Άγγελος Συρίγος | Όσο ο Ερντογάν χάνει στο εσωτερικό θα πουλά εθνικισμό στον λαό του

Share on:

Αύξηση της έντασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων λίγο πριν από τις Τουρκικές εκλογές, προέβλεψε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δίκαιου Άγγελος Συρίγος.

Ο κος Συρίγος αναφέρθηκε και στη νέα πρόκληση των Τούρκων να αποστείλουν για έρευνες το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε κινήσεις αποτροπής του με βύθιση, εφόσον πρόκειται για ερευνητικό και όχι για πολεμικό πλοίο.

Τέλος, ανέφερε ότι οι πολιτικές Εθνικού στην Τουρκία αποτελούν το σωσίβιο επιβίωσης του Ταγίπ Ερντογάν και απάντησε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί ύπαρξης “Τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη

Ειδικότερα,

Κερδισμένη η Κίνα, χαμένη η Ευρώπη

«Η Ταϊβάν αντιμετωπίζεται ως τμήμα της Κίνας, δεν θεωρείται ανεξάρτητο κράτος. Πρόκειται να διευθετηθεί τα επόμενα χρόνια, όμως οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για ειρηνική επίλυση του προβλήματος την οποία ζητά. Η επίσκεψη Πελόζι πέρασε το μήνυμα πως οι ΗΠΑ μπορούν να προστατέψουν την Ταϊβάν.

Δεν θεωρώ άσχετο αυτό που συμβαίνει από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, διότι ο πραγματικά κερδισμένος της ιστορίας, είναι η Κίνα. Και αυτό γιατί είναι έξω από το παιχνίδι, είναι αυτή η οποία θα πάρει αυτή την στιγμή πολύ φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Βέβαια από την άλλη μεριά, ο μεγαλύτερος χαμένος, εκτός από τον Ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Εκεί βασίζεται ο Πούτιν ότι από την μια και αυτός πλήττεται από τον οικονομικό πόλεμο, αλλά ο οικονομικός πόλεμος θα έχει επιπτώσεις και στην δύση, που είναι δημοκρατικά πολιτεύματα. Οπότε σου λέει η αντίδραση των λαών θα δημιουργήσει και πιέσεις. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια δεινή ενεργειακή και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση.

Το μεγάλο μας λάθος θεωρώ σχετιζόταν με την ενεργειακή εξάρτηση μας από έναν και μόνο πάροχο, τη Ρωσία.»

Τι να περιμένουμε από Σεπτέμβριο

«Μετά την παραίτηση Ντράγκι, οι χώρες του νότου, οι οποίες αποτελούν ένα μέτωπο γιατί έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες και διαφορετική εξάρτηση από τις πόλεις του βορά, δεν έχουν κάποιο ισχυρό πρόσωπο να τους εκπροσωπήσει. Και εδώ η Ελλάδα αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο, δηλαδή οι προτάσεις του νότου, είναι οι προτάσεις της Ελλάδας.
Τον Σεπτέμβριο πιστεύω θα μπορούμε σε μια φάση έντονων διαβουλεύσεων, που θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις επιπτώσεις από την δεινή ενεργειακή κρίση που έρχεται.

Το πρόβλημα δεν θα είναι ότι δεν θα έχουμε ενέργεια. Το πρόβλημα θα είναι η τιμή της. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχει εκτιναχτεί η τιμή της ενέργειας. Αντιθέτως εμείς είχαμε υποδομές, τις οποίες διπλασιάσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως κάναμε στην Ρεβυθούσα με τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου σε υγρή μορφή.
Για την επάρκεια, οι κινήσεις έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και εδώ είναι οι προτάσεις που κατευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρξει ένα είδος οροφής και από εκεί και πέρα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να καλύπτουμε το υπερβάλλον που θα χρειάζεται. Όλα αυτά θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο.»

Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης έθιξε μεταξύ άλλων ο κος Συρίγος, με αφορμή την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε πως η “τουρκική” μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει τουρκική.

«Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης είναι ένα θέμα που η Τουρκία ανά καιρούς προβάλει. Η αιχμή του δόρατος παραμένει η αμφισβήτηση του καθεστώτος σε όλο το Αιγαίο, με κάθε τρόπο. Το καινούργιο στην ουσία που έχουμε από τον Σεπτέμβριο πέρσι, είναι ότι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε ρητώς κατονομαζόμενα νησιά διασυνδέοντας τα, με δική τους ερμηνεία, το καθεστώς αποστρατικοποιήσεως.»

Το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν στην Αν. Μεσόγειο

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν», το οποίο βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είχε 3 γεωτρύπανα στην κατοχή της, τώρα έχει και 4ο. Το ονόμασε Αμπντούλ Χαμίτ, όπου είναι και το όνομα του τελευταίου σουλτάνου της Τουρκίας. Λίγο ατυχές ώς όνομα, διότι ο τελευταίος σουλτάνος έχασε τεράστια τμήματα της αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια της βασιλείας του. Το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν έκανε κάποιους διερευνητικούς πλόες, για να δει πως πηγαίνει, και φαίνεται ότι μετά τις 9 Αυγούστου θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο. Το που θα βγει, θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο Ερντογάν εκείνη την ημέρα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα το πάει κλιμακωτά, για να βλέπει και τις διεθνής αντιδράσεις. Όσο πλησιάζουμε προς τις Τουρκικές εκλογές, τόσο θα αυξάνεται και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι αυτό θέλει να πουλήσει στον λαό του.
Πρέπει να έχουμε κατά νου δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι είναι ένα γεωτρητικό σκάφος, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία αλλά δεν είναι πολεμικό πλοίο. Το αναφέρω αυτό γιατί άκουσα “Να το βυθίσουμε”. Δεν μπορείς να βυθίσεις ένα γεωτρητικό πλοίο, που στην ουσία κάνει έρευνες.

Το δεύτερο είναι ότι ο Ερντογάν παίζει ακριβώς σε αυτή τη διάσταση και θέλει να είμαστε εμείς εκείνοι που θα κάνουμε τις πρώτες ακραίες κινήσεις, ώστε να τον νομιμοποιήσουν στην συνέχεια ως προς τις δικές του κινήσεις. Δεν θέλει δηλαδή να είναι αυτός, ο οποίος θα ξεκινήσει την κλιμάκωση. Επομένως θα κινείτε με κινήσεις που είναι στα όρια του Διεθνούς Δικαίου, πιστεύοντας ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει.

Το κρίσιμο σημείο πιστεύω θα είναι όσο θα βλέπει ο Ερντογάν ότι χάνει στο εσωτερικό του, λόγω της οικονομίας, θα βλέπει ως σωσίβιο να πουλήσει εθνικισμό στους κατοίκους του

Με πληροφορίες από τον ΣΚΑΪ

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE