Λουκίδης | Εμβόλιο covid και γρίπης ακόμη και την ίδια ημέρα

Share on:

Με κορωνοϊο και όχι από κορωνοϊο απεβίωσε το 21% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα στατικά θνησιμότητας της χώρας μας.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης, εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να αποδίδονται ελαφρά την καρδία όλα στο σύνδρομο long covid

Επίσης σχολιάζοντας την σύγχυση που επικρατεί για το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού, ο πνευμονολόγος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως μπορούν να χορηγηθούν τα δυο εμβόλια ακόμη και την ίδια μέρα.

Ειδικότερα,

O κορωνοϊός είναι μια συνυπάρχουσα κατάσταση και όχι ο οδηγός στην νοσηλεία

Στην παρούσα φάση δεν έχουμε αύξηση στους θανάτους, ειδικότερα αν παρατηρήσουμε στις καινούργιες διατάξεις με τις οποίες μετριέται η θνησιμότητα είδαμε ότι 21% των θανάτων που αναφέρθηκαν δεν ήταν από covid αλλά με covid. Υπάρχουν όμως αυξήσεις στις νοσηλείες καθώς και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, διαταράσσοντας κάπως έτσι την ισορροπία εισαγωγών με εξιτήρια.

Αυξημένα είναι επίσης και τα ημερήσια περιστατικά. Πιστεύω ότι όλο αυτό ήταν αναμενόμενες αυτές οι αυξήσεις, γιατί ήταν κάτι που περιμέναμε με το άνοιγμα των σχολείων, με την πτώση της θερμοκρασίας και με τους πιο κλειστούς χώρους. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως μέχρι και σήμερα παρόλο που οι νοσηλείες αυξάνονται εξακολουθούν να έχουν ακόμη τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία φαίνεται ότι μάλλον ο κορωνοϊός είναι μια συνυπάρχουσα κατάσταση και όχι ο οδηγός στην νοσηλεία.

Η παραλλαγή Κένταυρος έχει προκύψει από την παραλλαγή Όμικρον, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τις χώρες όπου ξεκίνησε, φαίνεται να συμπεριφέρεται όπως η Όμικρον, να είναι δηλαδή πολύ μεταδοτική αλλά να μην έχει την βαρύτητα που είχαν οι προηγούμενες μεταλλάξεις, όπως ήταν η Δέλτα. Υπάρχουν πιθανότητες τα κρούσματα να αυξηθούν από τα 4 που έχουμε μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά η προσωπική μου γνώμη είναι πως ο Κένταυρος θα έπρεπε να έχει ήδη δείξει μια μεγαλύτερη δυναμική, όπως έδειξε η Όμικρον σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τι συμβαίνει με τον long covid

Στη χώρα μας ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ασχολήθηκε με το αντικείμενο, που ιδρύθηκαν ιατρεία. Σχεδόν από τον Μάιο του 2020 αρχίσαμε να βλέπουμε ασθενείς που είχαν νοσήσει για να δούμε εάν υπήρχαν μακροχρόνια συμπτώματα. Σαφέστατα έχει δύο δρόμους ο λεγόμενος long covid, τον προ Όμικρον και τον μετά Όμικρον. Η μια συνιστώσα θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ πιο σοβαρή, είχε πολύ περισσότερα υπολειμματικά συμπτώματα, όπου μετά την έλευση της Όμικρον αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό που έχει σημασία είναι να περαστούν δύο μηνύματα: Καλή αξιολόγηση και καλή συνεργασία ειδικοτήτων και το δεύτερο ότι δεν θα έπρεπε όλα να αποδίδονται στον long covid, αλλά πρέπει να ψάχνονται ενδελεχώς καθώς μπορεί από κάτω να κρύβονται σημαντικές ασθένειες.

Εάν υπάρξει αύξηση του επιδημιολογικού κύματος θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, διότι φάνηκε ότι υπήρξε ένα μέτρο που είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εμβόλια covid και γρίπης

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί και με την 2η αναμνηστική δόση αλλά και με το εμβόλιο της γρίπης, μπορεί μάλιστα να τα χορηγήσει και την ίδια ημέρα, δεν υφίσταται ζητήματα διαφοράς ώρας ή ημερών. Η γρίπη σίγουρα τα τελευταία 3 χρόνια δεν ήταν κάτι το οποίο βλέπαμε, είχε εξαφανιστεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στις μάσκες αλλά και στο κομμάτι της απομόνωσης που υπήρχε σε μεγάλο βαθμό. Πολύ πιθανόν φέτος να εμφανιστεί καθώς είδαμε και κάποια περιστατικά το καλοκαίρι. Η γρίπη όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, το πρώτο είναι το εμβόλιο που έχει, το οποίο χορηγείτε μια φορά τον χρόνο και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και δεύτερον το φάρμακο, που είναι χαμηλού κόστους, διατίθεται από όλα τα φαρμακεία, το λεγόμενο Tamiflu(Οσελταμιβίρη), το οποίο αντιμετωπίζει πρώιμα τα συμπτώματα της και σε πάρα πολύ καλό βαθμό. Αν κάποιος μπει στην διαδικασία να σκεφτεί ότι φέτος θα έχουμε πολλά περιστατικά με γρίπη, τότε καλό θα είναι να προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Δείτε όλη τη συνέντευξή:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE