Σαρηγιάννης | Η πιο μεταδοτική μετάλλαξη έρχεται τον Σεπτέμβριο

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή μετάδοση της μετάλλαξης Κενταύρος, έκρουσε με συνέντευξη του στην Valuenews και την Γεωργία Ζιαγάκη, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ένα νέο κύμα από τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο κος Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι στις χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα ανοσολογικά κενά θα πρέπει να δοθεί ένας σημαντικός αριθμός των νέων εμβολίων.

Η μετάλλαξη Κένταυρος, σύμφωνα με τον Καθηγητή είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.

Όσον αφορά την 4η δόση εμβολίου, σημείωσε πως δεν υπάρχει κάλυψη απέναντι στην παραλλαγή Κένταυρος, και πως αναμένονται καινούργια εμβόλια, τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Τέλος, για την ευλογιά των πιθήκων ο κος Σαρηγιάννης δήλωσε πως βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση και δεν αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη του ιού.

Αναλυτικότερα,

Οι παραλλαγές αναπτύσσονται διότι δεν υπάρχει ικανοποιητική ανοσοποιητική κάλυψη

Η παραλλαγή Κένταυρος οφείλετε στο ότι υπάρχουν μεγάλα ανοσολογικά κενά και σημαντικές περιοχές του πλανήτη, μια εκ των οποίων είναι η Ινδία, κάτι που σημαίνει πως αποτελεί ένα σημείο που μπορεί πολύ εύκολα να αναπτυχθούν νέες παραλλαγές, οι οποίες δεν καλύπτονται ανοσολογικά από τα υπάρχοντα εμβόλια και από την νόσηση προηγούμενων παραλλαγών.

Αυτό έγινε με την παραλλαγή Κένταυρος, πράγματι στην Ινδία αναπτύχθηκε πολύ έντονα και μάλιστα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, καθώς είναι από τις χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ινδία δεν είχε προλάβει να κυριαρχήσει η Ο4 και η Ο5, και ακριβώς αυτό διαφοροποιεί κάπως την συγκεκριμένη χώρα από τις υπόλοιπες, που ναι μεν υπάρχει ο Κένταυρος, δεν έχει όμως ακόμη κυριαρχήσει. Επομένως υπάρχουν διαφορές που έχουν να κάνουν με τα ανοσολογικά χαρακτηριστικά των πληθυσμών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ο λόγος όμως που καταφέρνουν και αναπτύσσονται καινούργιες παραλλαγές, οι οποίες τείνουν να είναι πιο μολυσματικές από τις προηγούμενες, είναι το ότι βρίσκουν πολλούς ξενιστές σε περιοχές που δεν υπάρχει ικανοποιητική ανοσοποιητική κάλυψη, όπως η Αφρική. Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη Κένταυρος είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.

Στοχευμένα αλλά ήπια μέτρα από Σεπτέμβρη

Ο Σεπτέμβρης ετοιμάζεται να μπει σε μια καλή επιδημιολογική φάση της χώρας, με αποκλιμάκωση, η οποία θα συνεχιστεί από τις αρχές του μήνα έως και τα μέσα περίπου. Από εκεί και πέρα επειδή περιμένουμε να ανοίξουν και τα σχολεία αλλά και να γυρίσουν αυτοί που έχουν φύγει, κυρίως οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη διαθέσιμη πληθυσμιακή δεξαμενή. Στα πλαίσια αυτά περιμένουμε να δούμε μια ανάπτυξη προβλημάτων και από την Ο4 και Ο5 αλλά και από την νέα παραλλαγή ΒΑ 275, όπου ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει να φαίνεται η διασπορά της. Η κορύφωση του νέου κύματος μπορεί να φτάσουν τις 50-60 ημερησίως, δηλαδή ακόμη και να ξεπεράσουν τους 1.500 θανάτους μηνιαίως.

Αν πάρουμε μέτρα στοχευμένα και ήπια, όπως είναι τα self test σε σχολεία αλλά και οι μάσκες στα ΜΜΜ και γενικότερα σε χώρους συνωστισμού, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε μια μείωση του συγκεκριμένου επιπέδου διασποράς.

Στους χώρους της εστίασης όπου πλέον δεν χρησιμοποιούνται μάσκες, έχω συστήσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν συσκευές απολύμανσης του αέρα, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διασποράς, ειδικότερα τους πιο χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχει καλή ανακύκλωση του αέρα.

Καινούργια εμβόλια από Οκτώβριο

Κάτι που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας, είναι πως όλος ο κλάδος της παραλλαγής Όμικρον, η νόσηση είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Όμως ακόμα και αυτή, όταν έρθει σε επαφή ο ιός με κάποιον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, έχει υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να δημιουργηθούν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του. Για αυτό βλέπουμε και την αύξηση των σκληρών δεκτών, αν παρατηρήσουμε και την έκθεση του ΕΟΔΥ, φαίνεται καθαρά η αποκλιμάκωση από τη διασπορά.

Σαν παγκόσμια κοινότητα να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια στρατηγική, στην οποία στοχεύουμε στο να κλείσουμε τα ανοσολογικά κενά. Ο λόγος που κατάφεραν να αναπτυχθούν οι παραλλαγές και οι υποπαραλλαγές είναι επειδή υπάρχουν μεγάλα κενά ανοσίας, λόγω έλλειψης εμβολιασμού στην Ινδία και στην Αφρική. Ετοιμάζεται να βγουν καινούργια εμβόλια, τα οποία θα καλύπτουν την Όμικρον και θεωρώ πως θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα κομμάτι από αυτά τα εμβόλια, να πάει στην Υποσαχάρια Αφρική και στην Ινδία να καλύψει τα ανοσολογικά κενά. Για να μπορέσουμε να μειώσουμε την δυνατότητα ανάπτυξης νέων παραλλαγών σε αυτές τις περιοχές. Στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης όπως και στην ΗΠΑ υπάρχει ήδη ένα επίπεδο ανοσολογικής κάλυψης.

Ούτε η 4η δόση (2η αναμνηστική δόση) έχει κάποια κάλυψη απέναντι στην παραλλαγή Κένταυρος, αλλά ούτε και τα νέα εμβόλια της Pfiser και της Moderna. Επομένως δεν θα υπάρχει πλήρης κάλυψη, ανοσολογικά όσον αφορά την λοίμωξη. Αλλά θα υπάρχει μια πολύ καλή κάλυψη με την έννοια της σοβαρής νόσησης. Πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε τη διασπορά χαμηλά και να θωρακίσουμε ανοσολογικά τον πληθυσμό απέναντι στην πιθανότητα ανάπτυξης πιο σοβαρής νόσησης και άρα επιπλοκών που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή κάποιου.

Τέλη Οκτωβρίου αναμένονται να έρθουν και στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfiser και Moderna.

Δεν χρειάζεται να παρθούν μέτρα υψηλής προστασίας για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων στην φάση αυτή είναι μια επιδημιολογική λοίμωξη, η οποία βρίσκεται υπό επιτήρηση και δεν περιμένουμε να δούμε μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη της. Φυσικά πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες υγιεινής, αλλά δεν είναι κάτι που αναπτύσσεται με δυναμική και ταχύτητα. Δεν χρειάζεται να παρθούν μέτρα υψηλής προστασίας για την ώρα, είναι μεν κάτι ανησυχητικό αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξή:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE