Κορκίδης | Στόχος μας η μείωση του πληθωρισμού έως και μια μονάδα

Share on:

Την άποψη ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη μόνιμη μείωση των φόρων μετά την θέσπιση της εφαρμογής των επιδομάτων, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εξέφρασε σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου και την Valuenews.gr, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Ο κος Κορκίδης υποστήριξε ακόμη ότι στόχος των Επιμελητηρίων αποτελεί η αλλαγή της επενδυτικής βαθμίδας στη χώρας. Τόνισε ακόμη, φιλοδοξία όλων είναι την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, ο τζίρος λιανικής να φτάσει στα επίπεδα των 6 δις ευρώ, που ήταν ο τζίρος του 2019. Τελικός σκοπό  αποτελεί η μείωση του Εθνικού πληθωρισμού από μισή έως μία μονάδα.

Η ενεργειακή κρίση άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες

«Θέλουμε να είμαστε ένα ανάχωμα στον πληθωρισμό και σε αυτή την περίοδο ακραίας ακρίβειας για όλους μας, γιατί όλοι είμαστε καταναλωτές. Πιστεύω ότι οι φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις έρχονται την πιο κατάλληλη στιγμή. Προσπαθούμε με γενναίες εκπτώσεις να προσεγγίσουμε εμείς τον καταναλωτή.

Η ενεργειακή κρίση έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες και εμείς πρέπει να πάμε κοντά σε αυτές τις συνήθειες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αποσπάσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς και της κατανάλωσης και πρέπει κάθε φυσικό κατάστημα να έχει και ένα ολοκληρωμένο e shop.

Η ισοτιμία Ευρώ – δολαρίου είναι δυστυχώς ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας στην εξίσωση επίλυσης της οικονομικής κρίσης που διανύουμε».

Οικονομική κρίση και επιχειρηματικός κόσμος

«Η στήριξη σε Εθνικό επίπεδο είναι γενναία. Τα 43 εκατ. ευρώ το 2021 και τα άλλα 8,44 δις που έχουν προϋπολογιστεί για το 2022, τα οποία νομίζω ότι μέχρι τέλους του 2022 θα έχουν αυξηθεί. Ήδη συζητούνται μέτρα στήριξης και των ευάλωτων νοικοκυριών 1 δις ευρώ για τον Αύγουστο που θα επιδοτήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και ακολουθούν και άλλα 2 δις ευρώ σε μέτρα, τα οποία θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρό και πολύ σωστό  η Κυβέρνηση από προσωρινά επιδόματα να τα κάνει μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στην οικοδομή, ενδεχομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τέλους του χρόνου, ίσως και μια αναθεώρηση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε 6 – 7 κατηγορίες τροφίμων από τον Σεπτέμβριο και μετά, δηλαδή  μετά την Τουριστική περίοδο, ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν και να πάρουν ανάσα και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτά είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, της κοστολόγησής τους δηλαδή. Κοστολογούνται γύρω στα 2 δις αυτά τα μέτρα».

Στόχος μας να γυρίσουμε σε μια επενδυτική βαθμίδα

«Δεν χρειάζεται να ξαναγραφτεί ο προϋπολογισμός, δεν χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τις οικονομικές προβλέψεις και να αναθεωρήσουμε αριθμούς που μας βάζουν εκτός στόχων. Ο στόχος μας είναι να γυρίσουμε σε μια επενδυτική βαθμίδα. Θέλουμε αυτή την ανάπτυξη του 3,5 – 4% στη χώρα μας. Όλα αυτά θα τα δούμε από την τουριστική κίνηση. Πιστεύουμε ότι τα 18 δις ευρώ μπορούν να γίνουν 19,5 δις ευρώ φέτος και λόγω της επαναφοράς των τουριστικών ροών στα επίπεδα του ’19, αλλά και λόγω του πληθωρισμού και στην Ευρώπη που είναι 8,6% . Επίσης η αύξηση του τουρισμού δημιουργεί μια εισαγόμενη κατανάλωση, η οποία και αυτή μπαίνει στο άθροισμα του συνολικού τζίρου μας.

Εμείς έχουμε βάλει σαν στόχο, την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, ο τζίρος λιανικής να φτάσει στα επίπεδα των 6 δις ευρώ, που ήταν ο τζίρος του 2019  και ο δεύτερος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε από μισή έως μία μονάδα τον Εθνικό πληθωρισμό. Από τον Ιούνιο που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις ελπίζουμε σε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Επαναλειτουργία των Ναυπηγικών Μονάδων του κόλπου της Ελευσίνας

«Επιτέλους αυτός ο βιομηχανικός γίγαντας ξυπνάει, δημιουργείται πάλι ναυπηγική τρίαινα μεταξύ Σύρου – Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. 18 δις δολάρια το συνάλλαγμα που φέρνανε αυτά τα τρία ναυπηγεία στη χώρα μας. Θέλουμε να επανέλθουμε σε αυτά τα έσοδα, είναι κάτι το οποίο το δικαιούμαστε. Πρέπει ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο, που είναι ο Ελληνόκτητος να έχει αυτές τις υπηρεσίες, ναυπηγοεπισκευής και ίσως και ναυπήγησης στη χώρα μας. Θεωρώ ότι έχουμε την δυνατότητα, έχουμε τις δεξιότητες, έχουμε το προσωπικό, έχουμε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, έχουμε τώρα και τους Νόμους που πραγματικά μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία της χώρας μας και αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE