Με 37 βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη απαντά η Αθήνα στον Ράμα

Share on:

Όσο ο Φρέντι Μπελέρη δεν αναγνωρίζεται ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας από την αλβανική κυβέρνηση, τόσο η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμένει κλειστή για τη γειτονική χώρα ξεκαθαρίζει η Αθήνα, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Θυμίζουμε ότι ο Βορειοηπειρώτης πολιτικός, τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Το δικαστήριο του Αυλώνα, όπου παραπέμφθηκε από τον περιφερειακό εισαγγελέα, δήλωσε αναρμόδιο για την υπόθεση και την παρέπεμψε στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με τον Μπελέρη να παραμένει προφυλακισμένος. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία παρακολουθεί στενά την εν λόγω υπόθεση από την πρώτη στιγμή, ενώ ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναφέρει πως το θέμα έχει παραπεμφθεί στην «ανεξάρτητη» αλβανική Δικαιοσύνη, λέγοντας προκλητικά ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, «ακόμη κι αν έρθει τούμπα όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Έτσι, το δικαστήριο ακολουθώντας την ετυμηγορία που ο ίδιος είχε εκδώσει με τις δημόσιες δηλώσεις του, απέρριψε προχθές το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για να λάβει άδεια και να ορκισθεί δήμαρχος ενώ αναμένεται η συνέχιση της δίκης – παρωδίας για την σκευωρία της δήθεν εξαγοράς ψήφων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών (με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση της Χειμάρρας), ο κίνδυνος αποκάλυψης των σκανδάλων μελών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών φίλων του Ράμα από μια ανεξάρτητη Δημαρχιακή Αρχή που θα μπορούσε να υπάρξει με τον Μπελέρη καθώς επίσης και η ιδιοσυγκρασία του Αλβανού πρωθυπουργού, τον οδηγούν σε αυτή την μετωπική αντιπαράθεση που έχει τον τελευταίο καιρό με την Ελλάδα.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της έναντι των Τιράνων, όπως διατυπώθηκε και με την ρητή επιφύλαξη που κατατέθηκε στην επιστολή που εστάλη προς την Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας ένταξης, που είναι η υιοθέτηση Έκθεσης εκκρεμοτήτων και η σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης οι οποίες εγκρίνονται μόνο με ομοφωνία. Ακόμη όμως κι αν έφθανε σε αυτό το σημείο η Αλβανία, τότε θα υπάρξουν άλλα… 37 βέτο που θα βάλει η Αθήνα στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πάντως στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται να γίνει εκτεταμένη συζήτηση για την διεύρυνση, πέραν των νέων υποψηφίων χωρών Ουκρανίας, Μολδαβίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όμως από ελληνικής πλευράς θα επισημανθεί, εάν χρειασθεί και προκληθεί συζήτηση, η σταθερή θέση μας για μπλοκάρισμα της Αλβανίας. Πάντως τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν σχετικά με την Διεύρυνση, περιλαμβάνουν στοιχεία τα οποία ταυτίζονται με τις ελληνικές θέσεις, κι ας θεωρούν οι Ευρωπαίοι την υπόθεση Μπελέρη ως ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Όπως αναφέρεται: «Το Συμβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ελευθερίας έκφρασης, καθώς και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε Μειονότητες. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την εφαρμογή συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα της γης και την εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με διαφανή τρόπο, μεταξύ άλλων με την κατοχή ,διαβουλεύσεις με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραποίησης εγγράφων και ταχεία προώθηση της διαδικασίας εγγραφής και αποζημίωσης. Το Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση του παράγωγου δικαίου για τις μειονότητες και εξακολουθεί να παροτρύνει την Αλβανία να εγκρίνει και να εφαρμόσει ταχέως τους σχετικούς εναπομένοντες εσωτερικούς κανονισμούς σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο του 2017 σχετικά με την προστασία των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει επίσης την Αλβανία να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την εθνική απογραφή με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα».

newsbeast


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE