Μάζης | Με navtex σε Κρήτη και Καστελόριζο θα αντιμετωπίσει πιθανή επίθεση από την Τουρκία η Ελλάδα

Share on:

Με δύο μεγάλες navtex ετήσιας διάρκειας σε Κρήτη και Καστελόριζο, θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το ενδεχόμενο επίθεσης από την Τουρκία, εκτίμησε σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου και την Valuenews.gr, ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης.

Σχολιάζοντας τις επαναληπτικές δηλώσεις Ερντογάν ότι θα έρθει ένα βράδυ στην Ελλάδα, ο κος Μάζης χαρακτήρισε φαιδρό τον Τούρκο Πρόεδρο και τόνισε ότι εάν μπει ένα βράδυ στην χώρα μας δεν θα ξαναβγεί.

Ειδικότερα:

Η Ελλάδα επέδειξε διπλωματική υστέρηση

«Θεωρώ πως καλώς έπραξε ο κ. Δένδιας αλλά αφέθη εκτεθειμένος και θα έπρεπε να διαλέξει διαφορετικό δρομολόγιο, διότι δεν μπορώ να θεωρήσω ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών είναι τόσο άσχημα πληροφορημένες για το τι συμβαίνει με την δήθεν κυβέρνηση εθνικής ενότητος Τριπολίτιδος.

Η Ελλάδα σε αυτή τη περίπτωση επέδειξε μία διπλωματική υστέρηση σε ότι αφορά τις πληροφορίες οι οποίες έπρεπε να είναι στη διάθεση της για να προστατεύσει τον υπουργό εξωτερικών και βεβαίως και το κύρος της χώρας. Ο κ. Δένδιας ευτυχώς είχε τα κατάλληλα reflex και έτσι απεφεύχθη το χειρότερο, αλλά δεν παύει να αποδεικνύει μια υστέρηση των υπηρεσιών του υπουργείου εξωτερικών».

Ας δοκιμάσει ο Ερντογάν να μπει ένα βράδυ να δούμε αν θα ξαναβγεί  

«Μας έχει κουράσει ο Ερντογάν με αυτό το βράδυ. Το πιθανότερο είναι να μας βρει να πίνουμε τσιπουράκια στη παραλία και να τον κεράσουμε κι αυτόν, γιατί για περισσότερα δεν τον έχω ειλικρινά. Έχω πει επανειλημμένως, ότι είναι ορισμένα πράγματα τα οποία όταν τα λες πολλές φορές χάνουν και την αξία τους και γίνεσαι φαιδρός, λοιπόν ας δοκιμάσει να μπει αυτό το βράδυ για να δούμε αν θα ξανά βγει.

Το θέμα είναι ότι, για καλή μας τύχη παρέμεινε ο κ. Μενέντεζ και μάλιστα και κάτι επιπλέον το οποίο δεν άκουσα να το λένε τα ΜΜΕ, εισήλθε και ο γιος του κ. Μενέντεζ πράγμα το οποίο επίσης είναι πολύ θετικό.

Ο κ. Μενέντεζ τα λέει και καλά κάνει και τα λέει, εκφράζει μία άποψη, η οποία αρχίζει να κερδίζει έδαφος στο διπλωματικό κατεστημένο των ΗΠΑ, εις βάρος των λεγομένων κρατισιοναλιστών του State Department, δηλαδή αυτών οι οποίοι θεωρούν ένα τεράστιο και πολύτιμο asset την Τουρκία ακόμη και με τον κ. Ερντογάν. Ευτυχώς που τα λέει και ευτυχώς που οι ενδιάμεσες εκλογές έβγαλαν αυτό το αποτέλεσμα που έβγαλαν. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Ερντογάν να ξεπεράσει τον κ. Μενέντεζ και είναι μια καλή συγκυρία για τη χώρα. Θα πρέπει όμως και εμείς να δείξουμε ότι είμαστε στο ανάλογο ύψος, πχ. να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες με τις οποίες έχω τονίσει, δηλαδή να μην φτάσει το πράγμα στο απροχώρητο και μετά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι να κάνουμε.

Δύο μεγάλες navtex ετήσιες, μία νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία πέριξ του Καστελορίζου, ετήσιας διαρκείας, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ούτως ώστε να αποφύγουμε τη κατηγορία της Τουρκίας, όταν αυτή θα δοκιμάσει να βρεθεί και να κάνει έναν ανάλογο αποκλεισμό σε μία εκ των δύο αυτών περιοχών, να εμφανιστούμε εμείς ως επιτιθέμενοι.

Καλύτερα λοιπόν να είμαστε μέσα και να είμαστε και θεσμικά και επίσημα μέσα ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί ασάφεια στη κοινή γνώμη για το ποιος θα είναι εκείνος που μπήκε και ποιος θα είναι εκείνος που αμύνθηκε. Αυτό πρέπει να γίνει χθες! Το λέω το ξανά λέω, δεν ξέρω αν με ακούει κανείς ή αν το καταλαβαίνουν».

Σενάριο εμπλοκής Γερμανίας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

«Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι η Γερμανία ιστορικά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο  είχε τεράστιες οικονομικές βλέψεις στην Ουκρανία. , Η Γερμανία τώρα αν προσέξατε, εσύρθη για να λάβει τις απαραίτητες κυρώσεις και να προχωρήσει στις παραχωρήσεις των οπλικών συστημάτων στο καθεστώς του κ. Ζελένσκι.

Είναι φυσικό ότι η Γερμανία εμπλέκεται, το θέμα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο εμπλέκεται, για εμένα τουλάχιστον ακόμα, δεν είναι σαφής».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE