Κώστας Μανιάτης | 400.000 νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ρεύμα έως το τέλος του χρόνου

Share on:

Έως το τέλος του χρόνου οι διακοπές ρεύματος θα έχουν ξεπεράσει τις 400.000 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκτίμησε ο Πρόεδρος των τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, σε συνέντευξή του στη Valuenews.gr και τη Γεωργία Ζιαγάκη.

Ο κος Μανιάτης αναφέρθηκε στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι εντολές για διακοπή ηλεκτροδότηση και συνέστησε μεγάλη προσοχή στους πολίτες, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά ρευματοκλοπής.

Ο Πρόεδρος των Τεχνικών της ΔΕΗ, μίλησε ακόμη για το καινούργιο εργοστάσιο στη Πτολεμαΐδα που δημιουργείται με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να επιτευχθεί η συγκράτηση των τιμών στην κατανάλωση ρεύματος.

Τέλος, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις συσκευές που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια καθώς και τρόπους εξοικονόμησης.

Ειδικότερα,

Χωρίς ρεύμα 30. 000 νοικοκυριά | Τι γίνεται με τους διακανονισμούς

«Έχουμε μια μεγάλη αύξηση στις εντολές που λαμβάνουμε για διακοπή ηλεκτροδότησης. Μάλιστα, το έχουμε επισημάνει από τον Απρίλιο μήνα, βλέποντας ήδη από τους πρώτους μήνες τι συμβαίνει, και βλέπουμε την αυξητική τάση που υπήρχε. Κατηγορηθήκαμε κιόλας ότι λέμε ψέματα. Πλέον έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 εντολές διακοπών, ενώ σε όλη την χρονιά του 2021 ο αριθμός ήταν 168.000. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζουμε πως θα έχουμε ξεπεράσει τις 400.000. Από τις 300.000 εντολές, από τις οποίες έχουν εκτελεστεί πάνω από 100.000, με κάποιους από αυτούς να έχουν κάνει διακανονισμούς για την επαναφορά του. Με την άνοδο όμως της τιμής και τους λογαριασμούς να αυξάνονται, δεν νομίζω ότι θα καταφέρνουν να πληρώνουν τους διακανονισμούς. Θεωρούμε πως τα νοικοκυριά με κομμένη την ηλεκτροδότηση έχουν ξεπεράσει τις 30,000.»

Στη συνέχεια, ο κος Μανιάτης αναφέρθηκε στην διαδικασία που μπορεί να προβεί ο πολίτης προκειμένου να κάνει διακανονισμό για την πληρωμή του ρεύματος του, όσον αφορά την ΔΕΗ.
«Ο πολίτης καλεί στο τηλέφωνο του 8009001000, δίνει τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού του ρεύματος και κανονίζεται ένας διακανονισμός, δίνοντας μπροστά ένα 10% και σε συνεργασία με τους εργολαβικούς του τηλεφωνικού κέντρου κανονίζονται οι δόσεις, όπου ο πολίτης θα βάζει και το υπόλοιπο ποσό.»

Ρευματοκλοπές

«Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τις ρευματοκλοπές, όπου κάποιος κλέβει από το ρολόι το ρεύμα του άλλου, με αποτέλεσμα αυτοί που πληρώνουν να ζημιωθούν διπλά. Για αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βάλει κανόνες, πρέπει να στηρίξει τα νοικοκυριά, να μην υπάρχουν διακοπές ειδικά τώρα που έρχεται και ο χειμώνας. Πρέπει οι πολίτες να ελέγχουνε τους μετρητές, να βλέπουν αν τα ρολόγια τους είναι κλειστά ή αν κάποιος τα έχει παραβιάσει και να γίνουν καταγγελίες όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.»

Ποιες συσκευές είναι “κόκκινες” για το νοικοκυριό – Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

«Πρέπει να κοιτάξουμε αρχικά εάν το αιρκοντίσιον που έχουμε στο σπίτι μας είναι πριν το 2000, και αν ναι, πρέπει να το αντικαταστήσουμε με inventor, γιατί αλλιώς η κατανάλωση είναι μεγάλη. Επίσης οι ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι το καλοριφέρ, που λένε ότι είναι 2000Watt, καλό θα ήταν να μην τα χρησιμοποιούμε. Θα κοιτάξουμε τι κατηγορία είναι το ψυγείο μας και γενικά να ήμαστε προσεχτικοί με το τι χρησιμοποιούμε και να μην τις αφήνουμε ανοιχτές τις συσκευές. Ακόμη, καταναλώνουν πολύ ενέργεια ο θερμοσίφωνας και η κουζίνα που μαγειρεύουμε, ένας ηλιακός θα ήταν μια καλή λύση.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο πολίτης προσέχει πολύ τι θα κάνει και πως, ψάχνοντας λύσεις να εξοικονομήσει ότι μπορεί. Σε αυτό το σημείο μας έχει φέρει η κυβέρνηση, με το ρεύμα να είναι στα 700-800 ευρώ, ενώ οι μισθοί δεν φθάνουν καν αυτό το ποσό.»

Τι να περιμένουμε με την ρήτρα αναπροσαρμογής

«Εμείς από τον Απρίλιο είχαμε τονίσει τι θα συμβεί με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Τότε η κυβέρνηση έλεγε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, και όταν εμείς της λέγαμε ότι μπορεί να την βγάλει εκτός απαντούσαν πως είναι Ευρωπαϊκή οδηγία και πως δεν γίνεται. Στην πορεία όμως αποφάσισε και την έβγαλε την ρήτρα και την ενσωμάτωσε στους λογαριασμούς, μας λέει πως δεν υπάρχει πια και πως επέστρεψε πίσω τα χρήματα που είχε πάρει από τους καταναλωτές, τα οποία ήταν μια κοροϊδία. Προσπαθούσαν να δείξουν πως το πρόβλημα που είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας και οι αυξητικές τιμές ήταν από τον πόλεμο, ενώ οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021.

Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να λέει, με τον δικό της τρόπο στους καταναλωτές να μην ακουμπάνε το ρεύμα τους, αυτές δεν είναι κινήσεις που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση. Η ευθύνη είναι όλη δική της, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς να υπάρχει πλάνο δεύτερο, χωρίς να ξέρει τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα πήγε σε πλήρη απολιγνιτοποίησης, και αυτή την στιγμή τρέχουμε να λειτουργήσουμε τους λιγνίτες, να βάλουμε μπροστά το καινούργιο εργοστάσιο στη Πτολεμαΐδα 5 όσο πιο γρήγορα γίνεται, μήπως μπορέσουμε κάπως έτσι να συγκρατήσουμε τις τιμές.

Δεν είναι εύκολο, γιατί αρκετοί συνάδελφοι μου έχουν συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επικρατεί φόβος για εργατικό ατύχημα καθώς πολλές μονάδες δεν έχουν συντηρηθεί γιατί πήγαιναν για κλείσιμο.»

Κρίσιμα και δύσκολα τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον

«Θεωρώ πως έχουμε ακόμα σίγουρα άλλα 3 χρόνια στην ενεργειακή κρίση, παρότι η κυβέρνηση με τα δείγματα που έδειξε εχθές υπολογίζει να κρατήσει μέχρι το 2030. Το μόνο σίγουρο είναι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα, πρέπει όμως να σκεφτούμε από μόνοι μας, χωρίς να ακολουθούμε τους Ευρωπαίους, για να μπορέσουμε να έχουμε στην χώρα μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε.»

«Εμείς στο σωματείο μας το 2016 είχαμε κάνει μια ημερίδα τονίζοντας πως χρειαζόμαστε και την ηλιακή ενέργεια αλλά και τις ανεμογεννήτριες, το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το νερό. Πρέπει να υπάρχει ένα ισορροπημένο μείγμα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Ναι μεν είναι πολύ σημαντική η ενέργεια του ήλιου και του αέρα, όμως δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε αυτή την ενέργεια που χάνεται. Επομένως δεν γίνεται να είναι αυτή η βάση ώστε να έχουμε πιο φθηνή ενέργεια. Χρειάζεται η βάση να είναι οι λιγνιτηκές μονάδες και με τη βοήθεια του φυσικού αερίου, των ανεμογεννητριών, των φωτοβολταϊκών να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την τιμή σε χαμηλά επίπεδα.»

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE