Κατρούγκαλος | Σε αδιέξοδο η Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία

Share on:

Για αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Ελλάδα, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως είπε ο κος Κατρούγκαλος, η κατάσταση αυτή οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση να απέχουν από τις ψηφοφορίες.

Ο Πρώην Υπουργός αντιπαρήλθε τα περί έλλειψης πατριωτισμού, που καταλόγισε ο Πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας το νέο νόμο  του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και το νέο μισθολόγιο, που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προεκλογική φωτοβολίδα και κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει την κούρσα των εξοπλισμών με την Τουρκία, καθώς τελείται σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας και των πολιτών.

Ειδικότερα:

Η Ελληνική αριστερά δεν έχει δώσει δείγματα ότι δεν είναι βαθύτατα πατριωτική δύναμη

 «Οι αντιπαραθέσεις είναι καλό πράγμα, τρέφουν τη Δημοκρατία αρκεί να γίνονται με όρους που δεν αμφισβητούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του πολιτικού αντίπαλου, που δεν πρέπει να αμφισβητούνται σε μια Δημοκρατία, όπως είναι ο Πατριωτισμός του.

Το ανησυχητικό σε αυτή την συζήτηση ήταν ότι ο κος Μητσοτάκης, όπως γινόταν στις χειρότερες ημέρες της Ελληνικής δεξιάς, την περίοδο του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου καταλόγισε έλλειμμα πατριωτισμού στον Αλέξη Τσίπρα και είναι και υπότροπος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Στη συζήτηση για τις Αμερικανικές βάσεις , λίγους μήνες πριν, τον είχε καταγγείλει ότι για αυτόν ο πατριωτισμός είναι άγνωστη λέξη. Δεν θέλω να αντιστρέψω τις κατηγορίες και να πω ότι η αριστερά ήταν πάντοτε πατριωτική, νομίζω ο μέσος Έλληνας γνωρίζει ότι το μεγάλο έπος της αντίστασης είχε ξεκινήσει από το ΕΑΜ. Και διαχρονικά η Ελληνική αριστερά δεν είχε δώσει πότε δείγματα ότι δεν είναι μια βαθύτατα πατριωτική δύναμη. 

Το βασικό μου επιχείρημα είναι ότι στα Εθνικά θέματα που θέλουμε να έχουμε Εθνικό Μέτωπο και Εθνικές συναινέσεις είναι εντελώς διαλυτικές και υπονομευτικές παρόμοιες τάσεις.

Παρά τις κατηγορίες ότι τάχα ότι εμείς δεν κάναμε τίποτα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας, ο βασικός λόγος που αυτή τη στιγμή έχουμε μια αξιόμαχη αεροπορία είναι γιατί 80 F16 αναβαθμίστηκαν από την δική μας την αμυντική βιομηχανία την πιο δύσκολη περίοδο από όλες, την περίοδο της μνημονιακής κρίσης. Και η βασική κριτική που έχουμε ασκήσει στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι μολονότι έχει προχωρήσει σε ένα θηριώδες πρόγραμμα εξοπλισμών, δεν έχει φροντίσει ούτε μια βίδα να προστεθεί σε αυτές τις μεγάλες προμήθειες. Η περίπτωση των φρεγατών είναι η πιο χαρακτηριστική, γιατί εμείς την διαπραγματευόμασταν αλλιώς».

Νέο ειδικό μισθολόγιο για τους ένστολους

 «Αυτή η εξαγγελία είναι προφανώς προεκλογική φωτοβολίδα. Είναι πράγματι κρίμα κάθε φορά που έχουμε έναν νεκρό στις Ένοπλές Δυνάμεις, η θυσία των δύο πιλότων μας. Να θυμόμαστε το πόσο χαμηλές είναι οι αμοιβές τους και να μην κάνουμε τίποτα άλλο το προηγούμενο διάστημα για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικά άξια αμοιβές σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένα γενικότερο θέμα. Οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί στην Ελλάδα γενικότερα και το ζήτημα της αξιοπρέπειας προφανώς δεν αφορά μόνο τους στρατευμένους Έλληνες, αφορά όλους τους Έλληνες. Πολύ δε περισσότερο πρέπει να έχουμε μια μέριμνα σε αυτούς που καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους».

Χρειαζόμαστε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις  

«Χρειαζόμαστε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις ακριβώς για να έχουμε ισορροπία δυνάμεων και να μην μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει στην πράξη τις εκβιαστικές της, επιθετικές της πολιτικές. Αυτό είναι διαφορετικό όμως από μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλιστικών με την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή τέσσερις φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ, μεγαλύτερο πλούτο από εμάς. Σε μια κούρσα λοιπόν εξοπλισμών, που δεν γίνεται με τρόπο ώστε να εξασφαλίζει ότι και έχουμε εμείς την αναγκαία επάρκεια στους εξοπλισμούς μας, ώστε να αποτελούμε ισόρροπη δύναμη στην ισχύ της Τουρκίας, αλλά και ταυτόχρονα να μην εξαντλείται η Ελληνική οικονομία. Αν δεν εξασφαλίσουμε και αυτούς τους δύο παράγοντες κινδυνεύουμε να πάθουμε αυτό που έπαθε και η Σοβιετική Ένωση στην αντίστοιχη κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ.

Γιαυτό εμείς προτείνουμε αυτό που ονομάζουμε επαρκή άμυνα. Δηλαδή άμυνα με έξυπνους εξοπλισμούς, που να βασίζεται στις προτάσεις των επιτελείων και να παίρνει υπόψη της τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Για αυτό το λόγο ψηφίσαμε από τα 14 δις , τα 11 δις. Ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν θέλουμε ούτε σκάνδαλα να έχουμε, γιαυτό το λόγο καταψηφίσαμε το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα, που το κόστος του εκτοξεύτηκε σε πάνω από 1 δις ευρώ, ενώ εμείς το διαπραγματευόμασταν με το ένα τρίτο των χρημάτων. Όπως καταψηφίσαμε και εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είχαν προταθεί από τα επιτελεία, αλλά που τις επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός εν είδει πάλι προεκλογικής φωτοβολίδας. Όπως ήταν τα πρόσθετα rafale, όχι τα αρχικά rafale τα οποία βασίζονταν σε προτάσεις του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας.

Εμείς θέλουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε και μια οικονομία που να έχει και τη δυνατότητα και κοινωνική πολιτική να ασκεί και να μην εξαντλείται μακροπρόθεσμα σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Η Διπλωματία των σεισμών δεν θα έχει οφέλη

«Ο Ελληνικός λαός από την ίδια του την ψυχοσύνθεση δείχνει αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όσους είναι σε μια δύσκολη στιγμή, ειδικά στους γείτονές του. Στο παρελθόν είχαμε πράγματι περιπτώσεις που η διπλωματία των σεισμών βοήθησε στην βελτίωση των διμερών σχέσεων. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα στις διμερείς μας σχέσεις, ακριβώς γιατί το κλίμα με ευθύνη της Τουρκίας έχει οξυνθεί πολύ. Προεκλογικά δεν βλέπω να πέφτουν οι τόνοι εκεί. Μόνο με διάλογο μπορούν να λυθούν οι διαφορές μας».

Που στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αποχή από τις ψηφοφορίες

«Εμείς θέλαμε να αντιδράσουμε σε κάτι που θεωρούσαμε ως πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, τις παρακολουθήσεις, αλλά και το ότι ο Πρωθυπουργός αντί να τις διερευνήσει, λέει ότι δεν ήταν καν διαπιστωμένες. Παρακολουθούνταν η ηγεσία του στρατεύματος, οι υπουργοί του. Παρακολουθούνταν πολιτικοί του αντίπαλοι. Ποια δεν έχουμε κατηγορίες ή διαρροές για αυτό, έχουμε την επιβεβαιωμένη από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, έρευνα επί της υπόθεσης. Προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε σε αυτό με την πρόταση μομφής, που είναι το ύψιστο κοινοβουλευτικό όπλο, που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση.  Η ίδια η συζήτηση ανηπαρήγαγε το πρόβλημα δεν το επίλυσε.

Θεωρήσαμε λοιπόν ότι έπρεπε να δώσουμε μια συνέχεια, σε συμβολικό επίπεδο. Γιατί δεν απέχουμε συνολικά από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, από τις ψηφοφορίες απέχουμε. Ούτως εις άλλως και η συμμετοχή μας δεν μπορούσε να αποτρέψει το αποτέλεσμα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρήσαμε όμως ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε αμέτοχοι να φτάνει σε αυτό το αδιέξοδο η κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία»

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE