Γρίβας | Μόνο με επέκταση των χωρικών υδάτων η Ελλάδα θα βάλει στη θέση της την Τουρκία

Share on:

Ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η Τουρκία είναι η επιβολή του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. , εκτίμησε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας.

Σχολιάζοντας τα περί μεσολάβησης του Βερολίνου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κος Γρίβας υποστήριξε ότι οι όποιες ξένες διαμεσολαβήσεις στοχεύουν στην Γεωπολιτική διεκδίκηση κυριαρχιών της Ελλάδας.

Ένταση της επιθετικής ρητορικής θα φέρουν οι εκλογές στην Τουρκία

«Είναι δεδομένο ότι αυτή η προεκλογική περίοδος, ειδικά στην Τουρκία, θα είναι ένας εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω του ότι όλα τα κόμματα στην Τουρκία παίζουν ένα πολύ σκληρό εθνικιστικό χαρτί στην προεκλογική τους καμπάνια. Παίζουν και “πουλάνε” στην κοινή γνώμη μια αυτοκρατορική πολιτική, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει έναν γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδος, δηλαδή την κυριαρχία στο Αιγαίο. Επομένως, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μια ένταση της ρητορικής.

Από την άλλη, θα ήταν δραματικό λάθος να πιστέψουμε ότι τα προβλήματα μας με την Τουρκία είναι μόνο τέτοιου επιπέδου.

Και μετά τις εκλογές θα έχουμε θέμα, είναι δομικό το πρόβλημα με την Τουρκία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που έκανε την εισβολή το 74′, όπου και τότε ήταν ακραία επιθετική και πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα.

Πλέον έχουμε μια Τουρκία με τόσο άκρατες και παρανοϊκές γεωπολιτικές φιλοδοξίες. Θέλει να εξελιχθεί σε μια μεγάλη Ευρασιατική δύναμη, που κατά κάποιον τρόπο είναι υποχρεωμένη να ασκήσει αυτή την επεκτατική πολιτική εναντίον της Ελλάδος.

Ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η Τουρκία είναι αυτό που λένε αλλά δεν πράττουν διαδοχικές κυβερνήσεις, να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή μας, ξεκινώντας από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Δύσκολα η Τουρκία θα πάει σε στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα

«Εγώ πιστεύω ότι εάν θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή πιθανότητα να βάλουμε ένα φρένο στην Τουρκία και να μην ολισθήσουμε είτε σε πολεμική αναμέτρηση στο μέλλον είτε σε καμία μεγάλη εθνική ήττα, ο μόνος τρόπος είναι στο Εθνικό μας Δίκαιο, που είναι και η σημαία μας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι αναντίρρητο και καταλυτικό, ειδικά στο θέμα των χωρικών υδάτων. Τώρα το timing, εάν δηλαδή κρίνουμε να το κάνουμε μετά τις εκλογές ή πριν είναι άλλη υπόθεση, όμως πρέπει να γίνει και μάλιστα γρήγορα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δύσκολα η Τουρκία θα πάει σε στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα, γνωρίζει καλά ότι μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε καταστροφή.

 Η Τουρκία δεν έχει κάποιο στρατιωτικό πλεονέκτημα, δεν είναι υπερδύναμη που “πουλάει” στην κοινή γνώμη, επομένως πιστεύω ότι έχουμε μια σοβαρή πιθανότητα να πάμε σε ένα πιο σταθεροποιημένο ελληνοτουρκικό σύστημα».

Κρυφή διαμεσολάβηση του Βερολίνου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Είμαι αρκετά καχύποπτος απέναντι και στις παρεμβάσεις των ξένων και στην μυστική διπλωματία, για τον απλούστατο λόγο ότι θα ήταν παραγωγικές εάν όντως είχαμε να μοιράσουμε κάτι, είχαμε κάποια διαφορά. Εδώ δεν έχουμε κάποια διαφορά. Δεν έρχεται η Τουρκία και μας λέει ότι εσείς είστε μια κανονική χώρα και πάμε να μοιράσουμε την ΑΟΖ Καστελόριζου και να τα βάλουμε κάτω,  να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Αυτοί αυτό που λένε είναι ότι είστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν θα έχεις 12 ναυτικά μίλια, δεν αναγνωρίζω ότι τα νησιά σου έχουν ΑΟΖ υφαλοκρηπίδας, αντίθετα τα θεωρώ ανύπαρκτα, σου αμφισβητώ πολλά νησιά και επίσης θέλω να νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα να είναι αποστρατικοποιημένα, να μην έχεις δηλαδή την δυνατότητα να ασκείς στρατιωτικό έλεγχο.

Επομένως, η μεσολάβηση και ο συμβιβασμός που ζητάνε όλοι είναι στην ουσία να δούμε τι κομμάτια από τις γεωπολιτικές σάρκες μας θα δώσουμε στην Τουρκία. Οι ξένοι βέβαια, και ειδικότερα οι Αμερικάνοι αλλά και οι Ευρωπαίοι, θέλουν εξομάλυνση καθώς δεν θέλουν ένα ανοιχτό μέτωπο αυτή την εποχή. Έχουν την φαντασίωση ότι μπορούν να ξανά ρυμουλκήσουνε την Τουρκία στο Δυτικό στρατόπεδο εν όψη του νέου ψυχρού πολέμου που ανατέλλει, κάνουν ότι μπορούν, εμείς όμως πρέπει να είμαστε καχύποπτοι σε αυτές τις ενέργειες».

Σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

«Επειδή όλο το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται αυτή την στιγμή σε μια ιδιαίτερα μεταβατική περίοδο, ουσιαστικά τελείωσε αυτό που λέμε μεταψυχροπολεμική εποχή και μπαίνουμε σε έναν άλλον κόσμο, επομένως και η Αμερική βρίσκεται σε σύγχυση. Ένα μεγάλο και ισχυρό κομμάτι του Αμερικανικού κατεστημένου, ιδιαίτερα μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δημοκρατικό κόμμα, θέλει να βρει τρόπο να ξανακάνει την Τουρκία ένα πειθαρχημένο ΝΑΤΟϊκό κράτος, με αποτέλεσμα να της κάνει όλα τα χατίρια.

Υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι, που αυτό το πράγμα το θεωρεί αδιανόητο, ήδη υπήρχε η καχυποψία από το 2003 όταν η Τουρκία δεν άφησε τα Αμερικανικά στρατεύματα να περάσουν εναντίον στην εισβολή στο Ιράκ, και θεωρεί η Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση, θα γίνει κάτι σαν ένα Ιράν στο μέλλον, οπότε πρέπει να επενδύσουμε σε άλλους τομείς».

Απειλές Ρωσίας για πυρηνικό πόλεμο

«Το Ρωσικό πυρηνικό δόγμα, το μεταψυχροπολεμικό, ενώ στον ψυχρό πόλεμο που η Σοβιετική Ένωση είχε μια τεράστια συμβατική υπεροχή, που την έχασε, το δόγμα της είναι όντως λίγο περίεργο, λίγο ασαφές. Αλλά έτσι κι αλλιώς το πυρηνικό χαρτί είναι το βαρύ χαρτί του Κρεμλίνου. Όχι ότι θα κάνει κατ΄ ανάγκη χρήση πυρηνικών, αλλά ότι μπορεί να κάνει πυρηνικό εκβιασμό. Είναι δεδομένο ότι η πυρηνική απειλή επανέρχεται και επανέρχεται δριμύτερη. Κάπου εδώ λύνεται ένα τεράστιο θέμα το πως μπορεί (η Ευρώπη) να σχηματοποιήσει τον ανταγωνιστικό ναι μεν κόσμο, γιατί πλέον η σχέση με τη Ρωσία πολύ δύσκολα θα επανέλθει σε κάποιο φυσιολογικό επίπεδο αλλά τουλάχιστον αυτός ο ανταγωνισμός να είναι σταθεροποιημένος και να μην έχουμε περίεργες εξάρσεις.

Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε μια πυρηνική κρίση».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE