Σκορδίλης | Για μήνες θα υποφέρει η Τουρκία από τους ισχυρούς μετασεισμούς

Share on:

Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική δραστηριότητα και οι υψηλοί βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ, θα συνεχιστούν για τουλάχιστον για τρεις – τέσσερις μήνες στην Τουρκία και την Συρία, έκανε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης.

Ο κος Σκορδίλης, υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ένας τόσος μεγάλος σεισμός. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι κακές κατασκευές των κτηρίων στη γειτονική Τουρκία μεγέθυναν το εύρος της τραγωδίας με τα χιλιάδες θύματα.

Ειδικότερα:

Δεν μπορούσε να προβλεφθεί ένας τέτοιος σεισμός

«Δεν μπορούσε να προβλεφθεί ένας τέτοιος σεισμός. Το να γίνουν εκτιμήσεις για κάποια κομμάτια κάποιων μεγάλων τεκτονικών σχηματισμών που έχουν καιρό να εκδηλώσουν κάποια πιθανότητα σεισμού είναι όμως εφικτό. Πρόγνωση όμως με την έννοια να προβλέψουμε τον σεισμό το που, πότε και πόσο, δεν μπορεί να γίνει».

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

«Οι μετασεισμικές δραστηριότητες είναι κάτι αναμενόμενο, έχουμε δίδυμους σεισμούς και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τον δεύτερο σεισμό που έγινε το μεσημέρι μετασεισμό με 7,5. Ήταν ένας σεισμός που έγινε σε άλλο κομμάτι, στον ίδιο τεκτονικό σχηματισμό αλλά σε άλλο κλάδο του συγκεκριμένου ρήγματος.

Επομένως, έχουμε δυο κλάδους του σχηματισμού της Ανατολικής Ανατολίας που έχουνε διεγερθεί και δώσανε αυτά τα δυο μεγάλα γεγονότα. Έχουμε μεγάλους μετασεισμούς και από τους δυο κλάδους των ρηγμάτων, οι οποίοι προφανώς έχουν φτάσει και έχουν ξεπεράσει τους 6 βαθμούς. Περιμένουμε πως η μέση διαφορά που μπορεί να έχει ο μεγαλύτερος μετασεισμός από τον κύριο σεισμό σε μια ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία στατιστικά είναι της τάξεως της μονάδος. Επομένως ένας σεισμός 7,8 δικαιολογεί έναν μετασεισμό της τάξης του 6,8 ρίχτερ».

Θα συνεχιστεί για μήνες η μετασεισμική δραστηριότητα

«Δυστυχώς μιλάμε για μήνες. Για ένα διάστημα 3-4 μηνών, ίσως και παραπάνω. Το χαρακτηριστικό που θα έχει η εξέλιξη της ακολουθίας είναι πως όσο περνάει ο χρόνος θα μειώνεται η συχνότητα των μετασεισμών, θα έχουμε δηλαδή όλο και λιγότερους μετασεισμούς. Κατά διαστήματα κάποιοι θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να γίνονται αισθητοί και να προκαλούν πιθανά προβλήματα σε ήδη πληγωμένα ή ετοιμόρροπα κτήρια για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Πόσο επηρεάζει ο σεισμός της Τουρκίας την Ελλάδα

«Ο σεισμός στην Ρόδο δεν είναι αληθής, υπήρχε κάποια αυτόματη ανάλυση, η οποία ήταν λάθος και ανέφερε έναν σεισμό αλλά δεν ήταν πραγματικό γεγονός. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για σεισμική δόνηση στην περιοχή, καμία ιδιαίτερη δραστηριότητα στη Ρόδο. Σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός 4,4 στο βάθος της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική, αλλά καμία σχέση δεν έχει ούτε με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, ούτε με τους σεισμούς στην Τουρκία.

Έχουμε και στην Ελλάδα αντίστοιχα μεγάλα μεγέθη σεισμών και στην περιοχή της Ρόδου αλλά θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε και το μεγαλύτερο σεισμό που έχει ποτέ παρατηρηθεί γενικότερα στη περιοχή της Ανατολικής αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, είναι ο σεισμός που αναφέρετε να έχει γίνει το 365μ.Χ. Δυτικά της Κρήτης με μέγεθος 8.3 εκτιμώμενη δόνηση. Ένας πολύ ισχυρός σεισμός, ο οποίος δημιούργησε και αρκετές γεωμορφολογικές μεταβολές ανασηκώνοντας την δυτική ακτή της Κρήτης 6 με 7 μέτρα».

Οι κακές κατασκευές δυσκόλεψαν την κατάσταση στην Τουρκία

«Όσον αφορά την Τουρκία ξέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις κατασκευές, κάτι που έχουμε διαπιστώσει από τον σεισμό του ’99 με 7,6 μέγεθος, που είχε δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές και όπως είχε διαπιστωθεί οι περισσότερες από τις οικοδομές που κατέρρευσαν ήταν τα προκατασκευασμένα. Δηλαδή δεν είχαν τον απαιτούμενο οπλισμό στο φέροντα οργανισμό ούτως ώστε να αντέξουνε τις δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Θα πρέπει επίσης να πούμε πως και τώρα, από τις εικόνες που δυστυχώς παρακολουθούσαμε ακόμα και σε ζωντανή μετάδοση , βλέπαμε να καταρρέει μια οικοδομή ενώ η διπλανή να μένει όρθια. Αυτό δεν είχε κάποια λογική εξήγηση, αν δεν το συνδέσει κάποιος με την κακοκατασκευή. Δεν διαφέρει το υπέδαφος στα 15-20 μέτρα, ούτε ο σεισμός να έχει διαφορετική δόνηση».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE