Καραγκούνης – Ξανθόπουλος | Πολιτικός «σεισμός» για τις παρακολουθήσεις | Ζητείται φως στην υπόθεση

Share on:

Σε μάχη άνευ ορίων μετατρέπεται η πολιτική αντιπαράθεση για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ξεκίνησε από τις καταγγελίες Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου και επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας άμεση διαλεύκανση της υπόθεση.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση αντιπαρέρχεται των επιθέσεων, διαμηνύοντας ότι η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει σε βάθος και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, με την εξονυχιστική έρευνα της δικαιοσύνης και της εξεταστικής επιτροπής.

Στο μεταξύ, την θέση της Κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκιά στην υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων του τόπου και δημοσιογράφων, επανέλαβε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Βουλευτής της Ν.Δ. και τέως Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης.

Ο κος Καραγκούνης επεσήμανε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διαλευκάνει πλήρως την πολύκροτη υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση και τόνισε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση γιατί παρακολουθήθηκε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Κώστας Καραγκούνης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που απαγορεύει το παράνομο λογισμικό predator, ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι εφόσον είναι παράνομο θα έπρεπε ήδη να έχει απαγορευτεί.

Ειδικότερα :

-Είχαμε μια δήλωση του Πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι η Ελλάδα θα απαγορεύσει τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης. Γιατί αυτή η δήλωση έπρεπε να γίνει τώρα που έχουμε φτάσει σε ένα πολύ δύσκολο σημείο και αν όχι νωρίτερα;

Καραγκούνης | Είμαστε η πρώτη χώρα που απαγορεύει κακόβουλα λογισμικά

«Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είμαστε η πρώτη χώρα η οποία απαγορεύει αυτά τα κακόβουλα λογισμικά, τουλάχιστον όσο μπορέσαμε κι εμείς να παρακολουθήσουμε όλη αυτήν την κατάσταση μέσα από την εξεταστική επιτροπή. Καταλαβαίνουμε ότι το κακόβουλο λογισμικό είναι κάτι πολύ περίπλοκο τεχνικά και είχαμε την ευκαιρία να το αντιληφθούμε μέσα από την εξεταστική επιτροπή και από αυτούς τους οποίους κατέθεσαν για το πόσο δύσκολο είναι και να το εντοπίσεις αλλά και τις δυνατότητες που έχει να «μολύνει» ένα κινητό.

Μάθαμε ότι είναι δύσκολο έτσι και αλλιώς να εντοπιστεί γιατί μπορεί να έρχεται από έναν ελληνικό πάροχο, να φαίνεται ότι είναι από Ελλάδα αλλά τελικά να είναι από οπουδήποτε στο κόσμο. Οπότε όντως μιλάμε για κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο τεχνικά. Είμαστε η πρώτη χώρα που το απαγορεύουμε και σωστά το κάνουμε. Βεβαίως όσον αφορά τα «αντίμετρα» εναντίον ενός τέτοιου παράνομου λογισμικού, είναι πράγματι μία πρόκληση, όχι για εμάς μόνο, αλλά θεωρώ συνολικά για την Ευρώπη και Παγκοσμίως, γιατί τέτοια περιστατικά, έχουμε δει και εξελίσσονται παντού στην Ευρώπη, παρακολουθούνται ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πρώην πρωθυπουργοί, είναι γνωστά όλα αυτά».

-Για την παρέμβαση εισαγγελέα για το δημοσίευμα στο document και για την λίστα προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων που φένεται να παρακολουθούνταν. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του, υποστήριξε ότι πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβεται ο Τσίπρας και χαρακτήρισε το δημοσίευμα αυτό «απίστευτο ψέμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει;

Ξανθόπουλος | Ποιος έδωσε την εντολή των παρακολουθήσεων;

«Καταρχάς όσον αφορά την εισαγωγική σας ερώτηση, ο κύριος Πρωθυπουργός είπε μία ταυτολογία, θα απαγορεύσουμε το παράνομο λογισμικό. Δεν έχει κανένα νόημα αυτή η πρωθυπουργική δήλωση, εφόσον είναι παράνομο θα έπρεπε ήδη να είχε απαγορευτεί. Το γεγονός ότι η εταιρία που το εμπορεύεται έχει κατάστημα στην Ελλάδα και ακόμη και τώρα δεν έχει υποστεί τον ενδεδειγμένο έλεγχο, είναι ενδεικτικό της πλημμέλειας της έρευνας από πλευράς διωκτικών αρχών και της αναζήτησης της αλήθειας. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Πρωθυπουργός στην ιστορία αυτή έχει κάνει πολλαπλά λάθη. Αποκάλεσε από το βήμα του της Βουλής «συμμορία» τους δημοσιογράφους οι οποίοι έψαχναν την ιστορία της Novartis και βγήκε ένα απαλλακτικό βούλευμα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο προσδιόριζε ότι, καλώς έψαχναν οι άνθρωποι αυτοί στα πλαίσια της αρμοδιότητας τους. Τώρα, κάνει μία εκτίμηση πολιτική, η οποία είναι αίολη, δεν στέκεται πουθενά και κυρίως δείχνει την αγωνία του να μεταφέρει το βάρος της πολιτικής συζήτησης. Σήμερα υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι κινούμενη άμμος για την κυβερνητική πλειοψηφία, ξεκίνησε από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και επεκτείνεται σε πλειάδα προσώπων της δημόσιας ζωής. Αυτό είναι το ερώτημα κι αυτό είναι το μέγα ζητούμενο. Ποιος έδωσε τις εντολές παρακολουθήσεων, ποιος έχει την ευθύνη και γιατί; Όλες οι υπόλοιπες συζητήσεις που γίνονται με αφορμή τα βασικά ερωτήματα, λίγα προσφέρουν σε δημόσια συζήτηση και αυτός ο χαρακτηρισμός, μάλλον αυτή η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι ο Τσίπρας είναι πίσω από το δημοσίευμα του documento, δείχνει πραγματικά ότι δεν έχει αντιληφθεί την δεινή κατάσταση την οποία έχει περιέλθει, όχι μόνο ο ίδιος και η κυβέρνηση του, αλλά και η αξιοπιστία της χώρας. Διότι όταν έρχεται μία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ελέγξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αυτό μόνο καλό δεν κάνει στη δημόσια εικόνα της χώρας για την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών, για τη ποιότητα της δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά δεν αντιλαμβάνεται το βάρος και των πράξεων του και των λεγομένων του και προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, δεν θα το κατορθώσει.

-Είναι έτσι κ.Καραγκούνη; Δεν αντιλαμβάνεται το βάρος των ευθυνών του ο Πρωθυπουργός; Χρειάζεται διαλεύκανση της υπόθεσης;

Καραγκούνης | Καμία σύνδεση του predator με κρατική υπηρεσία

«Μα ποιος αμφισβητεί το γεγονός ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση; Και ποιος αμφισβητεί ότι όποια μέχρι τώρα καταγγελία υπήρξε δεν ανταποκριθήκαμε είτε κοινοβουλευτικά, είτε βεβαίως όπως τώρα που παρενέβη ούτως ή άλλως η Εισαγγελία Πρωτοδικεία όπου θα διερευνήσει αυτή την υπόθεση. Είναι μία εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία αυτή η οποία έχει γίνει και το ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή να δούμε κατά πόσο ισχύει αυτό που έχει ειπωθεί. Βεβαίως το σημαντικό είναι να παίρνουμε από την Εισαγγελία την έκβαση αυτής της έρευνας, μια έρευνα εξαιρετικά κρίσιμη, να δούμε τελικά τι ισχύει από όλα αυτά. Δύο πράγματα μπορούν να ισχύουν, ή πράγματι αυτό το δημοσίευμα να έχει αληθινή υπόσταση, να υπάρχει βάση, οπότε θα πρέπει να δούμε βεβαίως αν τα στοιχεία ισχύουν τα οποία λέει ο κύριος Βαξεβάνης. Αν υποστηρίζονται και οπότε θα περιμένουμε την έκβαση της έρευνας να δούμε ποιος αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το κακόβουλο λογισμικό και αν υπάρχει σύνδεση με την κυβέρνηση. Να δούμε αν υπάρχει γιατί μέχρι τώρα όπως ξέρετε από την Αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή την ΑΔΑΕ, γνωρίζουμε, είναι διαπιστωμένο και βεβαιωμένο ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του predator με την ίδια ή την οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία, αυτό το γνωρίζουμε. Καλό είναι πάντα να μιλάμε με γεγονότα και όχι με εικασίες. Οπότε εδώ έχουμε κάτι το οποίο είναι γεγονός και είναι βάσιμο. Τώρα, περιμένουμε να δούμε ποια στοιχεία θα φέρει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, αν όμως ισχύει ότι δεν είναι αληθές και δεν μπορεί να το υποστηρίξει, επίσης θα πρέπει μετά να διερευνηθεί ποιος θέλει να πλήξει τα συμφέροντα της χώρας και τον πρωθυπουργό και βεβαίως ποιος θέλει να φέρει άνω κάτω και να μπαχαλοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει μια συνεχή προσπάθεια από το Σύριζα να προσπαθήσει να αλλάξει με κάθε τρόπο την ατζέντα, να πετάξει τοξικότητα και πολιτικό δηλητήριο στη πολιτική ζωή του τόπου γιατί νομίζει ότι μπορεί να τους συμφέρει πολιτικά. Βέβαια οι δημοσκοπήσεις το έχουν δείξει με την υπόθεση Ανδρουλάκη ότι ο κόσμος δεν τα αγοράζει όλα αυτά, αλλά μιλάμε για μία πάρα πολύ κρίσιμη υπόθεση, εξαιρετικά σημαντική. Εδώ πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Νομίζω θα το έλεγα έτσι πολύ απλά και λαϊκά , «κοντός ψαλμός αλληλούια», διότι εδώ έχει υπάρξει επέμβαση της δικαιοσύνης και εδώ θα δούμε πράγματι τι απ’ όλα αυτά λέει ισχύουν».

-Χρησιμοποιείτε ίσως από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η υπόθεση για λόγους αντιπολίτευσης; Για προεκλογικούς λόγους;

Ξανθόπουλος | Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί

«Αυτή η επιχειρηματολογία δείχνει από πλευράς της ΝΔ ότι δεν θέλουν να αντιληφθούν το βάθος και το μέγεθος του προβλήματος. Καταρχάς να υπενθυμίσω στον κύριο συνάδελφο ότι στην Εξεταστική Επιτροπή έχοντας την πλειοψηφία η ΝΔ, ουσιαστικά λογόκρινε, περιόρισε τους προτεινόμενους μάρτυρες από πλευράς αντιπολίτευσης και στένεψε πάρα πολύ τη δυνατότητα που έχει η αντιπολίτευση να αναδείξει τα δικά της στοιχεία στην υπόθεση αυτή. Άρα ορίζοντας τους μάρτυρες, όρισε και τη διαδικασία και φτάσαμε σε ένα αφυδατωμένο πόρισμα το οποίο εν πάση περιπτώσει θα κριθεί στη πορεία των γεγονότων. Δεύτερον και πολύ σημαντικό δεν έχει αντιληφθεί η ΝΔ ότι δεν πρόκειται για μία συνήθη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ή μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και κυβέρνησης. Πρόκειται για λειτουργία του κράτους δικαίου. Η ΕΥΠ, όντας υπό τον απόλυτο έλεγχο του πρωθυπουργού, παρακολούθησε τον αρχηγό του τρίτου κόμματος και μέχρι στιγμής εδώ και μήνες δεν έχει υπάρξει μία επίσημη εξήγηση γιατί παρακολουθήθηκε ο κύριος Ανδρουλάκης. Ήταν ύποπτος για κατασκοπία, για εσχάτη προδοσία; Ενεπλάκη σε πολύ βαριά αδικήματα τέτοια που δίνουν το δικαίωμα στην έννομη τάξη να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών;

Και αυτό δεν αντιλαμβάνεται η ΝΔ σε σχέση με την λειτουργία του κράτους δικαίου και το θεωρεί ότι είναι θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης την οποία επενδύει .

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απόλυτα θεσμικό κόμμα, είναι το μεγάλο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξαντλεί τα κοινοβουλευτικά του μέσα σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Ψηφίσαμε την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, φέρνουμε το θέμα επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

Δεν έχει δοθεί όντως μέχρι και σήμερα μία απάντηση για ποιο λόγο προέκυψε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κύριου Ανδρουλάκη. Γιατί κ.Καραγκούνη;

Καραγκούνης | Η Δικαιοσύνη θα μας πει περισσότερα για την υπόθεση

«Έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές αυτή την συζήτηση και εγώ θα αντιπαρέλθω σε αυτά που λέει ο συνάδελφος. Η Επιτροπή έκανε μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Νομίζω ότι μαζέψαμε αρκετό υλικό και από κει και πέρα όπως είπα και πριν υπάρχει εν εξελίξει τα έργα της δικαιοσύνης η οποία θα μας πει τα περισσότερα. Αλλά δεν θέλω να επαναλάβω για το ζήτημα του λόγου της παρακολούθησης γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ήταν μια νόμιμη επισύνδεση και νομίζω δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν και αποκλειστικά και για την υπόθεση Ανδρουλάκη και για την υπόθεση Κουκάκη. Διαφορετικά διαχειρίστηκαν και βεβαίως το ζήτημα του απορρήτου δηλαδή το έχει επικαλεστεί η κάθε χώρα δεν το ορίζουμε εμείς, το ορίζει ο νόμος και όλοι οι μάρτυρες αλλά και οι ανεξάρτητες αρχές οι οποίες ήρθαν και κατέθεσαν στην επιτροπή μας βεβαίωσαν το απόρρητο σε συγκεκριμένες διατάξεις και αναφέρομαι σε αυτό και την ΑΔΑΕ η οποία επίσης έχει κάνει σχετική εισήγηση».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE