Κουκουμέρια | «Σβήνουν» οι φούρνοι στην Ελλάδα – Έρχονται και νέα λουκέτα

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των αρτοποιών έκρουσε σε συνέντευξή της στην Valuenews.gr και την Γεωργία Ζιαγάκη, η Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Έλσα Κουκουμέρια. Όπως γνωστοποίησε τουλάχιστον 200 αρτοποιεία έβαλαν λουκέτο, ενώ άλλα 1.500 βρίσκονται στο κόκκινο εξαιτίας της πρωτοφανούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κα Κουκουμέρια, έκανε λόγο για μείωση στην κατανάλωση του ψωμιού κατά 20%, εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει τα Ελληνικά νοικοκυριά.

Η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδοας, κατήγγειλε ακόμη την τακτική ορισμένων υπεραγορών και super market να μην αναγράφουν στην ετικέτα πώλησης του ψωμιού, την κατεψυγμένη ζύμη που προήλθε το προϊόν.

Ειδικότερα:

Λουκέτο σε 204 αρτοποιία στην Ελλάδα και 1.500 στο κόκκινο

Τα λουκέτα είναι απόρροια όλων αυτών που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή τον τριπλασιασμό του κόστους της ενέργειας και της αύξησης των πρώτων υλών. Βέβαια, η ενέργεια κατέχει τον πρώτο ρόλο καθώς όταν ένα αρτοποιό την προηγούμενη χρονιά είχε μέσο λογαριασμό 1000 ευρώ τον μήνα και τώρα έχει 3000, καταλαβαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το έξοδο. Και κάπως έτσι, έχουμε 204 αρτοποιία σε όλη την Ελλάδα που κλείσανε και από τα υπόλοιπα 14.400, ένα 15%, δηλαδή 1.500 καταστήματα είναι στο κόκκινο. Δηλαδή με αναστολές πληρωμών, με το να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και με μεγάλή δυσκολία να πληρώνουν το ρεύμα.
Σε εμάς το ιδιαίτερο που έχει είναι ότι επειδή παράγουμε φρέσκο ψωμί, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια οικονομία, δεν μπορούμε να μειώσουμε τις κιλοβατώρες. Πρέπει δηλαδή κάθε μέσα να παράγουμε.

Δεν είναι όμως μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί ένας λογαριασμός φυσικού αερίου που πριν ήταν 800 ευρώ, τώρα είναι 2.500 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν πολλοί συνάδελφοι πέρυσι ήταν στα 1,40 το λίτρο (1.000 λίτρα χρειάζεται περίπου ένας φούρνος), τώρα που μιλάμε έχει 2,10. Όλα αυτά τα κόστη λοιπόν αναγκάζουν τα αρτοποιία να κλείσουν και όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται δύο προβλήματα. Πέρα από την ανεργία που προκύπτει και για τον αυτοαπασχολούμενο αλλά και για τους εργάτες, ο κόσμος στο τέλος δεν θα βρίσκει να φάει φρέσκο ψωμί και θα αναγκάζεται να τρώει κατεψυγμένη ζύμη από τις υπεραγορές και τα super market.

Μέσα από έρευνες που έχουμε κάνει σαν Ομοσπονδία, σίγουρα ο φούρνος κατέχει ειδική θέση στις προτιμήσεις του καταναλωτή, παρόλα αυτά αν δεν υπάρχει ο φούρνος αναγκαστικά κάπου θα πρέπει να στραφεί. Το σίγουρο είναι πως αν αντέχουν οι φούρνοι, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες δυσκολίες στην Ελλάδα, συμβαίνει μόνο επειδή είναι οικογενειακή επιχείρηση, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η οικογένεια θα βάλει το κεφάλι κάτω και θα συνεχίσει. Δυστυχώς όμως αν συνεχιστεί αυτό με την ενέργεια θα μπούνε σε πολλά αρτοποιία λουκέτο.

Πιο ακριβό το κατεψυγμένο ψωμί

Ένα 85-87% προτιμά το ψωμί του φούρνου, σύμφωνα με τις έρευνες μας. Υπάρχει βέβαια και ένα 9% που το προμηθεύεται από το super market, καθώς δεν γνωρίζει ότι είναι κατεψυγμένο. Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι δεν τηρούνται, γιατί κανονικά στα super market και στις υπεραγορές που υπάρχει ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται βάση νόμου σε μια ετικέτα 35χ50. Κάτι που όμως δεν τηρείται. Εμείς αυτό που ζητάμε τώρα και ζητήσαμε και από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη είναι να προστεθεί στο καλάθι της νοικοκυράς το κατεψυγμένο ψωμί, έτσι ώστε και ο καταναλωτής να ξέρει για τι πράγμα μιλάμε και μετά να επιλέξει. Μετά από φωτογραφική έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι το κατεψυγμένο ψωμί είναι πιο ακριβό. Αυτή την στιγμή δηλαδή 1 κιλό ψωμί στον φούρνο στοιχίζει από 2,85-3,15 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στο super market ξεκινάει από 4 ευρώ και πάνω. Οι καταναλωτές δεν είναι ενήμεροι καθώς πολλές φορές συμβαίνει μικρές τιμές να κρύβουν μεγάλες παγίδες, δηλαδή η μονάδα μέτρησης είναι το κιλό, αυτή είναι που καθορίζει την τιμή και όχι μια προσφορά.

Επιδότηση που φτάνει τα 40 λεπτά η κιλοβατώρα

Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε μια επιδότηση της τάξεως των 23 λεπτών ανά κιλοβατώρα, που ήταν πάρα πολύ λίγα, θα έπρεπε να πληρώσουμε εμείς για τον μήνα 35 λεπτά την κιλοβατώρα. Μετά από σχετική δική μας ενημέρωση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη τελικά μας έδωσε επιπλέον επιδότηση, η οποία φθάνει τα 40 λεπτά. Είναι σίγουρα μια βοήθεια, παρόλα αυτά δεν λύνει το πρόβλημα. Εμείς αυτό που ζητάμε και το θεωρούμε πολύ σημαντικό για εμάς αλλά και για κάθε επιχείρηση, είναι να έχουμε την δυνατότητα να επιχειρήσουμε σε ένα σταθερό περιβάλλον και να έχουμε μια σταθερή τιμή της κιλοβατώρας γύρω στα 16 λεπτά, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε και κάποιο κοστολόγιο. Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 1 χρόνο παίρναμε την κιλοβατώρα μόνο 7 λεπτά, είναι το διπλάσιο και κάτι παραπάνω. Ο αρμόδιος Υπουργός έχει δείξει την διάθεση να βοηθήσει τους αρτοποιούς, έχει κατανοήσει το πρόβλημα.

Ένας φούρνος για να καταφέρει να επιβιώσει πρέπει να ψάχνει πάρα πολύ να βρει πρώτες ύλες στην καλύτερη τιμή που μπορεί και με πάρα πολύ προσωπική εργασία. Το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό έχει επιπτώσεις και στους συνεργάτες εργατοτεχνίτες, θα μειωθούν δηλαδή σίγουρα οι ώρες εργασίας τους και πιθανόν να υπάρξουν και απολύσεις.

20% μείωση στην κατανάλωση

Η κατανάλωση του ψωμιού έχει μειωθεί σε ένα ποσοστό 20%, και αυτό είναι πολύ λογικό από την στιγμή που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επομένως και το εισόδημα για τις αγορές μειώνεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που επισκεπτόταν τον φούρνο κάθε μέρα, τώρα μπορεί να έρθει 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο κόστος του ψωμιού, δεν έχουμε δηλαδή στοιχεία που ο καταναλωτής αναφέρει πως το ψωμί είναι ακριβό και δεν μπορεί να το αγοράσει, αλλά έχει να κάνει με το διαθέσιμο του εισόδημα, το οποίο πρώτα εξανεμίζεται σε λογαριασμούς και μετά ότι μείνει πηγαίνει στην αγορά.

Δείτε το βίντεο:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE