Καραθάνος | Έλεγχοι του Υπουργείου Υγείας σε Πολυεθνικές για ελλείψεις φαρμάκων

Share on:

Κανένα πρόβλημα στην παροχή αντιικών φαρμάκων δεν αντιμετωπίζει η χώρα, ξεκαθαρίζει με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, Μπάμπης Καραθάνος.

Ωστόσο, σημαντική καταγράφεται η έλλειψη φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών που κάνουν φαρμακαποθήκες προκειμένου να ωφεληθούν από τις υψηλές τιμές του εξωτερικού.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών, προκειμένου να καλυφθεί η Ελληνική αγορά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κο Καραθάνο ξεκίνησαν ήδη έλεγχοι σε Πολυεθνικές εταιρείες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δίνουν τις ποσότητες που προβλέπεται, τότε θα υποστούν και τις ανάλογες αυστηρές συνέπειες.

Ειδικότερα:

Σημαντική έλλειψη φαρμάκων χρονίων  παθήσεων – Κανένα πρόβλημα στα αντιικά

«Κοιτάξτε έχουμε δύο ας πούμε θέματα το ένα είναι αυτό που λέμε ελλείψεις φαρμάκων, δηλαδή ελλείψεις φαρμάκων χρόνιων παθήσεων που γίνονται παράλληλες εξαγωγές από φαρμακαποθήκες και άρα υπάρχει μια σημαντική έλλειψη στην αγορά και υπάρχει και η μεγάλη ζήτηση σε αντιικά και αντιπυρετικά φάρμακα κυρίως για παιδιά λόγω της έξαρσης της γρίπης που έχουμε αυτόν τον καιρό.

Στο δεύτερο να σας πω που είναι πιο εύκολο υπάρχουν αντιπυρετικά, υπάρχουν αντιικά απλώς η μεγάλη ζήτηση μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρότερες ποσότητες σε ορισμένες περιοχές. Αυτό αποκαθίσταται από ώρα σε ώρα, οπότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα τα φάρμακα υπάρχουν απλώς πρέπει να διοχετευθούν κυρίως στην επαρχία στα φαρμακεία, ώστε τα παιδιά να έχουν τα αντιπυρετικά τους κλπ.

Κυρίως στην επαρχία κάποιες φαρμακαποθήκες, οι οποίες δεν είχαν προμηθευτεί πάρα πολλά αντιπυρετικά και ήταν με τη συνήθη κίνηση που υπήρχε, λόγω της μεγάλης ζήτησης έχουμε κάποιες μικρές έτσι ελλείψεις αλλά αυτό αποκαθίσταται ίσως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Να μην ανησυχούν κι έτσι κι αλλιώς αν λείπουν κάποια σιρόπια depon υπάρχουν τα algofren, υπάρχουν τα panadol υπάρχει αντικατάσταση αντιπυρετικών και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουμε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Τώρα το σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό που είπατε στις ελλείψεις φαρμάκων κυρίων χρόνιων παθήσεων και κάποια αντιβιοτικά, τα οποία λείπουν καιρό από την αγορά.

Αυτό οφείλεται σε παράλληλες εξαγωγές που γίνονται από φαρμακοαποθήκες στο εξωτερικό λόγω της χαμηλής τιμής που έχουν αυτά τα φάρμακα στην Ελλάδα και της υψηλής τιμής που έχουν στη Ευρώπη. Άρα λίγοι φαρμακοαποθηκάριοι αντί να διοχετεύσουν αυτές τις ποσότητες στην ελληνική αγορά που τις έχει ανάγκη στέλνουν στο εξωτερικό με παράλληλες εξαγωγές και ουσιαστικά για να ωφεληθούν το μεγαλύτερο κέρδος από αυτό λόγω της μεγαλύτερης τιμής που έχει στο εξωτερικό. Εμείς σαν Υπουργείο Υγείας εδώ περίπου και 15 μέρες έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές, διότι με βάση το νόμο όταν δεν καλύπτεται η αγορά η ελληνική δεν επιτρέπονται μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές μέσω της εγκυκλίου του ΕΟΠ για περίπου 200 φάρμακα, τα οποία είναι σε έλλειψη και άρα έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές τις τελευταίες 10 – 15 μέρες αυτά τα φάρμακα έχουν αρχίσει και επανέρχονται, διότι αυτοί που τα είχαν μαζέψει και τα ετοίμαζαν για εξαγωγή με την επ’αόριστο απαγόρευση που κάναμε και κινδυνεύουν να τους μείνουν στο χέρι και ουσιαστικά αντί να τα πουλήσουν να τα χρεωθούν για να τους μείνουν να λήξουν στα χέρια τους, τα έχουν διοχετεύσει στην αγορά και έχουμε μια σχετική αποκατάσταση. Και πιστεύουμε τις επόμενες μέρες με αυτή τη κίνηση που έχουμε κάνει ότι θα έχουμε μια αποκατάσταση γενικότερη.

Αυτή την προσπάθεια κάνουμε βεβαίως υπάρχει και ένα φαινόμενο των τελευταίων μηνών, λόγω της ενεργειακής κρίσης που υπάρχει γενικότερα στην Ευρώπη πολλές πολυεθνικές έχουν μειώσει την παραγωγή φαρμάκων λόγω υψηλού κόστους και βεβαίως διοχετεύουν αυτές τις μικρότερες ποσότητες σε χώρες που έχουν πιο ακριβές τιμές και η Ελλάδα στερείται ποσοτήτων. Έχουμε αρχίσει κάποιους ελέγχους σε πολυεθνικές που έχουμε τέτοιες καταγγελίες ότι τα φάρμακα τους λείπουν.

Έλεγχοι σε Πολυεθνικές

Έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου 15 μέρες απ όταν είδαμε αυτό το φαινόμενο. Και ουσιαστικά τους έχουμε κάνει κάποιες συστάσεις και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν δίνουν τις ποσότητες αυτές τις οποίες υποχρεούνται εκ του νόμου με βάση τον πληθυσμό και τη κίνηση που υπάρχει αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες νόμου, δηλαδή πρόστιμα έως και κλείσιμο μεγάλα πρόστιμα και κλείσιμο φαρμακοαποθηκών αν βρούμε ελλειπτικά φάρμακα, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε αποθήκες ή σε εταιρείες και δεν διοχετεύονται στην αγορά. Αυτά κάνουμε εμείς σαν Υπουργείο Υγείας.

Κανένα πρόβλημα με τα δημόσια Νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί τα νοσοκομεία κάνουν διαγωνισμούς μεγάλους και προμηθεύονται τα βασικά φάρμακα που δίνονται στα νοσοκομεία στους ασθενείς δηλαδή που είναι εντός των νοσοκομείων, άρα δεν έχουμε φαινόμενο ελλείψεων. Περισσότερο αυτές οι ελλείψεις είναι κυρίως στην κοινότητα, στα φαρμακεία τα ιδιωτικά και κυρίως στα ελεύθερα φαρμακεία δεν έχουμε στα νοσοκομεία ιδιαίτερο πρόβλημα ελλείψεων.

Έξαρση της πανδημίας της γρίπης

«Τα κρούσματα του covid πράγματι είναι πολύ περισσότερα αλλά δόξα το θεό δεν είναι πολλά δεν είναι αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν αυτοί που κολλάνε covid και αν δεν έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα και άρα δεν νοσηλεύονται κυρίως είναι ανώτερο αναπνευστικό και άρα το περνάνε σχετικά καλά σπίτι τους είτε με αντιπυρετικά είτε με απλά φάρμακα, άρα δεν έχουμε κίνδυνο ούτε έχουμε νοσηλείες ούτε έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία άρα δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα το ελέγχουμε.

Αυτό που πραγματικά είναι πρόβλημα είναι η έξαρση της πανδημίας της γρίπης και αυτό γιατί τις δύο τελευταίες χρονιές πέρσι και πρόπερσι που κυρίως είχαμε την προστασία λόγω covid με μάσκες, με εμβόλια covid κλπ δεν είχαμε φαινόμενα έξαρσης γρίπης, γιατί ουσιαστικά προαστευόντουσαν οι άνθρωποι για τον covid και άρα δεν κολλούσαν και γρίπη.

Φέτος που βγάλαμε πια τις μάσκες είμαστε πιο ελεύθεροι και κινούμαστε πολύ πιο ελεύθερα πράγματι έχει επανέλθει η γρίπη πολλοί δεν έχουν κάνει και το εμβόλιο της γρίπης και αυτό συνιστούμε και στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60 να προσταυτευτούν με το εμβόλιο της γρίπης αλλά και στα μικρότερα παιδιά στα μικρά παιδιά συνιστούμε στους γονείς να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης βεβαίως όσο είναι υγιείς αν έχουν ήδη κολλήσει δεν πρέπει ,αφού ιαθούν τότε θα κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, ώστε να έχουμε μια μεγαλύτερη προστασία και άρα να προφυλαχθούν από αυτά τα φαινόμενα.

 Άρα συνιστούμε να επανέλθουμε στο εμβολιασμό της γρίπης δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός είναι και η γρίπη είναι και αυτή μια σοβαρή ας πούμε πανδημία, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε που μπορεί να μην προκαλεί το θάνατο στα παιδιά ιδιαίτερα αλλά στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και άρα συνιστούμε λοιπόν να μην αμελούμε τον εμβολιασμό και στη γρίπη και βεβαίως και στον covid.

Ιός της Καμήλας

«Εντάξει υπάρχουν κάποια τέτοια περιστατικά, τα οποία δεν είναι πολλά πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο οι γιατροί λίγο να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό και τι συμπτώματα προκαλεί και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε, όμως αυτό που είπατε δεν μεταδίδετε από τις πληροφορίες που έχουμε και εμείς δεν μεταδίδετε ιδιαίτερα εύκολα θα το δούμε όμως είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε και θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE