Μέλλος | Η Αειφόρος γη άνοιξε στα χρόνια της κρίσης και οδεύει με αισιοδοξία στην επιτυχία

Share on:

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία της εταιρείας Αειφόρος γη, που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και εμπορία νωπών βιολογικών προϊόντων, στην εμπορία αυγών βιολογικής παραγωγής και στην εμπορία προϊόντων ξηράς αποθήκης, καθώς κατάφερε μέσα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να σταθεί όρθια και συνεχίζει προς την επιτυχία.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιάννης Μέλλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της εταιρείας, τα Ελληνικά προϊόντα και τον δρόμο της επιτυχούς επιβίωσης.

Ειδικότερα:

Ο Σεβασμός στη χρήση γης αποδίδει

«Ο τίτλος είναι ενδεικτικός του ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να είναι πολύ της μόδας η αειφορία και η αειφόρος ανάπτυξη. Εδώ και 23 χρόνια με είχε συγκινήσει πολύ αυτή η έννοια και αναρωτιόμουν είναι άραγε ποτέ δυνατόν η γη να είναι αειφόρος; Και η απάντηση είναι ναι και δεν είναι καθόλου υπερβολή.

Άρα αυτό που κάνουμε εδώ και δέκα χρόνια σαν συσκευαστήριο, σαν επιχείρηση, το οποίο ήρθε σαν συνέχεια της προσωπικής καλλιέργειας της γης, είναι να καλλιεργούμε εντατικά τη γη, να παίρνουμε όσα έχει πρόθεση να μας δώσει και να μην την βιάζουμε, να μην το παρακάνουμε. Μόλις σεβαστείς αυτόν τον βασικό κανόνα όλα τα άλλα έρχονται με ένα πολύ φυσικό τρόπο μόνα τους.

Εδώ η επιχείρηση άνοιξε στα χρόνια της κρίσης. Την εποχή εκείνη είχε καταρρεύσει η προσφορά και δημιουργήθηκε ένα κενό. Εκεί κατήλθαμε στον επιχειρηματικό στίβο. Υπήρχαν πολλές δυσκολίες, καθώς ήταν εποχές που δεν δάνειζε καμία Τράπεζα. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Τολμώ να πω ότι δεν έχουμε αποτύχει και οι κεραίες μου πιάνουν ότι αυτά που έρχονται θα είναι καλά. Θα είναι ωραία. Γιατί αυτή τη στιγμή φαίνεται να δικαιώνεται, να επιβεβαιώνεται μια επιλογή που έκανα από την αρχή. Ήταν μια στρατηγική απόφαση. Δηλαδή να φτιάξουμε αυτό που ακούγεται ευρύτερα στον αγροτικό τομέα η συμβολαική γεωργία.  Όταν υπάρχει συμβολαιακή γεωργία δεσμεύει αμφότερα τα μέλη και πρέπει αυτά τα υπεσχημένα να γίνουν πράξη. Σε εμάς, επειδή δεν υπάρχει κάποια δέσμευση ότι θα αγοράζουν προϊόντα μας, θα αγοράζουν γιατί μας προτιμούν ή για κάποιους άλλους λόγους.

Ξέρουμε πλέον πως αναπνέει η φύση

Έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο προμηθευτών, το οποίο είναι πάρα πολύ σφιχτό. Έχουμε total support. Δηλαδή εάν χρειάζονται Γεωπονική υποστήριξη, τους τις παρέχουμε. Απορρόφηση όλης της παραγωγής ναι το παρέχουμε. Μετά από τόσα χρόνια, ξέρουν πλέον πως αναπνέει η φύση. Τι ζητάει, τι ζητάει η αγορά .

Εμείς είμαστε δομημένοι για την Ελληνική αγορά. Κάποιες φορές ωστόσο που η Ελληνική αγορά δεν μπορεί να μας καλύψει αναγκαστικά κάνουμε κάποιες εισαγωγές. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να έχουμε μειώσει παρά πολύ αυτές τις εισαγωγές.

Γιατί τα βιολογικά είναι ακριβότερα προϊόντα

«Κατ’ αρχάς θα ήταν εντελώς παράλογο τα βιολογικά προϊόντα να είναι φθηνότερα από τα συμβατικά. Οι αποδόσεις είναι λιγότερες, απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων, απαγορεύονται οι ορμόνες, απαγορεύονται χημικά φυτοπροστατευτικά. Μοιραία λοιπόν εφόσον οι αποδόσεις είναι μικρότερες και οι τιμές είναι υψηλότερες.

Για μένα θα ήταν αδιανόητο να πουλούσαμε προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο ξεκινάς με μια σύμβαση, ότι δηλαδή αυτό που δίνεις στον άλλον να φάει έχει χημικά υπολείμματα μέσα».

Οι στόχοι της εταιρείας

«Εμείς έχουμε κάνει την επιχείρηση καθετοποιημένη. Παράγουμε, συσκευάζουμε και πουλάμε οι ίδιοι, όχι μόνον δικά μας προϊόντα. Έχουμε δύο χρόνια που μετακομίσαμε στις δικές μας εγκαταστάσεις στις Αφίδνες της Αττικής και τώρα είμαστε στη φάση που αξιοποιούμε τις δυνατότητες του χώρου, που είναι ένας πολύ σύγχρονος χώρος.

Τα επόμενα χρόνια θέλουμε να προχωρήσει η δουλειά, διότι ότι επενδύσεις είχαμε να κάνουμε τις έχουμε κάνει. Αναβαθμίζουμε συνεχώς την θέση μας στην Ελληνική αγορά. Ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες εξαγωγές σε μικρή κλίμακα, στην Βουλγαρία, στην Κύπρο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για μένα επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι αυτός που κάνει συχνά και έγκαιρα updates. Όσο πιο επικαιροποιημένες είναι οι αποφάσεις σου, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα πιστεύω ότι είναι».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE