Έκρυθμη η κατάσταση σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας

Share on:

Εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας η Γαλλία, μετά την εξέγερση που ξέσπασε για τη δολοφονία από αστυνομικά πυρά του 17χρονου Ναέλ. Η κηδεία του έγινε χθες σε κλίμα οδύνης μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όπως είχε ζητήσει η μητέρα του.

Συγκεκριμένα, οι ταραχές και βανδαλισμοί επικεντρώθηκαν στη Μασσαλια και λιγότερο στο Παρίσι.

Υπήρξε ένα πολύ βίαιο επεισόδιο σε ένα ήσυχο νότιο προάστιο του Παρισιού, όπου στόχος ήταν ο δήμαρχος και η οικογένεια του.

Στη Μασσαλια και Παρίσι, οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν σε πολύ μεγάλο αριθμό. Ειδικά στη Μασσαλια συμμετείχαν οι ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής GIGN, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί, πιο διακριτικοί από εκείνους της αστυνομίας, RAID. 

H Αστυνομία ήταν οργανωμένη και με στρατηγική, εμφανίζονται ότι έχουν μελετήσει πως λειτουργούν οι νεαροί και επεμβαίνουν έγκαιρα πριν προλάβουν να λεηλατήσουν. 

Διακριτικά μαύρα βανάκια με αστυνομικούς περιπολούν και επεμβαίνουν μόλις εντοπίσουν νεαρούς να σπάνε καταστήματα. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν από τη μια το απόγευμα και έβαλαν προστατευτικά στις βιτρίνες τους. 

Στο Παρίσι, οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν εντυπωσιακές σε αριθμό και οργανωμένοι. Υπήρξαν συγκρούσεις στο 20, 18, 19ο και 8ο διαμέρισμα του Παρισιού αλλά δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιες.

Το χειρότερο και πιο επικίνδυνο επεισόδιο διαδραματίστηκε στο Aϊ Λε Ροζ. Ο δήμαρχος τοποθέτησε συρματοπλέγματα στο δημαρχείο για να το προστατέψει από τη δεύτερη μέρα των ταραχών αν και το νότιο προάστιο του Παρισιού είναι πολύ ήσυχο. Ωστόσο δίπλα υπάρχουν “cités”, δηλαδή συνοικιες με κοινωνικες κατοικίες. 

Ο Δήμαρχος Βανσέν Ζενμπράν κοιμήθηκε στο δημαρχείο του για να το προστατεύει, άγνωστοι χρησιμοποίησαν κλεμμένο αυτοκίνητο για να σπάσουν το φράχτη του σπιτιού του κι έβαλαν φωτιά στα αυτοκίνητα στην αυλή, αλλά δεν κατάφεραν να εισχωρήσουν στην οικία όπου κοιμόταν η γυναίκα και τα παιδιά του δημάρχου. Η σύζυγος νοσηλεύεται, η οικογένεια έχει υποστεί σοκ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία και να παραμείνει στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά κατασταλτικών μέτρων να βάλει φρένο στα επεισόδια που έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες γαλλικές πόλεις.

Να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους, αφού το 30% των συλλήψεων αφορά ανήλικους ηλικίας 14-17 ετών.

ertnews


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE