Κοντός | Ο Αγροτικός Τομέας πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του Κυβερνητικού σχεδιασμού

Share on:

Τον σημαντικό ρόλο του Αγροτικού τομέα στη χώρα, που συνεπάγεται από την επάρκεια τροφίμων στη απευχόμενη περίπτωση κλεισίματος των συνόρων μας, καταδεικνύει στο βιβλίο του με τίτλο ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός.

Ο κος Κοντός, παρουσίασε το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ΕΒΕΑ, παρουσία των δύο πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και πλήθος κόσμου από τον αγροτικό τομέα στη Θράκη και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Κοντός αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους του νέου του βιβλίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα ύπαρξης δημοσίου διαλόγου για τα αγροτικά ζητήματα.

Ειδικότερα:

Ο Αγροτικός τομέας πρέπει να μπει σε δημόσιο διάλογο

«Το βιβλίο μου πραγματεύεται θέματα αγροτικής  πολιτικής  και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα, όπως είναι η συμμετοχή του αγροτικού τομέα, η σπουδαιότητα του στην περιφερειακή ανάπτυξη, θέματα που έχουν σχέση με τα αγροτικά μας προϊόντα πως μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικό, πιο παραγωγικός  πως μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους αγρότες στην
περιφέρεια και στην αγροτική επιχειρηματικότητα και βέβαια περιλαμβάνει μέσα και μία μελέτη που κάναμε με εκλεκτούς συνεργάτες για την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης, στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη.

Στόχος μου είναι να μπει επιτέλους ο αγροτικός τομέας σε ένα δημόσιο διάλογο που να δείξει τη σπουδαιότητα του και βέβαια να παρθούν και όλες εκείνες οι αποφάσεις που χρειάζονται από τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να τείνει της ανάλογης στήριξης.

Είναι το τρίτο βιβλίο που γράφω πάντοτε για τα αγροτικά. Εγώ ξέρετε δεν φιλοδοξώ να έχω λογοτεχνικές δάφνες άλλωστε δεν ήμουν ποτέ έτσι λογοτέχνης, αλλά απλούστατα εκφράζω την αγωνία και την αγάπη μου για ένα χώρο που πιστεύω ότι αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση του
κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια .

Πιστεύω ότι μία χώρα καθαρά αγροτική όπως είναι η Ελλάδα με εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, με μεγάλη εμπειρία των αγροτών παρά τα αρνητικά στοιχεία που έχει μπορεί να έχει μια πορεία αρκεί χθες όχι σήμερα να κάνουμε ένα καινούριο σχέδιο και να εφαρμόσουμε μια αναπτυξιακή
πολιτική για τον τομέα. Τι θέλω να πω. Θέλω να πω ότι πρέπει να βρεθεί ο αγροτικός τομέας στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ξέρετε πολλές φορές τα στοιχεία που παρουσιάζονται για τον αγροτικό τομέα δεν ερμηνεύονται με την ανάλογη βαρύτητα θα έλεγα. Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό. Λένε στο υπουργείο Οικονομικών ότι ο αγροτικός τομέας, ο πρωτογενής τομέας μάλλον περίπου αντιπροσωπεύει το 4,5 % της ονομαστικής ακαθάριστης προσόδου της χώρας. Αυτό είναι κάτι πολύ παραπλανητικό που μας εμποδίζει να σχεδιάσουμε μέτρα για τη στήριξη των αγροτών, διότι στην
πραγματικότητα μιλούμε για πρωτογενή παραγωγή. Αν όμως συμπεριλάβουμε τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, τις υπηρεσίες και τα πολλαπλασιαστικά
αποτελέσματα που δημιουργούνται , τότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσοστά αρκεί να σας πω ότι με βάση τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στην Βόρεια Ελλάδα προέρχονται από τον αγροτικό τομέα.

Τι χρειάζεται να γίνει.?  Χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα σχέδιο το δεύτερο που χρειάζεται είναι αξιοποίηση των πόρων της ευρωπαϊκής ένωσης. Εάν δεν αξιοποιήσουμε στο 100% τα δισεκατομμύρια που εισπράττουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργήσουμε υποδομές, για να ενημερώσουμε τους αγρότες , για να στηρίξουμε την τυποποίηση, τη συσκευασία των προϊόντων, τη προώθηση στις αγορές και κυρίως να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Περιφέρεια με τα προγράμματα των νέων αγροτών καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα δεν θα μειωθούν θα διευρυνθούν.

Και κάτι άλλο που θέλω να σας πω. Πολύ σωστά αναφέρετε κάποια θέματα, τα οποία πλέον άρχισαν και γίνονται πολύ επίκαιρα κλιματική κρίση, κλιματική κρίση είναι κάτι το οποίο πριν από κάποια χρόνια δεν το υπολογίζαμε όπως έπρεπε να το υπολογίσουμε τώρα όμως χτυπάει σε πάρα πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και κυρίως τον αγροτικό τομέα, άρα πρέπει να πάρουμε μέτρα για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Κάθε χρόνο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταστρέφεται. Αν εμείς κατορθώσουμε και παράξουμε προϊόντα ανταγωνιστικά προϊόντα αποκτούμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών που δεν θα μπορέσουν να προστατεύσουν τις παραγωγές τους.

Υπάρχουν τρόποι ενεργειακής προστασίας αντιχαλαζιακή προστασία, δίχτυα σύγχρονοι τρόποι που θα πρέπει με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ένωσης να προχωρήσουν αμέσως. Επίσης ένα άλλο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε και το βλέπουμε πλέον καθημερινά είναι το θέμα της εξεύρεσης εργατών γης. Μέρος της παραγωγής μας μένει πλέον και καταστρέφεται στα χωράφια,
γιατί δεν υπάρχουν εργάτες  δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες για να κάνουν τη δουλειά αυτή .Οι άλλες χώρες η Ιταλία η Ισπανία, το λύνουν με διακριτικές συμφωνίες που γίνονται, δηλαδή ο κάθε αγρότης δηλώνει τι χρειάζεται πόσους  χρειάζεται στο αρμόδιο υπουργείο μέσω διακρατικών συμφωνιών λύνεται το θέμα. Εδώ ο κάθε αγρότης προσπαθεί  από μόνος του να βρει εργάτες για να μπορέσει να συλλέξει την παραγωγή του και γενικά θέλω να σας πω υπάρχουν τα εργαλεία, τα οποία δυστυχώς εμείς δεν αξιοποιούμε. Και θα πρέπει για να καταλήξω να συμφωνήσουμε σε κάτι επιτέλους, ότι οι πόροι που έρχονται από την ευρωπαϊκή ένωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό σε επιδοματικούς λόγους – σκοπούς δηλαδή οι στρατηγικές που έχουν σχέση σε επιδοτήσεις αλλά, κυρίως αναπτυξιακούς» .

Η μείωση της φορολογίας των Αγροτών απαιτεί αντισταθμιστικούς όρους

Βέβαια το ζητούμενο είναι αυτό αρκεί να σας πω ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν των αγροτών που κάνουν δηλώσεις για να εισπράξουν επιδοτήσεις  κάτω από 40 ετών είναι μόνο το 17%.

Καταλαβαίνετε  ότι σε 3 χρόνια θα ψάχνουμε να βρούμε αγρότες και το θέμα της φορολογίας των αγροτών είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν πάρα πολύ σοβαρά υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν να βρεθούν και πολλά αντισταθμιστικά αντισταθμιστικές καταστάσεις που θα μπορούν να τείνουν στη μείωση της φορολογίας των αγροτών .

Για παράδειγμα εάν εντάξουμε τους αγρότες σε συμβολαιακή γεωργία για παράδειγμα έτσι ή αν τους ωθήσουμε να διακινούν τα προβλήματα μέσω συνεταιρισμών που δεν υπάρχει καμία παράνομη διακίνηση προϊόντων θα είχαμε μεγαλύτερη είσπραξη φόρων και από την άλλη την πλευρά θα είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη φορολογία των αγροτών, δηλαδή μέσα από τη πάταξη όποιας φοροδιαφυγής θα μπορούσαμε να δώσουμε και ελάφρυνση σε αυτούς τους αγρότες οι οποίοι νόμιμα διακινούν τα προϊόντα τους.

Επίσης θέλω να σας πω θα είναι απαραίτητο να έχουμε μειωμένη ή μηδενική φορολογία στους νέους αγρότες έτσι ώστε να έχουν μια ουσιαστική στήριξη και να μπορέσουν να ξεκινήσουν με ελπίδα και να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία, όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα.
Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία δυστυχώς δεν τα αγγίζουμε σαν πολιτεία αλλά το πρόβλημα είναι  ότι και φάνηκε και τώρα με το covid ξέρετε τώρα που έκλεισαν τα σύνορα ήταν ξεκάθαρο ότι ο αγροτικός τομέας συνέχισε να λειτουργεί, όμως εάν πάρουμε υπόψη μας ότι η χώρα θα πρέπει πάντοτε να διαθέτει τρόφιμα , να διαθέτει υγειονομικό υλικό και στρατιωτικό υλικό καταλαβαίνετε πόσο σημαντικός είναι ο αγροτικός τομέας σε περίπτωση που για οποιονδήποτε  λόγο κλείσουν τα σύνορα της πατρίδας μας.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

 

 

 

https://youtu.be/NMH4HFlYf5o

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE