Μήτσιος | Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κατασκευή πυραύλων ;

Share on:

Σε καθαρά ψυχολογικούς λόγους πίεσης στην Ελλάδα, απέδωσε την δοκιμαστική εκτόξευση Πυραύλου των Τούρκων στην Μαύρη Θάλασσα, ο γνωστός Διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος με συνέντευξη του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου. Ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι εάν η Ελλάδα προχωρήσει με την σειρά της στην κατασκευή ή αγορά πυραύλων, διερωτήθηκε ο κος Μήτσιος.

Ο γνωστός Διεθνολόγος προέβλεψε μάλιστα ενίσχυση της έντασης στο Αιγαίο το επόμενο χρονικό διάστημα και δύσκολο χειμώνα για την παγκόσμια οικονομική και γεωστρατηγική πολιτική, εφόσον ο Πούτιν παρά τις αδυναμίες του στρατού του, εμμένει στο σφυροκόπημα της Ουκρανίας.

Ειδικότερα:

Επιβολή στρατιωτικού νόμου στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας στην Ρωσία

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία πάση θυσία θέλει να τις κρατήσει από οποιαδήποτε Ουκρανική αντεπίθεση ή απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών . Έχουμε πληροφορίες ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζουν μεγάλη αντεπίθεση στη Χερσώνα, ένα μέρος με ιδιαίτερη στρατηγική καθώς είναι κοντά στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου όπου όποιος ελέγχει αυτό το κομμάτι μετά μπορεί να μπει άνετα στη Κριμαία.

Η δύση στηρίζει πάρα πολύ το καθεστώς του Ζελένσκι και ζητούν κάποιες αποδείξεις ενώ ταυτόχρονα πιέζεται για να αποδείξει κάποιες νίκες στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να κρατήσουν την Χερσώνα για αυτό και διώχνουν τον άμαχο πληθυσμό γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα θα χυθεί πολύ αίμα τις επόμενες ημέρες στην περιοχή. Παράλληλα με το να κάνεις και στρατιωτικό νόμο, έχει πολλές αναγνώσεις από πλευρά ελέγχου της περιοχής, από την πλευρά ότι έχουν λυθεί τα χεριά των διοικητικών που έχει ο Πούτιν στην περιοχή και για τον φόβο ότι μπορεί να υπάρχουν ουκρανοί σαμποτέρ μέσα στις περιοχές και σε κάθε περίπτωση είναι ένα κομβικό σημείο. Τώρα για το Κίεβο, έξι μήνες πριν δεν είδαμε μεγάλη ένταση, τώρα άλλαξε η πολιτική της Ρωσίας. Το 40% των ηλεκτρικών υποδομών και της ύδρευσης έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία.

Έτοιμο να ανοίξει το μέτωπο στη Λευκορωσία

Ας μην ξεχνάμε ότι περίπου 250.000 Ρώσοι στρατιώτες θα μπούνε από αυτούς που επιστρατευτήκαν στις περιοχές των μαχών. Στην Λευκορωσία είναι επίσης έτοιμο να ανοίξει το μέτωπο. Αν δηλαδή πετύχει το στρατήγημα των Ρώσων σημαίνει ότι και από βορά θα χτυπηθεί το Κίεβο και από τον νότο στη Χερσώνα και από το Χάρκοβο στο κέντρο της Ουκρανίας με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι ουκρανοί. Θα είναι μια πολύ δύσκολη φάση η επόμενη και έρχεται και πλησιάζει και ο χειμώνας θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Δοκιμαστική εκτόξευση Πυραύλου από την Τουρκία


Το συγκεκριμένο συμβάν έχει δυο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι προς το διεθνές περιβάλλον της Τουρκίας ότι εγώ πλέον σίγουρα καθίσταμαι μια περιφερειακή δύναμη και μπορώ να χτυπώ στόχους πάνω από 500χλμ. σε εμβέλεια, η Τουρκία δεν είναι μόνο Αιγαίο και Ελλάδα, έχει και τον νότο και την Κεντρική Ασία και ειδικότερα αν σκεφτούμε τις βάσεις που τους έχουν δώσει στη Λιβύη, αυξάνει το αποτύπωμα του. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι που πιστεύω ότι θα πάρει χρόνια μέχρι να τσεκαριστούν, μέχρι να παραχθούν και μέχρι να μπουν σε υπηρεσία αυτοί οι πύραυλοι.

Από την άλλη πλευρά βέβαια είναι ένα παιχνίδι σαν ψυχολογικός πόλεμος απέναντι στην Ελλάδα, όπου το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι όλα αυτά γίνονται μέσα από την αμυντική βιομηχανία που έχει καταφέρει η Τουρκία τόσα χρόνια, μιας και έχει 75% αυτονομία παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού. Αν πέσει ένας τέτοιος πύραυλος θα έχει καταστροφή μέχρι 2 τετράγωνα. Αυτό που μας νοιάζει είναι εμείς από την δική μας πλευρά τι αντίστοιχους πυραύλους θα κατασκευάσουμε ή θα παραγγείλουμε.

Ενίσχυση της έντασης στο Αιγαίο


Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονη προκλητικότητα από την τουρκική πλευρά γιατί πιστεύω ότι κατά την άποψή της Τουρκίας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να δημιουργήσουν τετελεσμένα είτε στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ερευνητικά είτε με το Αιγαίο που έχουν “φαγωθεί” με την αποστρατικοποίηση των νησιών, θέλουν συνεχώς την δημοσιότητα. Κομβικό σημείο βέβαια είναι από τον Μάρτη και μετά, δηλαδή μετά από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και η σύσφιξη των Αμερικανικών σχέσεων και ενδεχομένως βλέπουν στρατηγικά οι Τούρκοι ένα σενάριο ότι φεύγουμε σταδιακά από τη δύση και πηγαίνουμε προς την ανατολή. Επομένως θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα διότι το Αιγαίο ελέγχει τα στενά, και γενικότερα λόγο της γεωγραφικής της θέσης.
Και νομίζω ότι έχει να κάνει με μια μελλοντική στρατηγική που επεξεργάζονται για αυτό ανεβάζουν και τόσο τους τόνους, δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με τις εκλογές στην Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι στρατηγικό.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE