Γαϊτάνης – Μάντζος | Ναι στην θεσμική αλλαγή της ΕΥΠ και ναι του ΠΑΣΟΚ στις συνεργασίες

Share on:

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επιχειρεί να κάνει μια επανέναρξη με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει πολλά πράγματα που στο παρελθόν ήταν αρρύθμιστα, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ λέει ναι σε μια νέα λειτουργία της ΕΥΠ και μια νέα ενίσχυση του κράτους δικαίου, δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι  επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση η συγκάλυψη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και ιδιαίτερα του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι δύο εκπρόσωποι τύπου, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μίλησαν επίσης για την υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ. και την πιθανή εμπλοκή αξιωματικών με ανθρώπους της νύχτας, επισημαίνοντας ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ειδικότερα:

Γαϊτάνης | Λίγη σημασία η συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών

«Ο Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό έχει αναφέρει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο, δεδομένου ότι θα έχουμε διπλές εκλογές, κάποιες θα γίνουν μετά το Πάσχα.

Στο δρόμο προς τις εκλογές αυτό που έχουμε να συζητήσουμε, είναι να κάνουμε αφενός τον απολογισμό της δικής μας θητείας, να γίνει σύγκριση με τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα γιατί αυτές οι εκλογές έχουν το πρωτότυπο να είμαστε αντίπαλοι με τον πρώην Πρωθυπουργό, άρα στο κλείσιμο της δικής μας κυβερνητικής θητείας έχει πολύ μεγάλο νόημα και σημασία να γίνει αυτή η σύγκριση και φυσικά να μιλήσουμε όλα τα κόμματα σχετικά με το μέλλον. Τώρα εάν οι εκλογές γίνουν μια Κυριακή πάνω ή μια Κυριακή κάτω, συζητώντας με τους πολίτες σας διαβεβαιώνω ότι δίνουν μικρή σημασία σε αυτό το ζήτημα. Αυτούς που τους ενδιαφέρει είναι να γίνει μια πολιτική συζήτηση και αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, να προβάλλουμε τα δικά μας πεπραγμένα και να μιλήσουμε για την επόμενη 4ετία».

Μάντζος | Δεν έχουμε βγάλει από το τραπέζι τις συνεργασίες

«Ποτέ δεν έχουμε βγάλει από το τραπέζι ενδεχομένως τις συνεργασίες. Εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο, ανέκαθεν και ειδικά από τα τελευταία χρόνια και μετά, με το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και την αποτυχία του δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ένα κόμμα που πρέσβευε την ευρωπαϊκή προοπτική των πολιτικών συγκλίσεων και συναινέσεων. Αυτό όμως δεν αποτελεί μια λευκή επιταγή προς τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Μητσοτάκη να διαμορφώσουν την κυβέρνηση του μέλλοντος. Αυτή είναι και η έννοια που βάζει και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης στο προεκλογικό τραπέζι και την οποία θα υλοποιήσουμε και μετεκλογικά. Δηλαδή ένα ισχυρό ποσοστό στο ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ, θα δώσει την δυνατότητα στο κόμμα από την διερευνητική εντολή που θα έχει στα χέρια του να επιβάλλει την αλλαγή του πολιτικού παραδείγματός, δηλαδή αλλαγή πολιτικών που ακολουθούνται σε μια σειρά κρίσιμων πεδίων, όπως είναι η δημόσια Υγεία ή Παιδεία. Και προφανώς όχι μια απλή εναλλαγή ρόλων, δεν μας αφορά δηλαδή το μοίρασμα Υπουργείων ή κυβερνητικών θέσεων αλλά η αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος. Αυτό ακριβώς εννοεί και ο πρόεδρος με την δήλωση του».

Γαϊτάνης | Ο Τσίπρας επιτίθεται στην Δημοκρατία

«Ο κ.Τσίπρας υπέστη μια ήττα στην πρόταση δυσπιστίας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, μια σύγκρουση που αναδείχθηκε σε όλα τα επίπεδα και στο γεγονός ότι προφανώς παρά την δίκη προθέσεων που κάνει ο ίδιος δεν υπάρχει καμία σύνδεση της κυβέρνησης με ‘όλα αυτά τα γεγονότα που αφορούν τις παρακολουθήσεις και φυσικά αρμόδια να το κάνει είναι η δικαιοσύνη, να κάνει δηλαδή την έρευνα της και να μας διακομίσει τι έχει συμβεί. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας ξέρω ότι ξεχνά και προφανώς και το κάνει εσκεμμένα, πως η παρούσα σύνθεση της Βουλής εκφράζει τη βούληση του λαού όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές του 2019.

Η προσπάθεια λοιπόν να απονομιμοποιήσει το Κοινοβούλιο, γιατί αυτό συνιστά η πράξη του να μην παρευρίσκετε στην Βουλή αποτελεί ουσιαστικά μια επίθεση κατά της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Αυτό το είδος συμπεριφοράς, την οποία εμείς έχουμε ονομάσει “Τραμπισμός α λα γκρέκα” είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά στη κυβέρνηση επιλέγει αυτού του είδους συμπεριφορές μόνο και μόνο για να καταφέρει εν όψη των εκλογών να συσπειρώσει ένα πολύ μικρό ακροατήριο και να μπορέσει να διασώσει την θέση του».

Γαϊτάνης | Επανέναρξη της ΕΥΠ σε νέο θεσμικό πλαίσιο

«Ο νόμος άλλαξε τον Δεκέμβριο, ορίζονται νέα προσόντα για τον διοικητή και τους υποδιοικητές και σύμφωνα με την νέα νομοθεσία ορίζονται οι νέοι υποδιοικητές.

Γενικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επιχειρεί να κάνει μια επανέναρξη με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει πολλά πράγματα που στο παρελθόν ήταν αρρύθμιστα, όπως είναι η μονάδα εσωτερικού ελέγχου. Αυτό θα βοηθήσει την Υπηρεσία να λειτουργήσει με περισσότερη διαφάνεια, όσο μπορούν, αλλά και φυσικά εκσυγχρονισμένα. Αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει αναλάβει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο που προέκυψε το ζήτημα, βλέπετε για παράδειγμα και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας που είχε αφαιρεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

 Όλη αυτή η ιστορία με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών έχει γίνει πολύ πιο αυστηρή και περιγράφετε συγκεκριμένα στον νέο νόμο. Επομένως λοιπόν η δική μας η κυβέρνηση όλα τα θεσμικά ζητήματα που έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσει εδώ και 3,5 χρόνια, τα αντιμετωπίζει με μεγάλη επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Είναι βέβαιο ότι και αυτό θα αντιμετωπιστεί έτσι και φυσικά πάντα ζητούμε να υπάρχουν προτάσεις προς την προσπάθεια της βελτίωσης, αλλά ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε μια προσπάθεια εργαλοιοποίησης όλου αυτού του ζητήματος όλους αυτούς του μήνες για τους λόγους που προαναφέραμε».

Μάντζος | Επισημοποιήθηκε η συγκάλυψη

«Πρέπει να επισημάνω την ανάγκη και την αξία να μείνουμε όλοι πιστοί στην εφαρμογή των θεσμών, στην προστασία των θεσμών και στην εφαρμογή του νόμου. Εμείς από την πρώτη ημέρα (26 Ιουλίου 2022) που περάσαμε το κατώφλι της εισαγγελέας του Άρειου Πάγου έως και σήμερα, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και την Ελληνική Βουλή, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην Ελληνική δικαιοσύνη, έχουμε κάνει και έχουμε εξαντλήσει και είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε σε κάθε θεσμική οδό διαθέσιμη για την αποκάλυψη της αλήθειας. Επομένως, ναι είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να υποστηρίξουμε στο μέλλον μια νέα λειτουργία της ΕΥΠ και μια νέα ενίσχυση του κράτους δικαίου. Δεν μπορούμε όμως να σβήσουμε με σφουγγάρι το “ο γέγονε, γέγονε” και το λέω αυτό γιατί η κυβέρνηση από τον Ιούλιο έως και σήμερα έχει κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για να συγκαλύψει αυτό τελικά που συνέβη στην περίπτωση των νόμιμων ή νομότυπων επισυνδέσεων αλλά και της επίθεσης του Predator στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον Θανάση Κουκάκη και ορισμένους ακόμα ενδεχομένως αν αποδειχθούν.

Σίγουρα για το τέλος της ΕΥΠ αποδεικνύεται για έναν εν ενεργεία Υπουργό και 5 αξιωματικούς, αλλά και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής κάποιοι από την ΕΥΠ επικαλέστηκαν προσχηματικά το απόρρητο και ο Πρωθυπουργός ως προϊστάμενος της ΕΥΠ αρνήθηκε ένα άρρητο απόρρητο και δεν προσεκλήθησαν όλοι οι κρίσιμοι μάρτυρες και κυρίως οι επιχειρηματίες που διακινούν ακόμη μέχρι και σήμερα το Predator στη χώρα μας και με την νομοθεσία, με την οποία διαφωνώ με τον κ. Γαϊτάνη στο ότι πάει πιο κάτω την υπόθεση, συγκαλύφθηκε και επισημοποιήθηκε πια η συγκάλυψη σε νομοθετικό τρόπο των παρακολουθήσεων. Ποτέ δεν θα μάθουμε με τον νομοθετικό τρόπο τον λόγο της παρακολούθησης και την διάρκεια της, εμπιστευόμαστε προφανώς την δικαιοσύνη.

Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση εμείς μένουμε και επιμένουμε θεσμικά. Το να φεύγει η αντιπολίτευση μέσα από τη Βουλή δεν είναι κάτι το οποίο τιμά το Κοινοβούλιο, αυτός ο κοινοβουλευτικός ακτιβισμός ουσιαστικά αποκλείει το Κοινοβούλιο που είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο μετρώνται οι πολιτικοί συσχετισμοί και αξιολογούνται οι πολιτικές δυνάμεις και οι βουλευτές με την ψήφο τους. Επομένως διαφωνούμε με αυτόν τον κοινοβουλευτικό ακτιβισμό και τον θεωρούμε άστοχο μετά από μια άστοχη πρόταση μομφής που συσπείρωσε αντί να αποδυναμώσει την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τον κ. Τσίπρα για δεύτερη φορά να λειτουργεί ως χορηγός του κ. Μητσοτάκη».

Γαϊτάνης | Ήταν εντελώς αρρύθμιστο το θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ

«Σε ο,τι αφορά όσα ανέφερε ο κ. Μάτζιος η κυβέρνηση εναρμόνισε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ήταν εντελώς αρρύθμιστο με ότι γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Άρα δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από το να εναρμονίσουμε καλές πρακτικές στο δικό μας δίκαιο και μην ξεχνάτε πως προηγουμένως δεν υπήρχε καμία χρονική απόσταση για το πότε μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ότι ήταν αντικείμενο παρακολούθησης, όπως για παράδειγμα τι γίνεται με το υλικό της παρακολούθησης. Πότε δηλαδή καταστρέφεται, με ποιούς κανόνες, βάση ποιού πρωτοκόλλου ή για παράδειγμα δεν υπήρχε κανένας ορισμός τι συνιστά πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα τώρα μπήκε η ασφαλιστική δικλείδα του προέδρου της Βουλής. Πρέπει λοιπόν κανείς να δει πως λειτουργούν οι Εθνικές Υπηρεσίες συνολικά σε αντίστοιχα ζητήματα και μετά ψάξει την κυβέρνηση. Ας μου πει λοιπόν οποιοσδήποτε αν υπάρχει κάποια Υπηρεσία Πληροφοριών στην Ευρώπη που την επόμενη ημέρα ενημερώνει κάποιον ότι έγινε αντικείμενο νόμιμης επισύνδεσης. Άρα λοιπόν εμείς ακολουθήσαμε αυτό το κεκτημένο.

Γαϊτάνης | Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο στην υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ.

«Σε ότι αφορά την υπόθεση που αποκάλυψε το Βήμα προφανώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταγγελία αλλά και υπόθεση, που θα πρέπει να διερευνηθεί. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης στο τμήμα των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για όλα αυτά τα γεγονότα και ας μην ξεχνάμε ότι κάποιες από αυτές τις συνομιλίες είχαν καταγραφεί από το 2018, που δεν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. Κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός ο κος Αλέξης Τσίπρας.

Από την στιγμή όμως που αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση προφανώς η δικαιοσύνη και το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και προφανώς ο κ. Ντογιάκος έπραξε προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να διερευνήσουν την υπόθεση, να δουν τι έχει συμβεί και να πράξουν τα δέοντα ανάλογα με τα αποτελέσματα. Εμείς επιζητούμε σε κάθε περίπτωση την διαφάνεια, την νομιμότητα και την ξεκαθάριση όλων των υποθέσεων».

Μάντζος | Κοινωνική παθογένεια η πιθανή πρόσβαση του οργανωμένου εγκλήματος με την ΕΛΑΣ

«Είναι φυσικά μια πολύ σοβαρή υπόθεση που παρακολουθούμε και εμείς με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, προφανώς περιμένουμε θεσμικές απαντήσεις το ταχύτατο δυνατό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με μια υπόθεση τόσο μεγάλων διαστάσεων και βάθους όπως φαίνεται ότι είναι αυτή. Έχουμε εδώ και πολλούς μήνες συζητήσει και αναδείξει την ανάγκη να δούμε πολύ προσεχτικά το ζήτημα της εγκληματικότητας, είναι μια κοινωνική παθογένεια ειδικά δε όταν φαίνεται ότι το οργανωμένο έγκλημα μπορεί ενδεχομένως να έχει και προσβάσεις ακόμα και στο ίδιο το σώμα της αστυνομίας και να επηρεάζει μετακινήσεις και τοποθετήσεις αστυνομικών σε νευραλγικές υπηρεσίες. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σοβαρή περίπτωση που θα πρέπει να διερευνηθεί. Ουαί και αλίμονο αν αποδειχθεί και φανεί και στην κοινή γνώμη ότι ακόμα και υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα της αστυνομίας έχουν ευνοήσει μια μακροχρόνια εγκληματική οργάνωση ακόμα και εντός του κρατικού μηχανισμού.

Αυτό είναι μια πολύ γκρίζα εικόνα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με επίσημο τρόπο, και με την δικαιοσύνη και με τις εσωτερικές διαδικασίες που έχει η ελληνική αστυνομία για να ελέγχει τις υποθέσεις της με αντικειμενικότητα και ανεπιφύλαχτη εφαρμογή του νόμου. Μιλάμε για ένα λαλίστατο Υπουργείο και θυμίζω πως και ο Υπουργός και η πολιτική του ηγεσία πολλές φορές έχουν κάνει tweet ή κάποιο post επιτυχίες της αστυνομίας, τις οποίες πρέπει να επαινούμε όλοι για μικρότερης βαρύτητας αδικήματα. Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ η ηγεσία του Υπουργείου να παράσχει κάθε αναγκαία εξήγηση ώστε οι έντιμοι αστυνομικοί που κάνουν την δουλειά τους και διερευνούν και εξαρθρώνουν εγκληματικά δίκτυα όπως αυτό να αφεθούν πραγματικά ελεύθεροι μέχρι και να προστατευτούν στο κρίσιμο κοινωνικά έργο τους».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE