Εξαδάκτυλος | Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική αλλαγή και όχι κομματοκρατούμενη διοίκηση

Share on:

Την απόσυρση του άρθρου 10 του Νομοσχεδίου Υγείας, που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε με συνέντευξη του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κος Εξαδακτυλος, τόνισε ακόμη ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική αναμόρφωση και μη κομματοκρατούμενη διοίκηση, ώστε να μπορέσει να γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς που μέχρι και σήμερα προτιμούν να εργαστούν, εξαιτίας των χαμηλών μισθών.

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, που δίνει το δικαίωμα επιστροφής ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για βράβευση βλακωδών σκέψεων όσων δεν εμβολιάστηκαν, αλλά για μια αντιεπιστημονική απόφαση.  

Ειδικότερα:

Κανένα πρόβλημα δεν λύνει το άρθρο 10 του Νομοσχεδίου

 «Αν δεν ήταν το άρθρο 10, το νομοσχέδιο αυτό λύνει μια σειρά από προβλήματα τα οποία χρονίζουν. Εν πάση περιπτώσει, τα λύνει με ένα τρόπο προς την θετική κατεύθυνση.

Το άρθρο 10 όμως έτσι όπως έχει διατυπωθεί, αφενός δημιουργεί μία προνομιακή επιχείρηση που δεν την χρειάζεται το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας, αφετέρου δεν λύνει κανένα πρόβλημα και χάνεται και μία ευκαιρία για κάποιες ουσιώδεις τομές, εκσυγχρονιστικές που έχει ανάγκη το σύστημα, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα αναβληθούν για πολύ-πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και γι’αυτό και ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δηλαδή από τον φιλελεύθερο πρόεδρο μέχρι τον εκπρόσωπο της κλασικής αριστεράς, ομόφωνα όλοι ζητάμε να αποσυρθεί το άρθρο 10.

Κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ που έχουν κάποια πορεία, όχι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ. Είναι μία ρύθμιση η οποία έτσι όπως έρχεται, δεν υπάρχει και πουθενά αλλού μέσα στην Ευρώπη, σε όλη την Ευρώπη όποιος εργάζεται στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, εργάζεται ως μερικής απασχόλησης και αυτό γίνεται για να δίνεται και η δυνατότητα και σε κάποιον άλλον ο οποίος επιθυμεί να προσφέρει και αυτός τις υπηρεσίες του. Να υπάρχει γιατρός διαρκώς με την σκέψη του στους ασθενείς του νοσοκομείου για να καλύπτονται και αυτοί και να υπάρχει και μία ισονομία ευκαιριών η οποία είναι απαραίτητη για να έχουμε την καλή εκμετάλλευση του πλούτου των γιατρών που διαθέτουν οι χώρες. Και η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πλούτο γιατρών που πρέπει να καλυφθεί δίνοντας τους όντως ευκαιρίες , δυνατότητες».

Αν ψηφιστεί το άρθρο 10 του Νομοσχεδίου θα χάσει ανθρώπους το ΕΣΥ

«Δεν θα συμβεί καμιά τραγωδία, αν τυχόν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μια δική μου εκτίμηση, μικρός αριθμός γιατρών θα κάνουν χρήση αυτής της διατάξεως, ένα ποσοστό πολύ σημαντικό από αυτούς θα επιστρέψουν πίσω μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και επίσης πολύ σημαντικό ποσοστό θα αποχωρήσουν δια παντός από τον συνασπισμό, δηλαδή, θα χάσει ανθρώπους και γι’αυτό σας είπα ότι όλοι λένε ότι αυτό το άρθρο έτσι όπως είναι φτιαγμένο δεν εξυπηρετεί τίποτα και πρέπει να αποσυρθεί».

Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική αναμόρφωση  

«Το εθνικό σύστημα υγείας είναι 40 ετών και έχει τα προβλήματα της ηλικίας του. Χρειάζεται μια ριζική αναμόρφωση. Για τον λόγο αυτό ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος από το 2019, έχει κάνει μία συνολική πρόταση και κάθε φορά που βλέπουμε αποσπασματικά τις προτάσεις που έρχονται προς συζήτηση, προς εφαρμογή, στεναχωριόμαστε διότι με όσα αποσπασματικά μέτρα και να προσπαθεί κανείς να λύσει ένα πρόβλημα, τόσο πιο απίθανο γίνεται να προχωρήσει στη ριζική επέμβαση που χρειάζεται πολλές φορές για να επανέλθει η υγεία του ασθενούς. Άρα αυτή τη στιγμή το σύστημα έχει τα προβλήματα υποστελέχωσης, έχει προβλήματα υποδομών σε ορισμένες περιοχές και έχει και ένα καινούργιο πρόβλημα το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως, έχει πάψει να είναι ελκυστικό. Βλέπουμε πολλές φορές προκηρύξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν υποψήφιοι καθόλου ή υπάρχουν όσοι υποψήφιοι αναζητούνται και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα. Έχει πολύ μεγάλη σχέση με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας και να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες γιατροί μπορούν να βρουν για επαγγελματική αποκατάσταση οπουδήποτε θέλουν στην Ευρώπη, όπου οι μισθοί είναι οι υπερδιπλάσιοι σχεδόν σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Βουλγαρία, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι μισθοί είναι υπερδιπλάσιοι των ελληνικών».

Από την εποχή του covid έχουμε παρακαταθήκη τις ΜΕΘ

«Από την εποχή του covid έχουμε μια παρακαταθήκη υποδομών πολύ σπουδαία, όπως είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Έχουμε μια παρακαταθήκη επίσης υποδομών σε άλλου είδους μονάδες νοσηλείας, έχουμε μία παρακαταθήκη επιστημονική, με την έννοια της γνώσης για την αντιμετώπιση κρίσεων γιατί δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο ξανά, όχι μόνο εμείς αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος τα τελευταία 100 χρόνια.

Έχουμε όμως και το πρόβλημα της μη ελκυστικότητας των θέσεων εργασίας στο εθνικό σύστημα ή τα γνωστά προβλήματα του, που έχει τόσα χρόνια πχ ο τρόπος διοίκησης του εθνικού συστήματος υγείας, που εξαρχής είναι ένας κομματοκρατούμενος τρόπος διοίκησης, δεν εξυπηρετεί κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που θα το αντιληφθεί και θα το ανατρέψει αυτό, να έχει μεγάλο πολιτικό κέρδος από αυτό αλλά χρειάζεται και μεγάλη δύναμη ψυχής για να το πράξει και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι προτάσεις που έχουμε κάνει το 2019».

Επιστροφή των ανεμβολίαστων γιατρών στο ΕΣΥ με απόφαση του ΣτΕ

«Καταρχάς θα πρέπει να μην θεωρήσει κανείς ότι το συμβούλιο της επικρατείας επιβράβευσε τις βλακώδης σκέψεις όσων δεν εμβολιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Η απόφαση ήταν αντιεπιστημονική 100% και για όσους μέσα στην επικράτεια σχετίζονται με το γεγονός ότι άλλαξαν τα επιστημονικά δεδομένα από την εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον και καθώς ήρθαν και οι γνώσεις σχετικά με την προφύλαξη όσων αφορά την μετάδοση της νόσου, η αρχική απόφαση, που ήταν σωστή και επιβεβλημένη, κρίνεται πλέον περιττή. Αλλά αν κανείς εμφανίσει αυτή την απόφαση ως νίκη του αριθμού της επιστήμης, θα έχει διαπράξει ένα πολύ μεγάλο λάθος, εγκληματικό για την διαμόρφωση της ελληνικής κοινής γνώμης».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE