Μητρόπουλος | Αυξήσεις σε συντάξεις και πάγωμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο το 2023

Share on:

Αυξήσεις της τάξεως του 7,75% θα λάβουν οι συνταξιούχοι το 2023, εκ των οποίων περισσότεροι από 900.000 δεν θα την δουν στους λογαριασμούς εξαιτίας της συνέχισης του Νόμου Κατρούγκαλου το 2016. Αυτό ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΠΕΚ Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο κος Μητρόπουλος υποστήριξε ότι για μια ακόμη φορά, μεγάλοι χαμένοι του συνταξιοδοτικού είναι οι γυναίκες. Μίλησε ακόμη για την έκτακτη οικονομική των ένστολων που επεκτείνεται στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους πυροσβέστες.

Ειδικότερα:

Τέλος της εβδομάδα πληρώνονται όλα τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων

«Τέλος αυτής της εβδομάδας πληρώνονται το επίδομα Χριστουγέννων οι άνεργοι, γιατί εκτός από τους υπαλλήλους και εργάτες του ιδιωτικού τομέα παίρνουν επίδομα Χριστουγέννων και οι άνεργοι, άρα λοιπόν το επίδομα η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων των ανέργων λήγει την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας.

Η δεύτερη μεγάλη καταβολή πολυπληθέστερη από το πακέτο της κυβέρνησης είναι το επίδομα η επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ που θα πάρουν 2.300.000 από έξι κατηγορίες ευάλωτων συνανθρώπων μας . Είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, είναι οι επιδοματούχοι ανάπηροι του ΟΠΕΚΑ, είναι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και βεβαίως είναι και 700.000 οικογενειάρχες που θα πάρουν επιπλέον μιάμιση φορά το επίδομα τέκνου που παίρνουν, άρα λοιπόν είναι έξι κατηγορίες που συμποσούνται στα 2.300.000 κόσμο.

Είναι λοιπόν η επιταγή των 250 ευρώ με προϋποθέσεις που έχει βάλει και έχει ψηφίσει ο νόμος πρόσφατα της κυβέρνησης. Και βεβαίως αυτό θα καταβληθεί σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης στις 20 Δεκεμβρίου. Στις 21 Δεκεμβρίου είναι επίσης μεγάλη καταβολή πολυαναμενόμενη από τους εργάτες και υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα είναι το δώρο Χριστουγέννων του ιδιωτικού τομέα.

Για τους συνταξιούχους το αντίστοιχο δικαίωμα έχει καταργηθεί. Για τους δημοσίους υπαλλήλους επίσης δεν υπάρχει δώρο Χριστουγέννων και δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας ο λεγόμενος 13ος και 14ος μισθός, άρα οι μόνοι που δικαιούνται στην πατρίδα μας μετά τα μνημόνια είναι οι ιδιωτικοί εργατοϋπάλληλοι και όπως προεξηγήσαμε οι επιδοτούμενοι άνεργοι».

Έκτακτη ενίσχυση σε ένστολους

«Υπάρχει και η εξαγγελία που ψηφίστηκε στη Βουλή πιέσαμε όλοι μας, γιατί η αρχική εξαγγελία αφορούσε τους αστυνομικούς μόνο και τους λιμενικούς, παραπονέθηκαν και σωστά οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες και οι στρατιωτικοί. Σήμερα με δήλωση του αρμοδίου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Θεοδωρικάκου φαίνεται ότι υπήρξε δέσμευση αποψινή, ότι εκτός από τους αστυνομικούς και λιμενικούς να το πάρουν οι σωφρονιστικοί και οι πυροσβέστες . Τώρα υπάρχουν τα αντίστοιχα παράπονα για τους στρατιωτικούς φαίνεται ότι η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανατοποθετηθεί και θα το υποσχεθεί και θα το καταβάλλει και στους στρατιωτικούς».

Αύξηση σε όλες τις συντάξεις το 2023

«Είναι η αύξηση για όλες τις συντάξεις του 7,75 % που ψήφισε η κυβέρνηση θα ισχύσει από 1/1/23. Εκεί όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση στο ενημερωτικό τους και το ενάμισι εκατομμύριο θα το δει και θα το πάρει το ποσό της αύξησης, ενώ 1.000.000 συνταξιούχων παρά κάτι 931.000 θα το δουν στα ενημερωτικά τους αλλά δεν θα το εισπράξουν, διότι τους ακολουθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Τσίπρα – Κατρούγκαλου του 2016. Επειδή έχουν την προσωπική διαφορά με την αύξηση που έπρεπε να πάρουν θα μηδενίσουν ή θα συμψηφίσουν την προσωπική διαφορά που τους έχει φορτώσει ο νόμος του 2016».

Απαγορεύεται η πρόωρη συνταξιοδότηση στον δημόσιο τομέα

«Δυστυχώς η κυβέρνηση ξαναψήφισε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που απαγορεύει όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών και ανδρών στο δημόσιο από 1/1/23, διότι το αντίστοιχο δικαίωμα έχει καταργηθεί για τον ιδιωτικό τομέα και για τους ελευθεροεπαγγελματίες από το τρίτο μνημόνιο το ‘15 – ‘16.

Άρα, λοιπόν φέρνει επαναθέσπιση η κυβέρνηση που εφαρμόζει και σε αυτό το σημείο το νόμο Κατρούγκαλου. Επαναθέσπισε τη δρακόντεια ρύθμιση απαγορεύοντας από 1/1/23 σε όλες τις γυναίκες και στους άντρες αλλά και γυναίκες με ανήλικα παιδιά ή με πολλά παιδιά ή με ανάπηρα παιδιά σταματάνε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πρώτου εξηκοστού δευτέρου έτσι που όλες οι γυναίκες για τη μειωμένη σύνταξη θα δουλέψουν 7 χρόνια παραπάνω έως 7 χρόνια και όλες οι γυναίκες και άντρες για την πλήρη σύνταξη θα δουλέψουν παραπάνω έως 12 χρόνια. Είναι σκληρή ρύθμιση, την οποία επαναθέσπισε η κυβέρνηση προχθές, δηλαδή στην ουσία επανέλαβε το σκληρό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2015».

Εθνική σύνταξη | Τι θα ισχύσει το 2023

«Με την αύξηση που θα δώσει και που είπαμε το 7,75 η εθνική σύνταξη για τις ευάλωτες κατηγορίες των συνταξιούχων τους αναπήρους, τις συντάξεις λόγω θανάτου τις μειωμένες των γυναικών. Αυτές επειδή ξεπαγώνει και η εθνική σύνταξη όλες αυτές οι κατηγορίες αλλά και άλλες των ανασφαλίστων υπερηλίκων θα έχουν μεγαλύτερο εφαλτήριο αυξημένο δηλαδή θα ξεκινάει η εθνική τους σύνταξη με 30 ευρώ παραπάνω απ΄ότι είναι η εθνική σύνταξη μέχρι τώρα το 2022.

Άρα, 6 7 κατηγορίες έχουμε αναδείξει στην ΕΝΥΠΕΚΚ έχει κάνει μια ανάλυση, όπου αναλύει ποιες 7 κατηγορίες κυρίως χαμηλοσυνταξιούχων και πρόωρων συντάξεων ξεκινάνε με 30 ευρώ παραπάνω από 1/1/23, λόγω του ότι ξεπαγώνει και η εθνική σύνταξη καλώς το ρωτήσατε αφορά τις λεγόμενες ευαίσθητες κατηγορίες των συνταξιούχων».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE