Ούγγρος Πρωθυπουργός | Ο Τραμπ δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ στην Ουκρανία

Share on:

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας εάν εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

“Δεν θα δώσει δεκάρα στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Γι’ αυτό θα τελειώσει ο πόλεμος”, είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες» εάν εκλεγεί – αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο κ. Όρμπαν υποστηρίζει ανοιχτά τον μακροπρόθεσμο σύμμαχό του στην κούρσα του Λευκού Οίκου το 2024.

«Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο κ. Όρμπαν στο τηλεοπτικό κανάλι M1 της Ουγγαρίας αργά την Κυριακή.

“Αν οι Αμερικανοί δεν δώσουν χρήματα και όπλα, μαζί με τους Ευρωπαίους, τότε ο πόλεμος έχει τελειώσει. Και αν οι Αμερικανοί δεν δώσουν χρήματα, οι Ευρωπαίοι μόνοι τους δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτόν τον πόλεμο. Και τότε ο πόλεμος τελείωσε. “

Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είχε «αρκετά λεπτομερή σχέδια» για το πώς να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας – αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Όρμπαν.

Στη συνάντησή τους την Παρασκευή στην έπαυλη του κ. Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τον καλεσμένο του. “Δεν υπάρχει καλύτερος, πιο έξυπνος ή καλύτερος ηγέτης από τον Βίκτορ Όρμπαν. Είναι φανταστικός”, είπε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Όρμπαν δεν συνάντησε τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να είναι ο κύριος αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Είναι πολύ ασυνήθιστο για έναν επισκέπτη ξένο ηγέτη να προγραμματίζει συνομιλίες με πρώην ομολόγους του χωρίς να καλεί την τρέχουσα ηγεσία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ασκήσει επανειλημμένα έντονη κριτική από άλλους ηγέτες της ΕΕ για τη διατήρηση στενών δεσμών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τότε που εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα δυτικά έθνη, ο κ. Όρμπαν αρνείται να στείλει όπλα στη γειτονική του Ουκρανία, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι το Κίεβο δεν είναι σε θέση να κερδίσει ενάντια σε μια πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα έβλεπε σημαντική μείωση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και επίσης τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ένας λογαριασμός ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων – συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία – έχει σταματήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι – ανοιχτά ενθαρρύνονται από τον κ. Τραμπ – λένε ότι δεν θα επιτρέψουν στο νομοσχέδιο να ξεπεράσει το τελευταίο εμπόδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς προηγουμένως να συμφωνήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν πρόσφατα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις σε πυρομαχικά.

Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όπλα από τις ΗΠΑ, τον κύριο προμηθευτή, και άλλους δυτικούς συμμάχους για να συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία – μια πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη με άφθονα πυρομαχικά πυροβολικού.

bbc


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE