Σταθακόπουλος | Γιατί οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν είναι χειρότεροί του

Share on:

Πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν θα ασκήσουν σκληρότερη εθνικιστική πολιτική έναντι της Ελλάδος εάν εκλεγούν, δήλωσε στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός Νομικός – Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Ο κος Σταθακόπουλος δήλωσε βέβαιος για την εκλογική νίκη Ερντογάν, αναλύοντας παράλληλα τις προσωπικότητες των πολιτικών του αντιπάλων. Τόνισε επίσης με έμφαση ότι οι παράλογες διεκδικήσεις των Τούρκων δεν σταματούν στους καταστροφικούς σεισμούς.

Σε κάθε διάλογο με την Τουρκία η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα, αντιθέτως χάνει το δίκιο της σε Δύση και Αμερική.

Ειδικότερα:

Ο Ερντογάν θα είναι ξανά Πρόεδρος στην Τουρκία

«Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ σκύλλας και χάρυβδης, δηλαδή πρέπει να κάνουμε μια ανθρωπογεωγραφία να δούμε ποιοι είναι οι αντίπαλοί του και ποιος είναι αυτός. Και η επιλογή μας είναι σκύλλα ή χάρυβδη. Άρα λοιπόν προτιμώ αυτόν που γνωρίζω μέχρι τώρα και σε κάθε περίπτωση θα είναι σε μια πολιτική αποδρομή την επόμενη 5ετία εάν επανεκλεγεί ενώ οι άλλοι θα είναι έξι ακμαίοι, σε άνοδο δηλαδή δημοφιλίας και πολιτικής λογικής να ασκήσουν μια ακραία εθνικιστική πολιτική. Λέγοντας τι κάθεσαι και κοιτάς τους Έλληνες; Πήγαινε και πάρε τα υπό κατάληψη νησιά που έχουν στο Ανατολικό Αιγαίο και θα σε βοηθήσουμε και εμεί. Αυτή είναι η ρητορική τους».

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο των έξι αντιπάλων του Ερντογάν

«Τον Πρόεδρο Ερντογάν τον γνωρίζουμε. Ας δούμε ποιοι είναι οι άλλοι. Έχουμε λοιπόν τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος είναι πνευματικό τέκνο του Ετζεβίτ, του Μπαϊκάλ, στη συνέχεια πέρασε και λίγο από τον Μπαχτσελί. Είναι Κουρδικής καταγωγής, συγκεκαλλυμένης βέβαια. Το δεξί του χέρι είναι η Ακσενέρ, η οποία έχει περάσει από τον Μπαχτσελί και η οποία ήταν Υπουργός της Τανσού Τσιλέρ. Τανσού Τσιλέρ σημαίνει Ίμια. Στη συνέχεια έχουμε τον Νταβούτογλου, στρατηγικό βάθος, που είναι πνευματικός πατέρας του Ερντογάν και τώρα αντίπαλος του. Στη λογική του στρατηγικού βάθους ή θα λέγαμε του ζωτικού χώρου. Ουσιαστικά το στρατηγικό βάθος μιλάει για ζωτικό χώρο που χρειάζεται για να πάει παρά πέρα.

Έχουμε τον Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος είναι αρεστός των Γερμανών. Υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών του Ερντογάν. Έχουμε τον Καραμαλάογλου, ο οποίος είναι από το κόμμα του Ερμπακάν. Ο οποίος είναι αντι-αμερική αντι-ευρώπη και αντι-ισραήλ. Και έχουμε και τον Ογιούν, ο οποίος έχει ξεφύγει από την Ακσενέρ ως πιο ακραίος.

Αυτοί λοιπόν οι έξι είναι το νέο εναλλακτικό, «προοδευτικό» το οποίο δίνει εναλλακτική λύση. Δεν είναι το φρέσκο, δεν είναι αυτό που παρουσιάζουν και θεωρώ ότι αν εκλεγεί ο Κιλιντσάρογλου, αμέσως μόλις θα έρθει η ώρα της μοιρασιάς, η πρώτη η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα θα είναι η Ακσενέρ. Πολλοί την θεωρούν και δούρειο ίππο του Ερντογάν. Με δεδομένο ότι ο γιος της ο Φατίχ Ακσενέρ εργάζεται στις μεγάλες εταιρείες, τις κατασκευαστικές, όπου αυτοί όμως στηρίζουν τον Ερντογάν. Και από την άλλη μεριά έχουν εναγκαλισμούς για τα μεγάλα δημόσια έργα της Κωνσταντινούπολης με τον Ιμάμογλου. Δηλαδή μιλάμε για σχέσεις γνωστές στην Τουρκία, για τις οποίες έχει γράψει και ο τουρκικός τύπος.

Για κάθε απόφαση που θα πρέπει να πάρει ο Κιλιντσάρογλου, εάν εκλεγεί, θα πρέπει να ρωτάει και τους άλλους πέντε. Άρα λοιπόν θα είναι δύσκολη διακυβέρνηση. Είναι σφόδρα πιθανό ότι θα κάνουνε την κολωτούμπα. Θα τα ξαναβρούνε με την Δύση και αυτό θα είναι εις βάρος των συμφεροντών της Ελλάδος. Παρ’ ότι πολλοί θεωρούν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι στη Δύση για να μην είναι εχθρική στην Ελλάδα. Ναι να είναι στην δύση, πλην όμως η Τουρκία έκανε και θα κάνει τις προκλητικές της πολιτικές, δεδομένου ότι ούτε το casus beli έχει αρθεί. Αυτή τη στιγμή εμείς ως Ελλάδα τους δίνουμε ένα άλλοθι ότι όλα αυτά που κάνανε δεν μας ενόχλησαν και τόσο πολύ, άρα περασμένα ξεχασμένα. Τους δίνουμε λοιπόν ένα άλλοθι ότι δεν τρέχει τίποτα, τους φτιάχνουμε πάλι το δημόσιο προφίλ προς τη Δύση. Άρα λοιπόν όταν η Ελλάδα παραπονεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον για κάποια απειλή ή κατάχρηση του δικαιώματος της Τουρκίας δεν θα μας λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν του. Χάνουμε πολλά από τα επιχειρήματα μας και θα χαθεί το πρόσωπο της Τουρκίας, το Ανατολίτικο».

Η ηρεμία στο Αιγαίο εξυπηρετεί το αφήγημα του Ερντογάν

«Η ηρεμία στο Αιγαίο εξυπηρετεί το αφήγημα του Ερντογάν στην Τουρκία γιατί υπάρχει κόπωση στους πολίτες, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούνε για πολέμους και συγκρούσεις μετά τους σεισμούς.

Μιλάμε για 13 εκατ. ανθρώπους διασπαρμένους σε όλη την Τουρκία, άρα είναι κουρασμένη η κοινωνία από αυτά. Επιπλέον η ακρίβεια καλπάζει. Φανταστείτε ότι ένα κουλούρι στην Τουρκία κοστίζει 7 ευρώ όταν ο βασικός μισθός είναι 380 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος. Δεν θέλουν λοιπόν να ακούνε για πολέμους, θέλουν να ακούνε για κοινωνική πολιτική.

Τον εξυπηρετεί τον Ερντογάν λοιπόν αυτή τη στιγμή το άλλοθι που του δίνουμε και γενικά το Τουρκικό κατεστημένο, το πολιτικό».

Δεν απέδωσε η διπλωματία των σεισμών

«Η Διπλωματία των σεισμών είναι μια αφορμή για να εξυπηρετήσει και να αποδώσει πρωτίστως τα συμφέροντα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί ακόμη μαίνεται ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία, οπότε την Τουρκία και την Ελλάδα την χρειάζονται οι Αμερικανοί ως βάση. Χρειάζονται κυρίως την διαχείριση των στενών του Βοσπόρου.

Την αφορμή για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών την έδωσε η διπλωματία των σεισμών, όμως από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα. Η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα. Άρα οποιαδήποτε συνεννόηση με την Τουρκία σημαίνει ότι η Ελλάδα κάτι θα δώσει και η Τουρκία μόνο θα κερδίσει γιατί δεν θα δώσει κάτι. Εκείνο, το οποίο λέει η Τουρκία ότι θα δώσει στην Ελλάδα είναι ότι θα μας δώσει την ηρεμία μας. Δηλαδή δεν θα μας απειλεί. Όμως και πάλι εάν θα σταματήσει τις απειλές θα κάνει διείσδυση και θα κερδίσει ειρηνικά. Είναι το ίδιο ζημιογόνο συν ότι όποιος νομίζει ότι δεν θα δίνουμε χρήματα για όπλα, θα τα δίνουμε σε Παιδεία και Υγεία πλανάτε πλάνην οικτρά, διότι ανήκουμε στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ κάθε δέκα χρόνια ανανεώνει τα οπλικά του συστήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να ανανεώνουμε και εμείς ως Νατοϊκοί.

Άρα όποιος νομίζει ότι αν τα βρούμε με τους Τούρκους, που δεν θα βρούμε τίποτα απλώς θα δώσουμε στους Τούρκους και ότι μετά θα σταματήσουμε να παίρνουμε όπλα, να το ξανακοιτάξει καλύτερα το θέμα. Γιατί όπλα θα παίρνουμε όσο ανήκουμε σε συμμαχίες αμυντικές όπως το ΝΑΤΟ».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE