Ραβάνης | Περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή χρεών των επιχειρήσεων για να παταχθεί η μαύρη αγορά

Share on:

Η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών των επιχειρήσεων με την εφαρμογή του μέτρου των 120 δόσεων θα πατάξει τα φαινόμενα της επιχειρηματικής δράσης στην μαύρη αγορά. Αυτό ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Ειδικότερα :

Είχαμε προειδοποιήσει για το πρόβλημα στη διατροφική αλυσίδα

«Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι η διατροφική αλυσίδα. Η Μείωση των τιμών της ενέργειας είναι ένα θετικό, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει ακόμη, αλλά όλο τον προηγούμενο καιρό ότι έγινε από την άποψη αυξήσεων στην τεχνική ενέργεια, από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, όλα αυτά πλέον βγαίνουν στην κατανάλωση γιατί όλα αυτά τα επωμίστηκαν οι επιχειρήσεις τον προηγούμενο καιρό. Η διατροφική αλυσίδα δούλευε με τις τιμές της προηγούμενης σοδειάς, πριν μπούνε όλες αυτές οι αυξήσεις. Τώρα μπήκαν αυτές οι αυξήσεις, αρά τα προϊόντα που δημιουργηθήκανε από Αύγουστο, Ιούλιο. Το λάδι π.χ. το φετινό, το λάδι το περυσινό γιαυτό και βλέπουμε αρκετά σημαντικές αυξήσεις στα ελαιόλαδα, στα ζυμαρικά. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παίξει σημαντικό ρόλο γιατί τα σιτηρά έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Γιατί ναι μεν εμείς μπορεί να μην αγοράζαμε από την Ουκρανική αγορά σιτηρά, αλλά από εκεί που αγοράζαμε άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Στο θέμα ειδικά της διατροφικής αλυσίδας υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις. Αυξήσεις υπάρχουν επίσης στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα χαρτικά. Στα είδη ρουχισμού οι αυξήσεις είναι μικρότερες εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.

Θεωρητικά, βλέποντας να υπάρχει μείωση του κόστους ενέργειας, έχει ξεπεραστεί κατά κάποιο τρόπο και η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια σχετική ομαλοποίηση. Ελπίζω ότι ο τουρισμός, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της Ελληνικής οικονομίας να είναι επίσης καλός, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια».

Μετεγκατάσταση βιοτεχνιών σε ΒΙΟΠΑ μέσω του ΕΣΠΑ

«Ζητήσαμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που ασχολείται με αυτό το θέμα, να επιδοτηθούν αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σε αστικά κέντρα να μεταφερθούνε προς τις βιομηχανικές ζώνες. Μια μετακόμιση μιας επιχείρησης είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο γεγονός, στοιχίζει αρκετά στην επιχείρηση να μεταφερθεί και να πάει σε έναν καινούργιο χώρο και επειδή πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, να πάνε σε κτήρια, τα οποία είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και όλα αυτά, γιατί πάνω σε αυτό στηριζόμαστε. Το πακέτο που δίνεται από το ΕΣΠΑ, δίνεται για όλους αυτούς τους λόγους, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα της επιχείρησης. Να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Άρα για όλα αυτά ζητάμε να επιδοτηθούν όλες οι ενέργειες, ώστε μια επιχείρηση να φύγει από τον αστικό ιστό και να μεταφερθεί σε βιομηχανικές ζώνες και ΒΙΟΠΑ. Υπάρχει πρόβλημα με τις ζώνες αυτές, αλλά υπάρχουν κάποιες όπου κάποιοι συνάδελφοι, οι οποίοι πραγματικά θέλουν να μετακομίσουν και να αναπτυχθούν να μπορούν να προχωρήσουν».

Τιμές ενέργειας και επιχειρήσεις

«Όταν οι επιχειρήσεις νιώθουν ανασφάλεια, δεν μπορούν να κάνουν κοστολόγιο. Κανείς δεν μπορεί να μας πει από τώρα εάν οι τιμές που χρειάζεται για να παράγουμε σήμερα ένα προϊόν θα διατηρηθούν και τον άλλο μήνα. Όταν λοιπόν παράγεις προϊόντα, ως επί το πλείστον, αυτά τα προϊόντα δεν πωλούνται την ημέρα και την στιγμή που παράγονται. Άρα όταν εμείς κάνουμε κοστολόγιο και περίπου δεν γνωρίζουμε τι τιμή θα πάρουμε, πολλές φορές δεν ξέραμε και τι επιδότηση θα δώσει το κράτος και μιλάμε για τις επιχειρήσεις που η ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στο κόστος του προϊόντος. Αυτές οι επιχειρήσεις συνήθως επιβαρύνουν μέσα στο προϊόν ποσοστά, πολλές φορές μεγαλύτερα και από αυτά που θα έπρεπε να το κάνουν. Αλλά αυτό το κάνουν γιατί δεν ξέρουν τι τιμή θα στοιχίσει η ενέργεια που χρησιμοποίησαν. Αν δεν ξέρεις από την αρχή το πόσο τελικά θα σου στοιχίσει, μπορεί πολύ συχνά να κάνεις λάθος κοστολόγια και αντί να κερδίσει να χάσεις. Μια επιχείρηση για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί πρέπει να έχει κέρδος, ειδάλλως θα κλείσει η επιχείρηση».

Μείωση του ΦΠΑ και θέμα εφαρμογής του μέτρου των 120 δόσεων

«Το μόνο που καταφέραμε είναι ότι οι δώδεκα δόσεις γίνανε 24. Ας πούμε ότι ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι, οι οποίοι οφείλουν πρέπει να βοηθηθούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρέη από τα προηγούμενα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι και οι Τράπεζες σε γενικές γραμμές πολύ δύσκολα δώσανε δάνεια. Επομένως υπάρχουν χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις, ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι, οι οποίοι οφείλουν χρήματα που έχουν μαζευτεί από τα προηγούμενα χρόνια, να διευκολυνθούν και να μπορέσουν να αποπληρώσουν. Ένας, ο οποίος χρωστάει αρκετά χρήματα στο δημόσιο και αντιλαμβάνεται ότι δύσκολα μπορεί να τα πληρώσει, τι αναγκάζεται και κάνει; Προκειμένου να ζήσει αυτός και η οικογένειά του βγαίνει και κάνει μαύρη αγορά, ας μην γελιόμαστε. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε τις αλήθειες γιατί έτσι είναι τα πράγματα».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE