Παγώνη | Το Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ διαλύει κλινικές και τμήματα των νοσοκομείων

Share on:

Για επιχείρηση διάλυσης τμημάτων και κλινικών των δημοσίων Νοσοκομείων, με την κατάθεση του Νομοσχεδίου Γκάγκα, έκανε λόγο σε συνέντευξή της στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, αντιδρώντας συνολικά στο νομοσχέδιο, αλλά και σε άρθρα, που σύμφωνα με την κα Παγώνη υποβαθμίζουν σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα η κα Παγώνη επεσήμανε τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, αλλά και την τραγική εικόνα με τα ράντζα ασθενών στους διαδρόμους των Νοσοκομείων.

Ειδικότερα:

Απεργία και συλλαλητήριο κατά του Νομοσχεδίου Υγείας

«Το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε. Είχαμε κάνει συναντήσεις και με την κυρία Γκάγκα, όχι μόνο εμείς και οι ιατρικοί σύλλογοι, οι ενώσεις από όλη την Ελλάδα και ο Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος και είπαμε ότι όλοι είμαστε αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο. Η κυρία Γκάγκα το κατέθεσε σήμερα και από εκεί και πέρα πάει στη διαβούλευση.  Νομίζω ότι Δευτέρα θα είναι στο κοινωνικών υποθέσεων όπου εμείς έχουμε εξαγγείλει απεργία. Την Τρίτη συνεχίζουμε με απεργία και συνάντηση στο υπουργείο και από εκεί και πέρα την ημέρα της ψήφισης θα υπάρχει απεργία και συλλαλητήριο».

«Αυτό το νομοσχέδιο, ειδικά το άρθρο 10, αλλάζει αυτές τις σχέσεις, που σημαίνει ότι μπορούν οι νοσοκομειακοί γιατροί αφού κάνουν κάποια ιατρεία που γίνονται στο νοσοκομείο κτλ, μπορούν να βγουν και να δουλέψουν και σε ιδιωτικά έως δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι λίγο, τα τμήματα, οι κλινικές που εξυπηρετούν τον ασθενή, ο κόσμος θα πηγαινοέρχεται. Άλλοι θα πηγαίνουν το πρωί να βλέπουν τους αρρώστους στα ιδιωτικά, άλλοι θα γυρίζουν, άλλοι θα φεύγουν αργότερα, δεν υπάρχει λειτουργία τμήματος από εκεί και μετά στις κλινικές. Το σύστημα υγείας, ειδικά στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν τα τμήματα και οι κλινικές, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί άρρωστοι, υπάρχουν ράντζα, εκεί δουλεύεις σε ομάδα, αυτοί οι γιατροί λοιπόν θα πρέπει να κάνουν εφημερίες, απογευματινά, να βλέπουν τους αρρώστους, να κάνουν τακτικά ιατρεία και επιπλέον να κάνουν και δύο φορές την εβδομάδα τα ιατρεία που πρέπει για να μπορέσουν να βγουν έξω, έως δύο φορές την εβδομάδα σε ιδιωτικά. Εάν η μέρα είχε 36 ώρες θα μπορούσαν να τα κάνουν, αλλά δυστυχώς έχει 24 ώρες. 24 ώρες αν δεν κοιμηθεί λίγο ένας γιατρός μετά δεν θα μπορεί ούτε να δουλέψει. Δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα της κλινικής κι αυτό είναι εις βάρος των ασθενών. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα άρθρα που αφορούν τους ειδικευόμενους και εκεί μεγάλη αναστάτωση, ειδικευόμενους δεν έχουμε εμείς. Τώρα αν αρχίσουμε και χάνουμε όλα αυτά που γράφουν στα άρθρα για τους ειδικευόμενους καταλαβαίνετε τι πρόβλημα πρόκειται να γίνει, όσον αφορά για τους επικουρικούς το ίδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν έχει συζητηθεί με ανθρώπους που δουλεύουν σε νοσοκομεία, το νομοσχέδιο αυτό αφορά νοσοκομεία του ΕΣΥ, άρα έπρεπε να συζητηθεί με τους ανθρώπους που δουλεύουν στα νοσοκομεία, να πουν τις απόψεις τους, να γίνουν εισηγήσεις και να γίνουν και αλλαγές που έπρεπε να γίνουν σε συγκεκριμένα άρθρα. Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν, από εκεί και πέρα όποιος κατεβάζει νομοσχέδιο αναλαμβάνει και την ευθύνη μεταγενέστερα.

Επιβαρύνονται οικονομικά και οι ασθενείς

«Φυσικά θα υπάρξει επιβάρυνση, από εκεί και πέρα θεωρώ ότι κάποια συγκεκριμένα άρθρα θα έπρεπε να φύγουν τελείως από το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε, ότι και να πούμε αυτό το νομοσχέδιο διαλύει τα τμήματα και τις κλινικές. Την λειτουργία των τμημάτων και των κλινικών και οι άνθρωποι δεν θα μπορούν, ήδη τώρα υπάρχουν προβλήματα με το λίγο προσωπικό κτλ, πόσο μάλλον όταν αυτό το προσωπικό θα βγει και έξω. Πρακτικά όποιος και να το ακούσει, λογικό δεν είναι; Όταν σε ένα τμήμα δουλεύουν σαν ομάδα, έχουν τους ασθενείς τους, τον κόσμο τους δεν είναι αστεία εκεί, έχουμε πάρα πολλές εισαγωγές. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα να δεις όλους αυτούς τους αρρώστους και συγχρόνως γιατροί να πηγαινοέρχονται από εδώ και από εκεί. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE