Καιρίδης | Αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές θα επιδιώξει η Ν.Δ. – Ναι στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Share on:

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές, θα επιδιώξει το Κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τον Βουλευτή της Ν.Δ. και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Δημήτρη Καιρίδη. Παράλληλα παραμένει ανοιχτή η προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Καιρίδης χαρακτήρισε προκλητική την τοποθέτηση Ανδρουλάκη για το πρόσωπο που πρέπει να αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας, καθώς όπως τόνισε οφείλει ο Ελληνικός λαός να γνωρίζει ποιον Πρωθυπουργό ψηφίζει και εκλέγει.

Σχολιάζοντας την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία και την πιθανή αλλαγή στην ηγεσία αυτής, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κρατά μικρό καλάθι στις όποιες αλλαγές και να μην εφησυχάζει.

Ειδικότερα :

Η Ν.Δ. έχει το πλεονέκτημα διακυβέρνησης της χώρας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τραγωδία των Τεμπών μας πήγε πίσω και υπάρχει η καταγεγραμμένη φθορά στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο δεν κερδίζει η αντιπολίτευση όπως βλέπουμε. Υπάρχει μια αύξηση στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Σίγουρα δεν έχουμε μετακινήσεις σε άλλα κόμματα. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε την προοπτική να πείσουμε τον κόσμο ότι εμείς είμαστε η αξιόπιστη Κυβερνητική πρόταση και ότι η αντιπολίτευση από ένα σημείο και μετά κοροϊδεύει. Είδατε ότι τα μικρά κόμματα, τα οποία δεν θέλουνε συνεργασίες, είτε λέγεται ΚΚΕ είτε λέγεται ΜΕΡΑ 25, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ ακόμη περισσότερο με τα ήξεις αφήξεις του κου Ανδρουλάκη και βέβαια όλα τα υπόλοιπα του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση που προϋποθέτει να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι πρώτο κόμμα. Άρα εν τέλει, στο δρόμο προς τις εκλογές που θα τεθεί επιτακτικά το δίλημμα της κυβερνησιμότητας νομίζω ότι έχουμε το πλεονέκτημα».

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ποιον Πρωθυπουργό ψηφίζει και εκλέγει

«Είναι από ένα σημείο και μετά προκλητική έως και αντιδημοκρατική η δήλωση Ανδρουλάκη, διότι πρώτον ο Ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ποιον Πρωθυπουργό ψηφίζει και εκλέγει. Δεν είναι ένας άγνωστος Χ, ένα μυστικό το οποίο κρατάμε για να το αποκαλύψουμε μετά τις εκλογές με βάση μια παρασκηνιακή διαπραγμάτευση και δεν θα έπρεπε να είναι στο χέρι ενός μικρότερου κόμματος αυτό. Σε όλη την Ευρώπη, όποτε υπάρχουν συνεργασίες ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι αυτός που παίρνει και την προεδρία της διακυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν συμμετοχές και από τους υπόλοιπους εταίρους. Βεβαίως υπάρχουν και συμβιβασμοί, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινάει όλο αυτό τορπιλίζοντας την ουσία και υπονομεύοντας την δυνατότητα συνεργασίας. Για να μην κρυβόμαστε από ένα σημείο και μετά, στην ουσία δεν θέλει την συνεργασία. Στο ΠΑΣΟΚ όπως και στα άλλα μικρά κόμματα, πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην Κυβέρνηση σημαίνει αφανισμός. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνει βαρέως την εμπειρία της περιόδου 2012 – 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη Ν.Δ. και στην ουσία δεν την θέλει. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Θα πρέπει να ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι την ώρα που ψηφίζει ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα ότι είναι ψήφος στη αστάθεια και την ακυβερνησία, διότι τα μικρά κόμματα δεν θέλουν να συγκυβερνήσουν. Κάποιοι το λένε ξεκάθαρα, όπως το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, κάποια κρύβονται και επιχειρούν να ξεφύγουν μέσα από τέτοιου τύπου περιδινήσεις και παλινδρομήσεις όπως αυτές του Νίκου Ανδρουλάκη».

Αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές

 «Η ασυνεννοησία των μικρών κομμάτων ευνοεί την Κυβέρνηση εν τέλει και αυτό θα φανεί. Η Κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει μια ξεκάθαρη πρόταση. Η πρότασή μας είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές ως η βέλτιστη λύση. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα εξηγήσουμε στον Ελληνικό λαό τους κινδύνους από τις εναλλακτικές. Προφανώς στο τέλος, ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός είναι αυτός, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει , αλλά θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του για να αποφασίσει με σωφροσύνη και όχι βιαστικά».

Τραγωδία των Τεμπών

«Η Νέα Δημοκρατία έκανε αυτό που δεν κάνουν οι άλλοι. Ανέλαβε την ευθύνη από και πέρα οι άλλοι κρύβονται, κουνούν το δάχτυλο. Ξεχνούν τα δικά τους πεπραγμένα και επιχειρούν μέσα από την Εθνική τραγωδία των τεμπών να επανακάμψουν. Την εργαλειοποιούν, την έχουν κάνει σημαία τους και ξεχνούν ότι η σύμβαση η περίφημη της τηλεδιοίκησης είχε κολλήσει από το 2016 μέχρι το 2019. Όλη την περίοδο του Χρήστου Σπίρτζη στο υπουργείο δεν είχαμε προσλήψεις στον ΟΣΕ, ο οποίος βρέθηκε παντελώς διαλυμένος το 2019. Δεν τα λέω αυτά ούτε για να μεταθέσω ευθύνες ούτε για να διαχύσω ευθύνες, τα λέω όμως γιατί είναι μια πραγματικότητα από ένα σημείο και μετά. Προφανώς η κύρια ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχαμε τρέξει πιο γρήγορα τα πράγματα. Εκ του αποτελέσματος αυτό προκύπτει. Αλλά νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα που λέγεται ΟΣΕ. Ένας κρατικός οργανισμός με κακοδιαχείριση εδώ και δεκαετίες και πρέπει τώρα πιο αποφασιστικά να λύσουμε τα ζητήματα.

Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Οι αντίπαλοί μας δυστυχώς παραπλανούν. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα θέλει να λύσει του κρατικού ΟΣΕ με την επανακρατικοποίηση της Hellenic Train. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επερώτηση για την Hellenic Train, το ΚΚΕ κάνει διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της. Κανείς δεν θέλει να συζητήσει για τον ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ είναι το ζήτημα, από τον ΟΣΕ έγινε το ατύχημα . Κρατικός υπάλληλος ήταν ο Σταθμάρχης στη Λάρισα. Κρατικοί υπάλληλοι ήταν οι δύο σταθμάρχες που δεν ήταν στη θέση τους. Κρατικός υπάλληλος ήταν ο επιθεωρητής που έβαλε τον συγκεκριμένο σταθμάρχη στην θέση του και πήγε να πάρει αναρρωτική την επομένη ημέρα από τον γνωστό συνδικαλιστή γιατρό του ΠΑΣΟΚ κλπ. Είναι ένα ζήτημα αυτό που πρέπει να εστιάσουμε και όχι να πετάμε την μπάλα αλλού».

Μικρό καλάθια για την πιθανή αλλαγή ηγεσίας στην Προεδρία της Τουρκίας κρατά η Ελλάδα

«Για πρώτη φορά φαίνεται ο Ερντογάν να βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση. Υπό Ευρωπαϊκές συνθήκες θα είχαν ήδη γράψει κάποιοι τον πολιτικό επικήδειο. Όμως η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη και οι εκλογές δεν θα είναι Ευρωπαϊκές. Ξέρουμε ότι θα είναι άδικες, με την έννοια ότι το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει πλήρως τα μέσα ενημέρωσης, τον κρατικό μηχανισμό, την επιτροπή εκλογών. Δεν ξέρουμε και πόσο ανόθευτες θα είναι και σε τι βαθμό μπορεί να υπάρξει νοθεία. Κατά συνέπεια είναι ένα ερωτηματικό που αφήνει ακόμη περιθώρια να μην ξέρουμε το αποτέλεσμα. Εάν εν τέλει ο Κιλιντσάρογλου, με την βοήθεια από τι φαίνεται και των Κούρδων επικρατήσει, θα είναι μια αλλαγή σελίδας. Δεν θα του είναι εύκολο να κυβερνήσει καταρχήν. Ηγείται ενός κατακερματισμένου πολυσυλλεκτικού συνασπισμού που ξεκινά από την άκρα δεξιά με την ασκενέρ και φτάνει μέχρι την αριστερά της Τουρκίας το κουρδικό κόμμα. Θα έχει απέναντι του έναν  κρατικό μηχανισμό, πλήρως ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές του Ερντογάν και πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Κατ’ εξοχήν την οικονομική κρίση. Προφανώς θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα χαιρετίσουν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν απηυδήσει με τον Ερντογάν όλο το προηγούμενο διάστημα και όλα αυτά που έχει κάνει με τη Ρωσία, αλλά και εδώ στην περιοχή μας τα παραβατικά.

Εγώ θα κρατούσα μικρό καλάθι, παρ’ όλο που θα έδειχνε μια εναλλαγή στην εξουσία της Τουρκίας ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι εντελώς νεκρή και ότι υπάρχουν δυνατότητες ανατροπών. Από την άλλη μεριά, οι Κεμαλιστές παραδοσιακά είναι πολύ σκληροί στα ζητήματα με την Ελλάδα και η Τουρκία παραδοσιακά έχει μια συγκροτημένη άποψη στα Ελληνοτουρκικά που δεν αλλάζει με την άνοδο και την πτώση των Κυβερνήσεων αλλά έχει μια διάρκεια δεκαετιών».

Η ηρεμία στο Αιγαίο δεν μας καθησυχάζει

«Η ηρεμία στο Αιγαίο δεν μας καθησυχάζει και δεν μας εφησυχάζει. Θα πρέπει να επιμείνουμε εμείς στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Την προσπάθεια της ανάταξης της αποτρεπτικής μας ισχύος με τα υπερσύγχρονα όπλα που προμηθευόμαστε, με τις Διεθνείς συμμαχίες, τις οποίες εμβαθύνουμε και βεβαίως με όλη την υπόλοιπη δράση. Από την άλλη μεριά, είμαστε ανοικτοί στον διάλογο. Είμαστε η χώρα που θέλει την Ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και αυτή την ευκαιρία, την όποια ευκαιρία, το όποιο παράθυρο συνεννόησης υπάρχει εμείς πρέπει πλήρως να το αξιοποιήσουμε και να φανούμε και προς τους τρίτους, τους συμμάχους μας σε Ευρώπη και Αμερική ότι το κάνουμε. Διότι εμείς εν δικαίω και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE