Κουτσούκος | Το κράτος κερδοσκοπεί με σημαία το κύμα ακρίβειας

Share on:

Για κερδοσκοπία του Κράτους έναντι των πολιτών, με αφορμή το κύμα ακρίβειας, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Γραμματέας του Οικονομικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κος Κουτσούκος, μίλησε για την δέσμη μέτρων που  προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και κατηγόρησε την Κυβέρνηση Μητσότακη για έλλειψη πολιτικής βούλησης να ελέγξει την αγορά.

Αναφορικά με τη πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, ο Τομεάρχης του Οικονομικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι οι Κοινωνίες που προοδεύουν είναι αυτές με τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.

Ειδικότερα:

Αναποτελεσματικές οι προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για την οικονομία

«Με έναν πληθωρισμό που τρέχει με ρυθμούς κοντά στο 10%, που μπορεί να αποκλιμακώνεται κατά 0-1 από τον μήνα Οκτώβριο στον μήνα Νοέμβριο. Αυτό που σημαίνει πως μειώθηκε η ταχύτητα με την οποία “τρέχει”, οι τιμές δηλαδή αυξάνονται.

Επομένως λοιπόν αποδεικνύεται ότι όλες οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικές παρότι τις πολυδιαφημίζει, αυτοθαυμάζονται οι υπουργοί μεταξύ τους αλλά άμα πας στο σούπερ μάρκετ βλέπεις ότι αυτό που εχθές είχε 1 ευρώ έχει σήμερα 1,20.

Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη συγκυρία πρέπει τώρα να παρθούν μέτρα».

Τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ

«Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το ότι το κράτος κερδοσκοπεί από την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός δηλαδή αυξάνει τις τιμές και έτσι από εκεί που η Ελλάδα είχε από τους μεγαλύτερους συντελεστές ΦΠΑ το 24% και το 13% στην Ευρώπη, αυξάνει τα έσοδα του.

 Άρα λοιπόν το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα βασικά είδη κατανάλωσης. Αν δούμε την ανάλυση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μπορεί ο πληθωρισμός να τρέχει με 10%, τα τρόφιμα τρέχουμε 17%.

Η κυβέρνηση δεν έχει την διάθεση και την πολιτική βούληση να ελέγξει την αγορά. Όταν ένα προϊόν μειώνεται κατά 10% ο ΦΠΑ θα πρέπει να μειωθεί και η αντίστοιχη τιμή. Εξάλλου το μεγάλο τζίρο τον έχουν τα σούπερ μάρκετ και μπορεί εύκολα να ελεγχθεί αν η επίπτωση της μείωσης θα φτάσει στον καταναλωτή. Πολύ περισσότερο δε, από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ φαίνεται ότι τα φτωχά νοικοκυριά αυξάνουν το μερίδιο του εισοδήματος που χαλάνε σε τρόφιμα και βασικά είδη. Που σημαίνει ότι γίνονται κάθε ημέρα φτωχότεροι.

Μια άλλη πρόταση έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του προβλήματος που συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς αλλά και τα δάνεια των συνεπών δανειοληπτών, κυρίως στα στεγαστικά λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πληρώσει έως και δύο δόσεις παραπάνω σε ετήσια βάση, θα πρέπει να επιδοτηθεί η αύξηση του επιτοκίου με αντίστοιχη φορολόγηση των υπερκερδών που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και του επιτοκίου χορηγήσεων, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, για τα κόκκινα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία, προτείνουμε επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ και μια δεύτερη ευκαιρία με όρους και στοχευμένες κινήσεις.

Πέραν τούτου, η πρόταση μας για το πλαφόν στην ενέργεια, είναι μια πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι και την θέτουμε, είναι αναποτελεσματικές οι πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Δηλαδή, παίρνουμε τα χρήματα από το ταμείο της ενεργειακής μετάβασης και τα δίνουμε ως πριμοδότηση στους παρόχους και τους παραγωγούς με αποτέλεσμα τα ίδια τα λεφτά των πολιτών να τους πριμοδοτούν τα κέρδη.

Θα υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες, τις οποίες θα μοιραστούμε με τον κόσμο και νομίζω ότι απέναντι σε μια πολιτική που φαίνεται αναποτελεσματική από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από την άλλη έχουμε στοιχεία λαϊκισμού και κανένα ίχνος αυτοκριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια εναλλακτική πρόταση που θα την θέσουμε υπόψη της ελληνικής κοινωνία με δεδομένο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός “Μυρίζουν εκλογές” και να μπορέσει ο λαός να πάρει τις αποφάσεις του».

Νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

«Τα ψηφοδέλτια μας ετοιμάζονται και επρόκειτο να έχουμε ανανεωμένα ψηφοδέλτια συνέχειας και ενότητας με νέα πρόσωπα, και με αυτό εννοούμε πρόσωπα που γεννήθηκαν στην κρίση, που δεν εκπροσωπούνται πολιτικά, καθώς στις 10 και 11 του μήνα έχουμε και την κεντρική επιτροπή μας».

Με την υπόθεση των παρακολουθήσεων προς την κάλπη

«Θα είναι άρρωστο το πολιτικό κλίμα και οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού, ο οποίος συμβάλλει στην συγκάλυψη και ενώ είχε την ευκαιρία να φέρει έναν νόμο για να κατοχυρώσει την διαφάνεια και το ατομικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, παίρνει ένα νόμο, ο οποίος θα οδηγεί τον παρακολουθούμενο να μάθει την αλήθεια μετά από 3 χρόνια.

Αυτό κατά συνέπεια θα βαρύνει το πολιτικό κλίμα. Εμείς δεν πρόκειται ως δημοκρατική παράταξη, που έχουμε υποστεί τα πάνδεινα στο παρελθόν από πρακτικές παρακρατικών μηχανισμών να το ανεχτούμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να το ανατρέψουμε.

Οι κοινωνίες που προοδεύουνε έχουν δημοκρατικούς θεσμούς, έχουν λογοδοσία και διαφάνεια, διότι υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν τεράστιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και ο λαός λιμοκτονεί.

Άρα, η ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης του πολίτη συνδέεται και με το επίπεδο της δημοκρατίας και των θεσμών».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE