Καββαθάς | Επιδοματική πολιτική στις πλάτες των ψηφοφόρων

Share on:

Για επιδοματική πολιτική που τελείται στις πλάτες των ψηφοφόρων, εν όψει και των εκλογών και κέρδη του Κράτους από το κύμα ακρίβειας και την υψηλή φορολόγηση, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ο κος Καββαθάς, υποστήριξε ακόμη ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και ελάφρυνση των επιχειρήσεων, προκειμένου να ισορροπήσει η Ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα:

Market pass – Καλάθι του νοικοκυριού

«Σε ότι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού από την πρώτη στιγμή είχαμε τοποθετηθεί αρνητικά, διότι ήταν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και όχι για ουσιαστικούς. Από την στιγμή που δεν μπορεί να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών. Βλέπεται ότι τιμές στο καλάθι του νοικοκυριού αυξομειώνονται σύμφωνα με τις τιμές της χονδρικής.

Αντίστοιχα και το Market Pass τώρα, είναι μια λογική επιδοματική, η οποία πάλι δεν αφορά όλους, διότι ούτε μπορεί να συγκριθεί με την πρόταση που έχει κάνει η ΓΣΕΒΕΕ εδώ και ενάμιση χρόνο για μηδενισμό των συντελεστών ΦΠΑ σε ότι αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά , διότι για να πάρεις την έκπτωση π.χ. των 22 ευρώ πρέπει να δαπανήσεις 220 ευρώ. Πρέπει να έχεις τα 220 ευρώ.

Θεωρώ ότι η πρόταση η δική μας που έχει να κάνει με την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και μηδενισμό, όπως είδαμε και στην Ισπανία, του συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ιδιαίτερα τα τρόφιμα, ήταν μια αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κόσμος στα αυξημένα κόστη διατροφής. Άλλωστε και από το Ευρωβαρόμετρο φαίνεται ότι το 100% των Ελλήνων θεωρεί ως κυρίαρχο θέμα την ακρίβεια. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 97%.

Αυτό είναι ένα καμπανάκι και σε αυτό έχουν έρθει να προστεθούν και τα καμπανάκια που έχει βγάλει η ΑΑΔΕ για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση. Είναι αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό όμως θα πρέπει να έχει ως συνεπακόλουθο και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από βάρη που φέρουν, γιατί ταυτόχρονα δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν. Χρειάζεται μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού με αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, όπως π.χ. η κατάργηση του μέτρου της προκαταβολής του 80%, όπου είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να προκαταβάλλεται φόρος για εισοδήματα που δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε. Απαιτεί τζίρο της επόμενης χρόνιας, που δεν τον γνωρίζουμε καν. Το τέλος επιτηδεύματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι δύο μέτρα, που θα μπορούσε η Κυβέρνηση να τα λάβει, όταν η ίδια αποφασίζει με ¨ξένα κόλυβα να κάνει μνημόσυνο¨, διότι αποφασίζει το δημόσιο και το κράτος για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Άρα παραμένει επίκαιρο το αίτημα της Συνομοσπονδίας να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα πριν του 2012, όταν βίαια η Κυβέρνηση Παπαδήμου επενέβη στη ρύθμιση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν

«Είναι σαφές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν και επιτρέπουν την αισχροκέρδεια σε πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας. Είναι κάτι, το οποίο έχουμε τονίσει ευθαρσώς από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην ενεργειακή κρίση και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν είδαμε την εκτόξευση, τον τετραπλασιασμό του λίτρου του κόστους του ηλιέλαιου. Είναι σαφές ότι υποκρύφθηκαν αποθέματα για να μπορέσουν κάποιοι να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα του κλάδου της εστίασης, της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής».

Παράταση της προθεσμίας καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής

«Είναι σαφές ότι κάθε παράταση που δίνεται είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων, διότι είναι η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων και ρευστότητας που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη 5 δις ληξιπρόθεσμα προς την ΑΑΔΕ και ταυτόχρονα περίπου 10 δις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που μεγεθύνονται στα 42 δις προς τον ΕΦΚΑ. Άρα δεν αρκούν μόνο μέτρα παράτασης αποπληρωμής, που είναι μέτρα ανακούφισης ναι μεν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε μέτρα πραγματικής ανακούφισης όπως π.χ. η ανάγκη να κουρευτούν τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Θέση που ήδη έχει εκφράσει η ΓΣΕΒΕΕ από το 2020».

Γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωρά στην μείωση του ΦΠΑ

«Είναι σαφές ότι έχετε ακούσει για τις υπερεισπράξεις που κάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, ιδιαίτερα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και αυτό έχει να κάνει με την αυξημένη τιμή των προϊόντων και των υπηρεσιών. Όταν έχουμε κάνει έναν προϋπολογισμό και έχουμε υπολογίσει τι θα εισπράξει το κράτος από τον ΦΠΑ  με συγκεκριμένους τζίρους, όταν αυτοί οι τζίροι αυξάνονται λόγω της αύξησης της τιμής του προϊόντος ή των υπηρεσιών είναι σαφές ότι κερδίζει πολύ περισσότερο το κράτος. Άρα έχει τη δυνατότητα να κάνει επιδοματική πολιτική για χτυπάει την πλάτη των ψηφοφόρων, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE