Κούγιας | Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος για την δικαίωση των θυμάτων

Share on:

Την εντολή των συγγενών των θυμάτων να φτάσει η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών έως το τέλος, έλαβε και υποσχέθηκε να προχωρήσει οι γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Κούγιας υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Διεμήνυσε δε προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν προκύψουν ευθύνες πολιτικές ή κομματικές θα αποδοθούν ως οφείλουν. Σύμφωνα με το κο Κούγια οι προβλεπόμενες ποινές πέραν του Σταθμάρχη είναι βαρύτατες για όλους τους υπευθύνους.

Ειδικότερα:

Tο δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια αναλαμβάνει την υπεράσπιση των θυμάτων

«Ήδη έχουν αποταθεί στο γραφείο μου εννέα οικογένειες. Επέλεξα αυτή τη στιγμή να είμαι με τα θύματα. Δεν ήταν μόνο τα νέα παιδιά που χάθηκαν.

Οι δυο τελευταίες περιπτώσεις που συγγενείς απευθύνθηκαν στο γραφείο μου είναι ένας 56χρονος πατέρας-αδελφός-θείος που έχασε τη ζωή του και είναι και μια κυρία,  56 ετών έχει μάλιστα σημαντική θέση στη Θεσσαλονίκη και ο γιός της 31 ετών σημαντικός ηθοποιός στη Λυρική σκηνή, καθώς και τα αδέλφια της. Πραγματικά κάθε ιστορία κρύβει και ένα πολύ μεγάλο δράμα.

Αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μόνο ένας ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει ήδη ομολογήσει και δεν θα μπορούσε να πράξει και αλλιώς, καθώς το δικό του ανθρώπινο λάθος είναι αυτό που οδήγησε σε αυτή την απώλεια τόσων δεκάδων ζωών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπεράσουν τους 55.Οι ευθύνες όμως είναι και αλλού, και είστε βέβαιοι όλοι ότι από τη δική μου πλευρά και εγώ και οι συνεργάτες μου, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη, να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη γιατί εμείς δεν δικάζουμε.

Εγώ υποστηρίζω την κατηγορία και αυτό που μπορώ να κάνω με την εμπειρία που έχω να αποκρυπτογραφήσω συμπεριφορές ανθρώπων, είτε αυτοί είναι οι άνθρωποι που εξέλεξαν τον σταθμάρχη να κάνει αυτή τη δουλειά και να τον μετατρέψουν από αχθοφόρο σε σταθμάρχη, είτε αυτούς που επέλεξαν αυτούς που επέλεξαν τον σταθμάρχη, είτε για τους δικούς τους λόγους, είτε για οικονομικούς λόγους, άλλους, είτε για πολιτικούς λόγους.  

Είναι αυτοί που είναι στο Διοικητικό συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι αυτοί που είναι υπάλληλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανώτεροι του σταθμάρχη. Είναι η εταιρία η ιδιοκτήτρια η Hellenic Train, η οποία επίσης ήρθε στην Ελλάδα κάνοντας μια πολύ μικρή επένδυση, γιατί μόνο με 46 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν τα τρένα στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα εάν προκύψει η ευθύνη του οποιουδήποτε πολιτικού ή κόμματος, από την πλευρά μας και αυτή την εντολή έχω από τους συγγενείς των θυμάτων, είναι να φτάσουμε μέχρι στο τέλος.

Με την εμπειρία που έχω και από την υπόθεση της Μάνδρας αλλά και στην παλαιότερη υπόθεση των Τεμπών, η δικαιοσύνη έφτασε στο τέλος. Οι προβλεπόμενες ποινές με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ενώ στο παρελθόν ήταν μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη, τώρα στους πολλαπλούς θανάτους ακόμα και σε ενδεχόμενο δόλο είναι η ποινή της ισόβιου καθείρξεως».

Οι ποινές που προβλέπονται για τον Σταθμάρχη

«Για τον σταθμάρχη συγκεκριμένα προβλέπεται η ποινή της ισόβιου καθείρξεως για το αδίκημα της διαταράξεως ασφαλείας των συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Για τις ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και τις σωματικές βλάβες εξ αμελείας που είναι πλημμελήματα, για κάθε πράξη γιατί είναι κατά συρροή και όχι κατ’ εξακολούθηση. Δηλαδή όσους νεκρούς θα έχουμε, θα έχουμε τόσες κατηγορίες και τόσες ποινές.

Για κάθε θάνατο προβλέπεται μόνο για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εκτός από την διατάραξη ασφαλείας των συγκοινωνιών, ποινή φυλάκισης ως και 5 χρόνια και για τη σωματική βλάβη το ίδιο μέχρι 5 χρόνια.

Οι ποινικές κυρώσεις είναι πραγματικά πολύ βαριές. Το θέμα είναι εάν πραγματικά οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές θα φτάσουν μέχρι το τέλος και αξιοποιήσουν το υλικό της δικογραφίας μη χαριζόμενοι σε κανέναν».

Γιατί έμεινε άγνωστος ο αριθμός των επιβαινόντων

«Γιατί δυστυχώς όσοι ήταν στο πρώτο βαγόνι εξαϋλώθηκαν και από ότι φαίνεται από την προχειρότητα που υπάρχει δεν υπήρχε ταξινόμηση, όπως υπάρχει στο αεροπλάνο που ο καθένας κάθεται στην θέση του. Ένας από τους ανθρώπους που χάθηκαν και εκπροσωπώ τους συγγενείς του, είχε εισιτήριο για τα τελευταία βαγόνια και τελικά βρέθηκε στο πρώτο. Τώρα αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού; Δεν έγινε σωστός έλεγχος μέσα στο τρένο; Δεν τους ενδιέφερε;

Από τη Δευτέρα και μετά θα ξέρουμε περισσότερα, γιατί τότε θα μας δοθεί το δικαίωμα να έχουμε αντίγραφα της δικογραφίας.

Το Σάββατο απολογείται ο κύριος κατηγορούμενος και θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE