Ξανθόπουλος | Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Share on:

Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα αποτελέσουν την αφορμή για έναν ανοικτό διάλογο στο κόμμα με όλες τις παραμέτρους. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο επανεκλεγείς Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ένα τίθεται ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σημαντική πτώση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 21ης Μάϊου, ο κος Ξανθόπουλος ανάφερε ότι η χαρισματική προσωπικότητα σε συνάρτηση με την ταύτιση του προσώπου του με το κόμμα αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κος Ξανθόπουλος παραδέχθηκε ωστόσο  η επικοινωνία της Ν.Δ. με τους πολίτες ήταν πολύ καλύτερη. Χαρακτήρισε δε, αδιανόητη τη δήλωση Κατρούγκαλου για αύξηση 20% των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα:

Οι Ευθύνες είναι δικές μας

«Αν ξέραμε τι έφταιξε θα το είχαμε προλάβει. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε από τον Πρόεδρο μέχρι και το τελευταίο μέλος του κόμματος είναι να αποτιμήσουμε ψύχραιμα χωρίς κραυγές και θρήνους και να δούμε γιατί ακριβώς ο κόσμος μας γύρισε την πλάτη.

Οι ευθύνες πρωτίστως είναι δικές μας. Οι πολίτες ψηφίζουν με βάση αυτά που φτάνουν σε αυτούς και επιλέγουν την βέλτιστη κατ’ αυτούς λύση. Η ιστορία της απλής αναλογικής δεν προχώρησε. Ενώ είχαμε εκφωνήσει ένα προγραμματικό συνεκτικό σχέδιο, που μιλούσε για αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Αυτό γινόταν λεπτομερέστερο με τα 11 σημεία του συμβολαίου της αλλαγής.

Το κρίσιμο σημείο κατά τη γνώμη μου ήταν ποιος θα το υλοποιήσει».

Αδιανόητη η δήλωση Κατρούγκαλου | Στοίχησε στον ΣΥΡΙΖΑ

«Όταν εμείς εκφωνήσαμε την δική μας προγραμματική πρόταση, ο πολίτης περίμενε να δει με ποιους θα την υλοποιήσουμε. Και η αγωνία του πολίτη ήταν, αφού η απλή αναλογική δεν βγαίνει πάμε σε μια διαδικασία με άγνωστο αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το θολό στίγμα που εκπέμπαμε εμείς, γατί δεν είχαμε συμμάχους για την ιδέα της προοδευτικής διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει εξ αρχής και στα όρια μάλιστα της συνταγματικής νομιμότητας ότι εγώ θα αρνηθώ την πρώτη εντολή και θα πάω απευθείας σε δεύτερη, διότι θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι ζημιογόνα για την χώρα.

Ο πολίτης έψαχνε έναν σταθερό πόλο αναφοράς για να απευθυνθεί. Από την άλλη πλευρά, κάποια δικά μας λάθη όπως η αδιανόητη δήλωση του Κατρούγκαλου ήταν ένα πλήγμα στο μαλακό υπογάστριο της παράταξης που είναι οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια αθρόα μετακίνηση ψηφοφόρων στη Ν.Δ.

Ο Παύλος Πολάκης αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να χαράζει μόνος του πολιτική γραμμή και μετά δεν απασχόλησε. Ο Παύλος έδωσε ένα στίγμα αντιπολίτευσης το οποίο αποτελεί αντικείμενο κριτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν νομίζω ότι στην προεκλογική περίοδο έπαιξε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο».

«Είχαμε την αίσθηση ότι οι νέοι ακούν τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται όμως ότι η έκφραση των νέων υπήρξε διαφορετική. Αυτό δεν μπορώ να το ερμηνεύσω μονοσήμαντα. Δηλαδή τι ήταν αυτό που τους έφερε στην κάλπη του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικώς όμως θεωρώ ότι η αίσθηση της αδυναμίας της Κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα οριζόντια διέταξε τους ψηφοφόρους και ενδεχομένως και αυτούς τους πολίτες σε συνάρτηση βέβαια με τα ηλικιακά ζητήματα.

Η Νέα Δημοκρατία είχε μια χρήση του επικοινωνιακού αποτελεσματικότερη από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται σε ένα τοπίο, στο οποίο η μιντιακή υπεροπλία της Ν.Δ. είναι απόλυτη».

«Όταν και εφόσον τελειώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, θα ανοίξει μια συζήτηση για όλα. Εάν λοιπόν έχουμε μια πολύ καλή επίδοση στις δεύτερες εκλογές κανείς δεν θα θέσει θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν δεν έχουμε μια καλή επίδοση, εμείς στην αριστερά δεν είμαστε ένα κόμμα της συντηρητικής παράταξης που όποιος αρχηγός χάνει, φεύγει.

Εμείς έχουμε συλλογικές, καταστατικές διαδικασίες με βάση τις οποίες θα κινηθούμε και θα συζητήσουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ηγέτης, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε έναν ΣΥΡΙΖΑ μονοψήφιο και τον κατέστησε Κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας είναι ένας ηγέτης ο οποίος έχει μια απήχηση λαϊκή και μπορεί και αποτελεί το σημείο συνάντησης των απόψεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ηγέτες της εμβέλειας του Τσίπρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους θέτουμε εκτός πολιτικής σκηνής.

Είναι ιδιαίτερο το βάρος του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ για να σκεφτεί κάποιος να τον θέσει εκτός πολιτικής πραγματικότητας».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE