Σατολιάς | Η ακρίβεια χτυπάει την Ελληνική παραγωγή – έρχονται λουκέτα

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενα λουκέτα σε κτηνοτροφικές, τυροκομικές μονάδες και συνεταιρισμούς, έκρουσε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς.

Η κρίση «χτυπάει» την Ελληνική παραγωγή και τους παραγωγούς, τόνισε ο κος Σατολιάς και ζήτησε την στήριξη της πολιτείας.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα των αγροτικών χεριών, επισημαίνοντας ότι εγχώρια δεν υπάρχουν αλλά και οι διαδικασίες εύρεσης από τρίτες χώρες είναι δύσκολες και δεν δυσκολεύουν το έργο των παραγωγών.  

Ειδικότερα:

Καλάθι της νοικοκυράς

 «Οπωσδήποτε, είναι προς στη σωστή κατεύθυνση εκεί ξέρουμε ότι περιλαμβάνονται περίπου 50 προϊόντα απ’ ότι γνωρίζουμε, ευρείας κατανάλωσης.

Είναι στη σωστή κατεύθυνση νομίζω, ότι αυτό περιορίζει τη κερδοφορία του λιανεμπορίου, οπωσδήποτε ίσως να το δούμε και στη πράξη αν έχει χαμηλότερες τιμές από τις προηγούμενες ημέρες και έτσι πιθανολογούμε. Αλλά από εκεί και πέρα αυτό είναι το ένα κομμάτι, το άλλο κομμάτι είναι ότι αυτό που φωνάζουμε και λέμε σε όλους τους τόνους εδώ και πάρα πολύ καιρό, απ’ όταν άρχισε αυτή η κρίση που οι τιμές στις πρώτες ύλες, στα αναλώσιμα, στις ζωοτροφές, στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, πήραν την ανιούσα. Σιγά-σιγά λοιπόν, αυτό το κόστος φορτώνεται στον πρωτογενή τομέα, στη παραγωγή, στη προκειμένη περίπτωση στα γαλακτοκομικά στο γάλα, στο κρέας αλλά και στη φυτική παραγωγή σε όλα τα προϊόντα και αρχίζει λοιπόν και στη πρωτογενή και στη μεταποίηση, όσα μεταποιούνται.

Κυρίως στα γαλακτοκομικά, επειδή έχουν να κάνουν με τις ζωοτροφές που έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές τους, εκεί παρατηρείται μια πιο μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα άλλα προϊόντα γιατί επιβαρύνεται και από την ενέργεια, το πετρέλαιο, απ’ το ρεύμα και από τις ζωοτροφές.

Στη μεταποίηση λοιπόν, και εκεί έχουμε μια τάξη μεγέθους σε σχέση με πέρυσι, αύξηση, η ποσοστιαία περίπου που αγγίζει και ξεπερνά το 30% σε κάποιες των περιπτώσεων. Αυτό το είχαμε πει εγκαίρως και θα συνεχίσει. Το κακό είναι ότι βλέπουμε τις τιμές και το επόμενο διάστημα έχουν ανοδικές τάσεις. Βεβαίως σκεφτόμαστε ότι είναι πολύ κακό για την κατανάλωση, ο καταναλωτής θα δυσκολευτεί πάρα πολύ και ελπίζουμε κάποια στιγμή όλο αυτό, σαν παραγωγοί, σαν παραποιητές και σαν συνεταιρισμοί, να εξομαλυνθεί σιγά-σιγά γιατί ξέρουμε ότι οι τιμές εκεί δεν μπορούν να μείνουν και άρα τα προϊόντα μας αύριο θα έχουν και ζήτημα στην απορρόφηση τους».

Πρόβλημα επιβίωσης των τυροκομικών μονάδων

«Τέτοιες κρίσεις που περνάμε το τελευταίο διάστημα σε όλες τις μορφές, παίρνει και κάποιους μαζί του. Τα απόνερα λοιπόν αυτής της κρίσης ίσως πάρουν κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες, κάποιους αγρότες, ίσως πάρουν κάποιους μεταποιητές, έτσι συνήθως γίνεται.

Ελπίζουμε, θέλουμε να ελπίζουμε, γι’ αυτό ζητάμε λοιπόν και στήριξη από τη Πολιτεία στο μέτρο του δυνατού, ούτως ώστε να βοηθηθεί όλος ο κλάδος και της μεταποίησης και της παραγωγής, να την περάσουμε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, τη δύσκολη κατάσταση, ούτως ώστε να βγούμε αλώβητοι από αυτή την κρίση.

Αυτό είναι το στοίχημα λοιπόν, αύριο να μην κλείσει καμία κτηνοτροφική μονάδα και να μην κλείσει καμία μεταποιητική μονάδα, λόγω όλου αυτού του πράγματος που συμπιέζει την αγορά και έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα».

Ο ρόλος των συνεταιρισμών στην κρίση και την στήριξη των παραγωγών

«Εμείς όλο αυτό το διάστημα λοιπόν και οι παραγωγοί μας και οι συνεταιρισμοί, προσπαθούσαμε, ελπίζοντας πως είναι κάτι πρόσκαιρο, να απορροφήσουμε λοιπόν αυτή τη κρίση, τις ακριβές τιμές που τις έχουμε από την αρχή της άνοιξης, όμως δεν είχαμε τέτοιες αυξήσεις από τότε ήταν πάρα πολύ ήπιες, προσπαθώντας λοιπόν να απορροφήσουμε την ακρίβεια των τιμών και ο παραγωγός και ο μεταποιητής και οι συνεταιρισμοί.

Αυτό όμως, όσο διαρκεί και μένει δεν μπορείς, θα βάλουμε λουκέτο και εμείς και οι κτηνοτρόφοι μας και εμείς σαν συνεταιρισμός με τόσα έξοδα.

Αρχίζουμε λοιπόν να μετακινούμε το κόστος, ανεβάζοντας το στο τελικό προϊόν που είναι τα τυροκομικά, μιλάμε ειδικά για τη φέτα που είναι η αιχμή του δόρατος της κτηνοτροφίας μας και δικό μας προϊόν. Αυτό λοιπόν, ανεβάζοντας τη τιμή, ξέρουμε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στο προϊόν αύριο. Ελπίζουμε όμως να είναι κάτι πρόσκαιρο και ελπίζουμε στη στήριξη της Πολιτείας όσον αφορά το κόστος, την ενέργεια, όσον αφορά κάποια άμεση ενίσχυση, προσπαθώντας λοιπόν να περάσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Απουσία εργατικών χεριών

«Είναι πραγματικά ένα μείζον πρόβλημα για την αγροτική μας παραγωγή. Εγχώρια εργατικά χέρια δεν υπάρχουν, άρα αναγκαζόμαστε να στραφούμε στους μετανάστες, στους εργάτες γης που ψάχνουμε από τις τρίτες χώρες. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι φιλικό, δεν υπάρχουν και οι υποδομές. Δεν έχουμε και ευελιξία σαν κράτος και συνεργασία με Πρεσβείες για να μπορούμε να φέρουμε εργατικά χέρια. Τώρα λοιπόν που έγινε μείζον αυτό το πρόβλημα και δεν θα έχουμε ποιος να συλλέξει τα προϊόντα μας από τα κτήματα, άρα δεν θα έχουμε παραγωγή πολύ απλά το επόμενο διάστημα, θα μειωθεί τραγικά η παραγωγή μας. Είμαστε σε συνεργασία με την πολιτεία και με τα αρμόδια υπουργεία. Έχουν καταλάβει το ζήτημα, έχει φτάσει το θέμα μέχρι και τον Πρωθυπουργό και το επόμενο διάστημα λαμβάνονται πρωτοβουλίες προς την διαδικασία απλοποίησης των ρυθμίσεων, ούτως ώστε να μπορούμε να φέρουμε πιο εύκολα, μετανάστες, εργάτες γης και από την άλλη να διευκολυνθεί μέσω των Πρεσβειών όλο αυτό το σύστημα, που θα μπορεί συντονισμένα πλέον να έρχονται στην Ελλάδα και όχι αποσπασματικά, μέσα από γραφεία . Προσπαθούμε λοιπόν να διαμένουν κάπου ανθρώπινα με τις συνθήκες που πρέπει, με τα μεροκάματα που πρέπει σαν εργαζόμενοι και όχι κάτι διαφορετικό».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE