Γρίβας | Η Ελλάδα έθεσε εαυτόν υπό την απειλή πολέμου της Τουρκίας

Share on:

Το Αυτοκρατορικό όραμα της Τουρκίας για την Ευρασία οδήγησε τους Τούρκους πολίτες στην επανεκλογή Ερντογάν. Αυτό εκτίμησε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κων/νος Γρίβας.

Ο κος Γρίβας ανέφερε ακόμη ότι μια πιθανή νίκη Κιλιντσντάρογλου θα είχε ακόμη πιο δύσκολο αντίκτυπο στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα έθεσε μόνη της τον εαυτό της υπό την απειλή πολέμου, καθώς δεν προχωρά στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο, όπως επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο.

Ειδικότερα:

Ο Ερντογάν «πούλησε» το αυτοκρατορικό όραμα της Τουρκίας

«Είχα έναν πολύ έντονο σκεπτικισμό, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις αυτές όπως και οι δημοσκοπήσεις προέρχονταν κυρίως από δυτικά κέντρα και μάλλον εξέφραζαν ευσεβείς πόθους. Όπως επίσης για μια ακόμη φορά η Δύση γενικότερα αλλά και εμείς στην Ελλάδα δεν αντιλήφθηκαμε τα ουσιαστικότερα κριτήρια με τα οποία μια μεγάλη μερίδα του Τουρκικού λαού επιλέγει. Ο Ερντογάν αυτό του το βασικό εκλογικό προϊόν, το οποίο απευθύνεται σε ένα πλέγμα κοινωνικών ομάδων είναι το αυτοκρατορικό όραμα της Τουρκίας.

Αυτό ακριβώς πούλησε, οπότε για αυτόν  ακριβώς το λόγο υπήρξε ο νικητής. Οπότε για αυτό νομίζω ότι η νίκη Ερντογάν έρχεται μαζί με την επιβεβαίωση του Γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, ο οποίος είναι μια αυτόνομη, αυτόφωτη και ανεξάρτητη δύναμη η οποί επιδιώκει να έχει αυτοκρατορικό, κυριαρχικό ρόλο στην Ευρασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μπορεί, ούτε σημαίνει ότι είναι πανίσχυρη. Αντιθέτως αυτό το όραμα κρύβει τεράστιες ανασφάλειες, συμπλέγματα κατωτερότητας».

Ο Κιλιντσντάρογλου θα έκανε εντονότερο υβριδικό πόλεμο στην Ελλάδα

«φοβόμουν πάρα πολύ την εκλογή Κιλιντσντάρογλου. Ο Κιλιντσντάργολου μπορεί να έκανε εντονότερο τον υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας.

Αυτό που φοβόμουν ήταν ότι με τον Κιλιντσντάρογλου ένα κομμάτι του Ελληνικού πολιτικού συστήματος θα υπέκυπτε για μια ακόμη φορά σε φαντασιώσεις του τύπου αυτός είναι ο καλός, άρα να τα βρούμε. Άρα θα έδινε ένα πάτημα στον Τουρκικό επεκτατισμό να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις του και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι θα ενισχύονταν οι δυνάμεις στη Δύση, οι οποίες απεγνωσμένα προσπαθούν να ρυμουλκήσουν ξανά στο Δυτικό στρατόπεδο και αυτό σημαίνει ότι θα πίεζαν πάρα πολύ την Ελλάδα όχι απλώς να προχωρήσει σε οδυνηρές παραχωρήσεις, σε ,κόψιμο κομματιών της Ελληνικής κυριαρχίας».

Έχουμε θέσει εαυτόν υπό την απειλή πολέμου της Τουρκίας

«Όταν de facto η Τουρκία έχει επιβάλλει στην Ελλάδα να μην έχει ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως να έχει παραμείνει στα 6 ν.μ. στα χωρικά ύδατα, μόνη από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ουσιαστικά έχουμε θέσει εαυτόν υπό την απειλή πολέμου της Τουρκίας εκτός του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα δεν έχει να συζητήσει τίποτα παρά μόνον τον προσδιορισμό της ΑΟΖ.

Για εμένα η μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή είναι επειδή υπέστησαν ένα ηχηρό ράπισμα όλα αυτά τα κέντρα που θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να γυρίσει στην Δυτική αρχιτεκτονική. Η Ελλάδα έχει αυτή την ευκαιρία να εξαργυρώσει αυτή την απόλυτη ταύτιση με τον δυτικό παράγοντα δια μέσου μιας τολμηρής, διεκδικητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής αντίστασης στην Τουρκία αλλά και έναντι κελευσμάτων από τις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον και το Βερολίνο και να περάσει το μήνυμα ότι εάν θέλετε να είναι η Ελλάδα κομβικό κομμάτι της Δυτικής αρχιτεκτονικής θα είμαστε εμείς. Η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το αυτό που λέμε Δύση. Υπάρχει ένα σοβαρό πεδίο δράσης για την διπλωματία, στο πλαίσιο πάντα μιας φιλοδυτικής πολιτικής που κατά τα φαινόμενα είναι η επιλογή των ελληνικών ελίτ».

 Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE