Καρακώστας | Σπάνιο φαινόμενο οι σεισμοί άνω των 7 ρίχτερ στην Ελλάδα

Share on:

Η μικρής κλίμακας σεισμική δραστηριότητα που καταγράφει η επιστημονική κοινότητα στην χώρα μας, η θάλασσα αλλά και οι καλές κατασκευές των κτηρίων, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες μη εκδήλωσης μεγάλου μεγέθους σεισμού στον Ελλαδικό χώρο.

Αυτό ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο Α.Π.Θ. Βασίλης Καρακώστας.

Αναφορικά με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ο κος Καρακώστας υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ένας τόσος ισχυρός σεισμός. Υποστήριξε δε ότι η Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια δυνατή ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία όμως δεν αναμένεται στο πρόσεχες μέλλον αλλά πολλές δεκαετίες μετά.

Ειδικότερα:

Δεν περιμέναμε τέτοιο ισχυρό σεισμό

«Οι σεισμοί αυτοί ήταν πολύ ισχυροί για την περιοχή που έγιναν. Ο μεγαλύτερος σεισμός που είναι γνωστός στην Τουρκία έως τώρα είχε το ίδιο μέγεθος, αλλά δεν ήταν σε αυτή την περιοχή, ήταν στην περιοχή της Βόρειας Ανατολίας. Βεβαίως και εκεί είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές. Αυτός ο σεισμός είχε το 1939. Θέλω να σας πω ότι στον χώρο αυτό γίνονταν μικρότεροι σχετικά σεισμοί, ισχυροί ναι μεν αλλά της τάξη των 7 ρίχτερ. Αλλά το 7 με το 7,8 διαφέρει  πάρα πολύ. Έτσι δεν μπορεί να πει κανείς ότι τους περίμενε ότι θα γίνουν.

Ωστόσο υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να λειτουργήσουν σπάνια και μπορούν να προκαλέσουν αυτό εδώ το αποτέλεσμα και να έχουμε έναν ή δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς, όπως την περίπτωση την τωρινή».

Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

«Από το 1999 που έγινε ο σεισμός αυτός στο Ιζμίτ, όπου και τότε είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές, όχι βέβαια αυτού του επιπέδου που βλέπουμε σήμερα στην Τουρκία. Από τότε έγιναν εργασίες με βάση τις οποίες προκύπτει ότι η Κωνσταντινούπολη είναι σε ένα χώρο, όπου μελλοντικά δεν ξέρουμε ακριβώς πότε, θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός. Όταν λέμε μελλοντικά δεν εννοούμε στο απώτερο μέλλον, αλλά σε κάποιες δεκαετίες. Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόγνωση με την έννοια να μπορώ να πω στον κόσμο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε όταν γίνει ο σεισμός να σωθεί. Αυτό βεβαίως έχει αξία. Η αξία είναι ότι αντισεισμικός κανονισμός και άλλα προληπτικά μέτρα, μια γενικότερη προετοιμασία θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι έχουν πάρει κάποια μέτρα οι Τούρκοι, όσον αφορά τους φορείς που σχετίζονται με τους σεισμούς, αλλά από εκεί και πέρα το πώς είναι οι κατασκευές αυτό είναι άλλο θέμα».

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από μεγάλο σεισμό

«Στην Ελλάδα οι σεισμοί που γίνονται είναι μικρότερων μεγεθών. Συνήθως έχουμε σεισμούς κάτω από το 7, σπανίως περνάμε το 7 μέγεθος. Έχουμε κάποιες περιπτώσεις που το 7 έχει ξεπεραστεί, όμως και οι κατασκευές αντιδρούν καλύτερα, αλλά πολλές φορές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι σεισμοί δεν γίνονται κάτω από κατοικημένες περιοχές αλλά στη θάλασσα και μερικές δεκάδες χλμ. και δέκα χλμ. και 20 χλμ. που μπορεί να μεσολαβούν από την επικεντρική περιοχή μέχρι την ξηρά και τις περιοχές, όπου υπάρχουν κατοικίες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Έχουμε δει ότι και σεισμοί της τάξεως των 6 ρίχτερ στον Ελληνικό χώρο, όπως ήταν αυτός της Αθήνας το 1999 έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Αλλά και λίγες ζωές να χαθούν, αυτό είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Πολύ σπάνια στον Ελληνικό χώρο μπορεί να γίνει ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Η περίοδος επανάληψης τέτοιων σεισμών είναι της τάξης των 2.500 ετών ή και περισσότερο.

Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μέσα στα φαινόμενα που μπορούμε να έχουμε σχεδιάσει την προστασία μας και να μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν μεγάλο σεισμό.

Δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε σε καμία περίπτωση συζητήσεις για τέτοιου είδους σεισμούς, γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μας απασχολήσουν ποτέ στην σημερινή κοινωνία. Δεν χρειάζεται να σπέρνουμε τον πανικό στον κόσμο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι σε όλη την χώρα στο ίδιο επίπεδο και εδώ χρειάζεται να γίνουν κάποια βήματα. Θα πρέπει σε συνεργασία με τον Επιστημονικό κόσμο της χώρας, οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να μπορέσουν να καθορίσουν ποιες περιοχές χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή σε σχέση με κάποιες άλλες».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE