλωμένες. Οι φόροι ήταν στα ύψη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η χώρα μας έχει ανέβει 11 βαθμίδες από Διεθνείς οίκους αξιολογήσεως, δεν είναι ερμηνεία που κάνω εγώ. Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Είμαστε μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι εξαγωγές έχουν πολλαπλασιαστεί. Η οικονομία πάει καλά. Έχουν μειωθεί οι φόροι, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και εάν η οικονομία μας γίνει ακόμη πιο ισχυρή θα μπορούμε να μιλάμε και για καλύτερους μισθούς και για καλύτερες συντάξεις και για καλύτερη άμυνα και για καλύτερη παιδεία και για όλα».

«Για το θέμα των συνεργασιών, ότι και να πούμε είναι άκυρο αυτή τη στιγμή. Τα πάντα θα κριθούν το βράδυ των εκλογών όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Το δεύτερο σημείο είναι ότι είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να θέλει να δείξει ένα ξεχωριστό στίγμα και να λέει ότι δεν δέχομαι ούτε τον έναν ούτε τον άλλο. Ξέφυγε βέβαια στο σημείο ότι δεν δέχεται ως Πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα, το οποίο ακούγεται αντικειμενικά παράλογο. Δεν γίνεται ο αρχηγός του πρώτου σε ψήφους κόμματος να πάει σπίτι του και να είναι ένας άλλος Πρωθυπουργός της χώρας. Ακούγεται παράλογο όλο αυτό.

Εγώ πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών θα ξαναδούμε πολλά πράγματα. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πάμε για νέες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, στις 2 ή 9 Ιουλίου».

Η δεύτερη Κυριακή θα δείξει πως θα κυβερνηθεί η χώρα

«Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι η πρώτη Κυριακή θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και η δεύτερη θα δείξει πως θα κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα και θα δούμε την δεύτερη Κυριακή εάν θα κυβερνήσει αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με κάποιον άλλο».

Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία

«Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Τώρα το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές εάν δεν υπάρχει αυτοδύναμη Κυβέρνηση είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στη βάση του πολιτικού προγράμματος. Δεν είναι θέμα αριθμού βουλευτών είναι θέμα πολιτικού προγράμματος».

Εκλογές στην Τουρκία | Ο Ερντογάν νικητής των εκλογών

«Εκτίμησή μου είναι ότι ο Ερνογάν θα είναι και ο νικητής των εκλογών. Εάν δεν είναι θα είναι και η πρώτη φορά που ένας αυταρχικός ηγέτης χάνει την εξουσία λόγω εκλογών. Αυτό ιστορικά δεν έχει ξανασυμβεί, ωστόσο μπορεί και να το δούμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρώ ότι είναι το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που ακολουθεί κανόνες που υπάρχουν στα Δυτικοευρωπαϊκά κράτη.

Το ζητούμενο είναι η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές. Η κατάσταση θα είναι διαφορετική εάν είναι ο Ερντογάν ή αν είναι ο Κιλιντσάρογλου. Αν είναι ο Ερντογάν πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποιες προσπάθειες συνομιλίας με την Ελληνική πλευρά, οι οποίες όμως θα δούμε από ποια βάση ξεκινάνε. Αν η Τουρκία ζητάει πράγματα αδιανόητα, όπως το εάν τα νησιά του Αιγαίου είναι Ελληνικά ή όχι, δεν είναι θέμα συζήτησης. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Εάν οι Τούρκοι δεχθούν να συζητήσουμε για θέματα οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τα πράγματα αλλάζουν.

Αν είναι ο Κιλιντσάρογλου, τα πράγματα αλλάζουν για άλλο λόγο. Πιστεύω ότι θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα. Θα πρέπει να από-ισλαμοποιήσει και να από-ερντογανοποιήσει το κράτος».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE