Πετράκης | Τα επιτόκια δεν θα ξεπεράσουν το 4% – Υπάρχουν τρόποι διευκόλυνσης των δανειοληπτών

Share on:

Καθησυχαστικός στους δανειολήπτες που ανησυχούν τόσο για την αύξηση των επιτοκίων όσο και για την Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, εμφανίστηκε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης.

Ο κος Πετράκης εκτίμησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα ξεπεράσουν στην  Ευρώπη το 4% και προέτρεψε τους ευάλωτους δανειολήπτες να ακολουθήσουν την διαδικασία λήψης του πιστοποιητικού που τους καθιστά ευάλωτους, ώστε να έχουν τις ανάλογες διευκολύνσεις.  

Αναφορικά με την Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, ο Καθηγητής Οικονομικών, υποστήριξε ότι οφείλεται κατά βάση στην κακή διοίκηση αυτών αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα:

Η κακή διοίκηση και η αύξηση των επιτοκίων έφεραν την κρίση στις Τράπεζες

«Δύο είναι οι κοινοί παρονομαστές της ιστορίας. Δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας εν γένει.

Οι δύο κοινοί παρονομαστές, είναι η αύξηση των επιτοκίων. Εκεί ενδεχομένως, όλα τα χαρτοφυλάκια επηρεάζονται με την έννοια ότι απομειώνετε η σχετικά η αξία τους, αλλά περιορισμένα. Μην περιμένετε, μην φανταστείτε τώρα ότι έχουμε ένα φαινόμενο τύπου 10, δηλαδή όπως η Ελλάδα, που κατέβηκαν τα ομόλογα στο 35% της αξίας τους, εδώ έχουμε μια μικρή σχετικά απώλεια κάποιων εκατοστών. Ήταν προβλεπόμενο και αναμενόμενο δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε, ανοδικό κύκλο επιτοκίων.

Οι τράπεζες ξέρετε έχασαν κάτι. Αυτό είναι το ένα θέμα. Ο άλλος κοινός παρονομαστής, είναι η κακή τραπεζική διοίκηση. Και η Credit Suisse και οι τρεις τράπεζες στην Αμερική, είχαν ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό. Στην Αμερική δεν τους έλεγχε κανείς έχει αρθεί το κανονιστικό πλαίσιο που είχε καθιερώσει ο σχετικός νόμος, στην Ελβετία.

Η Credit Suisse μπλέκεται συνεχώς σε ζητήματα μη συμμόρφωσης, δεν είχε οργανωθεί και τακτοποιηθεί το όλο πλαίσιο και κατά την κρίση μου πάντοτε την ευθύνη την φέρουν οι ελεγκτικές αρχές, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν παρέμβει νωρίτερα.

Στο τέλος της διαδρομής, η ιστορία είναι ποιο απλή απ ότι φαντάζεστε».

Η Τραπεζική κρίση τις ΗΠΑ δεν αφορά την Ελλάδα

«Το θέμα στις ΗΠΑ παραμένει. Δεν έχει λυθεί πλήρως. Αλλά, στην Ελλάδα δεν μας αφορά και στην Ευρώπη δεν μας αφορά. Είναι μόνο στις μεσαίες τράπεζες, για αυτό εάν προσέξετε την τρίτη τράπεζα εκεί, την έσωσαν οι άλλες τράπεζες και όχι το Αμερικανικό δημόσιο. Διότι παίρνουν τα λεφτά από τις μικρές και τις μεσαίες και πηγαίνουν στις μεγάλες άρα αυτές έχουν και την ρευστότητα και έτσι σώθηκε. Τώρα τι θα γίνει από εδώ και πέρα, το πρόβλημα παραμένει.

Τα μηνύματα είναι σαφή προς όλες τις πλευρές του Ατλαντικού και δεν βλέπω μεγάλο σθένος όσον αφορά τα επιτόκια.

Δυστυχώς έχουμε τον πληθωρισμό από την άλλη πλευρά, κάποιες αυξήσεις θα έχουμε ακόμα, οι οποίες θα είναι μικρές. Βεβαίως όλα αυτά δεν σημαίνουν ένα περιβάλλον σταθερότητας , αλλά δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα έχουμε και δείγματα υψηλής ανησυχίας».

Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες

«Σχετικά με τους δανειολήπτες το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πιεστούν και κάποιοι θα πιεστούν σίγουρα περισσότερο.

Υπάρχουν όμως εργαλεία, αυτή την στιγμή για να μπορέσουν να κινητοποιηθούν. Εάν κάποιος ήταν υγιής και συνεπής μέχρι τώρα και λέει, με συγχωρείς, αύξησες ξανά τα επιτόκια, εγώ είχα κάνει την οργάνωση του προϋπολογισμού μου με ένα διαφορετικό τρόπο και εσύ πας και με αιφνιδιάζεις. Υπάρχει η διαδικασία του ευάλωτου δανειολήπτη.

Δεν είναι εύκολο να πάρεις το πιστοποιητικό, αυτό είναι κατανοητό. Έχουν κατατεθεί γύρω στις 25 χιλιάδες αιτήσεις. Πολύ λίγα όμως θα βγουν γιατί πολύ λίγα είναι εκείνα τα οποία, μπορούν να θεμελιώσουν την έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, υπάρχουν οι διαδικασίες διαμεσολάβησης, υπάρχει ο φορέας ο οποίος στην συνέχεια θα αναλάβει ενδεχόμενα δάνεια που ίσως ενδεχομένως πιεστούν.

Οι αριθμοί είναι αξιόλογοι, είναι σημαντικοί, αλλά δεν συνιστούν απειλή για την οικονομία. η μάχη που δίνετε για τα επιτόκια, αφορά την οροφή τους. Για την Ευρώπη θα είναι στο 4%, κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό. Εν κατακλείδι χωρίς να είμαι απόλυτος γνώστης, δεν θα είναι πάνω από το 4%, 4,20% ».

Θετική η πορεία της Ελληνικής οικονομίας

«Αρκετά καλά πάει η Ελληνική Οικονομία. Βοήθησαν και πάρα πολύ οι ενέσεις ρευστότητας και ενίσχυσης των εισοδημάτων και του covid, αλλά και τώρα αυτές οι οποίες δόθηκαν. Κακώς σχετίζονται με την προεκλογική περίοδο, είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μη περιέλθει η οικονομία σε ύφεση και νομίζω ότι αυτό το έχει επιτύχει».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE